Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5868 resultaten


ID: 34785 | Bouwkundig element

Woestijnegoed

Watermolenstraat 2-4 (Aalter)
Hoeve uit 1895 met losse bestanddelen in U-vorm gegroepeerd, nog aan drie zijden omwald. Voorerf van de straat afgesloten met betonnen hekwerk met bakstenen gecementeerde pijlers met piramidale bekroning. Boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak; niskapelletje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Grote stallen en schuur, bedrijfsgebouw van tien traveeën onder zadeldak met segmentboogpoort en groot bakhuis.


ID: 34774 | Bouwkundig element

Kapel Heilige Theresia van het Kind Jezus

Weibroekdreef (Aalter)
Kapel van Heilige Theresia van het Kind Jezus, opgetrokken in moderne baksteenstijl onder pannendaken in 1934.


ID: 211257 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Westvoordestraat 33 (Aalter)
Omhaagde hoeve met losse bestanddelen, woonhuis volgens kadasterarchief gebouwd in 1905, in 1941 bijgebouwde dienstgebouwtjes. In de zuidelijke hoek van het met gras begroeid voorerf, boom met Mariakapelletje.


ID: 34779 | Bouwkundig element

Kantschool van Sint-Maria-Aalter

Wingenestraat (Aalter)
Huidig schoolgebouwtje opgericht in 1860. Bakstenen gebouw met drie en zes traveeën, iets vooruitspringend, geritmeerd door travee nissen waarin de getoogde vensters en overluifelde deur gevat zijn. Op borstwering van de middentravee niskapelletje met heiligenbeeld.


ID: 135002 | Landschappelijk geheel

Demer- en Laakvallei tussen Aarschot en Werchter

Aarschot, Gelrode (Aarschot), Betekom (Begijnendijk), Rotselaar, Werchter (Rotselaar), Tremelo (Tremelo)
De Demervallei van Aarschot tot Werchter is een belangrijk open ruimtegebied van Vlaanderen. Binnen de vallei zijn vele kleine reliëfverschillen die gevormd zijn in de historische riviervallei. Ook zijn er verschillende zandige opduikingen waar reeds in de steentijd bewoning was en waar op enkele plaatsen hoeves en later kastelen zich op vestigden: hoeve Nieuwland, Kasteel Nieuwland, Kasteel van Rivieren, Rega’s hof en het Bruggenhof. Ten zuiden van de vallei liggen enkele Diestiaanheuvels.


ID: 135004 | Landschappelijk geheel

Demervallei tussen Aarschot en Diest

Aarschot, Langdorp, Rillaar (Aarschot), Diest, Kaggevinne, Molenstede (Diest), Averbode, Messelbroek, Testelt, Zichem (Scherpenheuvel-Zichem)
Het gebied omvat de Demervallei met overgangen naar rivierterrassen, getuigenheuvels en delen van de aanpalende beekvalleien. In het noorden werd de landduinenrij tussen Gijmel en Zavel mee opgenomen. Op de valleibodem komen talrijke donken en afgesneden en fossiele meanders voor. De Diestiaanheuvels ten zuiden van Molenstede zijn gesitueerd in het traditionele landschap ‘Demerland’. Terwijl Aarschot en Diest zich over de hele breedte van de Demervallei uitstrekken, zijn Langdorp, Messelbroek, Testelt en Zichem oude bewoningskernen aan de rand van de vallei. De valleibodem is nagenoeg onbebouwd.


ID: 214108 | Bouwkundig element

Mariagrot

Bergstraat (Aarschot)
Mariagrot gelegen op de zuidhelling van de Eikelberg in het als landschap beschermde natuurgebied De Eikelberg. De grot werd opgericht in 1954 door de Kristelijke Werknemers Beweging.


ID: 41465 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Diestsesteenweg (Aarschot)
Klein rechthoekig gebouwtje van gekalkte ijzerzandsteen, gelegen tussen moerbeibomen; mooi kleurrijk beschilderd opschrift van 1755.


ID: 213141 | Bouwkundig element

Craenenskapel

Franseliniestraat (Aarschot)
Op de hoek van de Craenenskapelstraat en de Franse Liniestraat gelegen wegkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw.


ID: 41434 | Bouwkundig element

Sint-Rochustoren

Grote Markt 1 (Aarschot)
Huidig politiebureau; enig overblijfsel van de voormalige lakenhal. Laatgotische toren opgetrokken uit ijzerzandsteen in groot en regelmatig verband. Grondig gerestaureerd.