Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

141 resultaten


ID: 132660 | Landschappelijk element

Kaphaag bij verdwenen hoeve

Vissegem (Brakel)
Gemengde kaphaagrestanten als erfafsluiting bij een inmiddels verdwenen hoevetje. Het gemengd voorkomen van els, haagbeuk, es, canadapopulier en kraakwilg geeft ons mogelijks een beeld van een veelal verdwenen praktijk.


ID: 132789 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk

Wallekouter (Brakel)
De kaphaag van haagbeuk bevindt zich langs een weiland. De kaphaag staat haaks op de weg Wallekouter. In de kaphaag staat een knotes met omtrek 233 cm.


ID: 133455 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk en weerhaag van meidoorn

Zureveldweg (Brakel)
Kaphaag van haagbeuk op de perceelsgrens tussen twee graslanden. De knothoogte van de bomen is 1,8 m. De originele plantafstand is ongeveer 30 cm. In het westelijke deel van de rij staat een tweestijlige meidoornboompje. In het oosten, voorbij de hoekboom, gaat de perceelsrandbeplanting over in een geschoren meidoornhaag.


ID: 132784 | Landschappelijk element

Kaphagen van zwarte els

Mieregoed (De Pinte)
Perceelsrandbegroeiing van zwarte els aangeplant langs een akkerperceel. Langs de houtkanten zijn er nog sporen aanwezig van grachten. Vanaf de 18de eeuw zijn deze houtkanten ingetekend op de historische kaarten. Deze houtkanten zijn nu nog een van de weinige reminiscenties uit het historische bulkenlandschap. De houtkant is hier gevormd door een kaphaag,namelijk elzenknotbomen in onregelmatig plantverband.


ID: 132781 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk bij hoeve 't Mieregoed

Mieregoed 4B, 4F (De Pinte)
Het erf van de historische hoeve ’t Mieregoed wordt aan de oostzijde afgesloten met een kaphaag van haagbeuk. De haag telt op het moment van de inventarisatie nog 49 knotboompjes in een onregelmatig plantverband.


ID: 130831 | Landschappelijk element

Opgaande es bij het Van Reepinghens huizeken

Goteringenstraat 31 (Gooik)
Op het erf van het Reepinghens huizeken zijn nog waardevolle sporen van traditionele erfbeplantingen aanwezig. De opgaande es met inbegrip van de eronder groeiende meidoorn en eik zijn, ook al is dat niet echt duidelijk, mogelijks een restant uit een vervaagde kaphaag die het erf, ten oosten van het huis, in twee delen opsplitste.


ID: 41875 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Hubertus en Sint-Luciaparochie met tuin

Neerstraat 9 (Haacht)
Pastorie in traditionele bak- en zandsteenstijl uit de 17de eeuw met zand- en ijzerzandstenen plint, meermaals verbouwd, met omgrachte tuin van circa 30 are (ringgracht inbegrepen); geknotte zomereiken en relicten van oude beuken- en haagbeukenhaag langs de ringgracht; sporen van landschappelijke aanleg.


ID: 132524 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk

Bakelstraat 6 (Halen)
De westzijde van het erf werd afgesloten met een haagbeuken kaphaag, een landschapselement dat werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering.


ID: 131095 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk in meidoornhaag

Aerebeekstraat (Herne)
De kaphaag op de zuidwestelijke hoek een weiland dat noordelijk door de Arebeek wordt begrenst, bestaat uit enkele haagbeuken.


ID: 131114 | Landschappelijk element

Oude kaphaag van gewone haagbeuk

Beeldekensstraat (Herne)
De kaphaag van gewone haagbeuk (Carpinus betulus) bevindt zich op de noordelijke en westelijke perceelsgrens van een bebost perceel in de vallei van de Scheibeek. De talud op de perceelsgrens wordt door de haag van haagbeuk vastgehouden.