Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

141 resultaten


ID: 131909 | Landschappelijk element

Houtkant op talud met relicten van een kaphaag

Daal (Voeren)
De gemengde houtkant staat op een talud langs een halfverharde weg. Deze bestaat uit meidoorn, hakhout van gewone hazelaar, restanten van een kaphaag van gewone es en haagbeuk.


ID: 131798 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk als schermbeplanting

De Plank (Voeren)
De kaphaag van haagbeuk is als scherm voor de schuur aangeplant. De oude schermaanplanting staat in het verlengde van het gebouw, parallel met de straatzijde.


ID: 131802 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk en es bij huisweide

De Plank (Voeren)
De oude kaphaag van haagbeuk en es markeert de perceelsrand van de huisweide bij de vakwerkschuur. De kaphaag diende als afsluiting van het erf maar ook als bron voor geriefhout.


ID: 131762 | Landschappelijk element

Gemengde kaphaag

Hagelstein (Voeren)
De oude uitgedunde kaphaag staat op de perceelsgrens van een bos en een weiland. De kaphaag bestaat hoofdzakelijk uit geknotte haagbeuken. Er is een bijmening met onder andere gewone hazelaar, boswilg, opgaande zomereik en hulst. Meidoorn is aanwezig als veekeringshaag.


ID: 131766 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk

Hagelstein, Reesberg (Voeren)
Historische houtkant die reeds in de 18e eeuw werd gedocumenteerd en aangeduid is op de kabinetskaart van graaf de Ferraris van 1771-1778. Op alle latere 19de eeuwse kaarten staat op de perceelsgrens van graslanden (of hoogstamboomgaarden) op deze plaats een lijnvormige beplanting gekarteerd. De huidige toestand is een relict van een kaphaag bestaande uit gewone haagbeuk (Carpinus betulus). De kaphaag had de functie brand-, ambachts,- bouw-, geriefhout of loofvoedering te produceren.


ID: 131767 | Landschappelijk element

Oude kaphaag van haagbeuk

Hagelstein (Voeren)
De oude kaphaag van haagbeuk staat op de perceelsgrens van landbouwpercelen. Deze beplante perceelsgrens gaat reeds terug op de Kabinetskaart van de Ferraris. Op latere 19de en 20ste eeuwse kaarten is hier steeds een lijnvormige houtig landschapselement aanwezig. De kaphaag is aangeplant met als functie de productie van brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout of loofvoedering.


ID: 131878 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk

Heijdt (Voeren)
De gemengde houtkant bestaat hoofdzakelijk uit haagbeuk, in onregelmatige plantafstanden. Er zijn bijmengingen van knotbomen van gewone esdoorn en zomereik. Ook meidoorn, zoete kers, ruwe berk en hondsroos komen voor.


ID: 131711 | Landschappelijk element

Essenkaphaag

Kasteelstraat (Voeren)
De knotbomenrij van gewone es is een restant van een oude kaphaag. De zware essen (met een omtrek tot 300 cm) staan op de perceelsgrens van graslanden in de vallei van de Gulp.


ID: 131833 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk

Kattenroth (Voeren)
De kaphaag tussen twee weilanden bestaat uit 13 knotbomen van haagbeuk. De bomen waarbij een omtrek van 230 cm gemeten werd staan in een gebied met als toponiem Kattenroth. De kaphaag heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object.


ID: 132150 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk

Kattenroth (Voeren)
De kaphaag van haagbeuk ligt aan de noordelijke bosrand van het bos Schophemerheide. Het kaphaag heeft een lengte van meer dan 200 m. De haagbeukkaphaag is een relict van het historische bosbeheer.