Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

396 resultaten


ID: 2699 | Bouwkundig element

Hoeve Rooienberg

Rooienberg 51 (Duffel)
18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen.


ID: 13017 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve Klokhoeve

Hemelrijk 91 (Essen)
U-vormige modelboerderij met gekasseide binnenplaats, met woonhuis, stallingen, schuren en bijgebouwen met graanmolen en houtzagerij.


ID: 33812 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Eindeken 45 (Evergem)
Voormalige kasteelhoeve, gelegen aan de Kale, zuidgrens van de gemeente, eertijds behorend bij kasteel "Den Bosch", gesloopt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Thans volledig aangepast.


ID: 33848 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein ten Bosch

Kramershoek 2-6 (Evergem)
Kasteel met U-vormige aanleg volledig heropgebouwd circa 1892. Bepleisterd kasteel van twee bouwlagen onder mansardedaken. Volledig omgracht park en parkbos met kruisvormig drevenpatroon en zichtas richting zuidwesten. Beukendreef met ijzeren toegangspoort en hardstenen hekpijlers met siervaasbekroning. In het park: vierkante duiventoren met 1623 in de zuidgevel, paardenstallen en hovenierswoning en verder langgestrekte kasteelhoeve in neotraditionele stijl, vermoedelijk heropgebouwd eind 19de eeuw; wagenhuis en stallen uit dezelfde periode. Buiten de walgrachten, bevinden zich een met bomen beplante ijskelder, een serre van circa 1900 en een ommuurde moestuin.


ID: 33913 | Bouwkundig element

Neerhof bij kasteel Het Vurstje

Vurstjen 2 (Evergem)
Hoeve met losse bestanddelen op een voorheen omhaagd erf met ijzeren hek, opklimmend tot eind 18de of begin 19de eeuw, oorspronkelijk het neerhof van het ernaast gelegen buitengoed. Boerenwoning van vijf traveeën met geelgeschilderde gevel op grijsgecementeerde plint en aflijnende architraaf, onder zadeldak tussen aandaken met vlechtingen.


ID: 33914 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Het Vurstje

Vurstjen 2-4 (Evergem)
Het kasteel Het Vurstje is een buitenhuis van circa 1850, gelegen in een park in landschappelijke stijl met grillige overbrugde vijver, siervazen, tuinpaviljoen en ijskelder. Identieke voor- en achtergevel van zeven traveeën en twee bouwlagen, belijnd door omlopende puilijst en entablement. Neerhof met losstaande bestanddelen, opklimmend tot eind 18de, begin 19de eeuw.


ID: 39128 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Kasteelstraat 32 (Galmaarden)
Complex van bakstenen gebouwen met gepikte plint onder zwarte pannen daken, gegroepeerd rondom een ruime geplaveide binnenplaats. In zijn huidig voorkomen daterend uit begin 19de eeuw doch met een oudere kern.


ID: 134739 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Steenhout

Kasteelstraat 32-36, 36A (Galmaarden)
Kasteel met bijgebouwen van het voormalige hof van Steenhout, in de kern opklimmend tot 1610, meermaals verbouwd, onder meer in het tweede kwart en het vierde kwart van de 19de eeuw, omgeven door een kasteeldomein van circa 50 hectare teruggaand op site middeleeuwse kasteelmotte, bestaande uit bos, omstreeks 1850 landschappelijk ingeklede landbouwgronden; ten zuiden van het kasteel bevindt zich het voormalige neerhof met kasteelhoeve in de kern opklimmend tot 1654 en een neogotische kapel.


ID: 39127 | Bouwkundig element

Kasteel Steenhout

Kasteelstraat 34-36, 36A (Galmaarden)
Zetel van een heerlijkheid, sedert de 17de eeuw in het bezit van de familie Steenhault. Heden is het nog een groot domein met beboomd park, neerhof, waterkasteel en kasteelhoeve.


ID: 36181 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Borgwal

Leenstraat 31-35 (Gavere)
Waterkasteel met 18de-eeuwse kern, aangepast midden 19de eeuw, staand te midden van een grote vijver met gemetste kaaimuren, deel uitmakend van de strakke 18de-eeuwse tuinaanleg met tuinbruggen, grotten, tuinpaviljoen en ijskelder. Het kasteeldomein telt een aantal aanhorigheden waaronder de monumentale toegangspoort, het staatsieplein en neerhof aangelegd voor het kasteel met karakteristieke opstelling in U-vorm. Op het neerhof staat tevens een monumentale vierkante duiventoren, heropgericht in de 19de-eeuw naar een 17de-eeuwse voorloper. Het domein is voorzien van een bakstenen omheiningsmuur met ingebouwde kapel.