Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

396 resultaten


ID: 10810 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Reigersbosdreef 3 (Antwerpen)
Tijdens de 19de eeuw aangepast woonstalhuis met kern opklimmend tot de 17de eeuw, behorend tot het kasteeldomein Reigershof.


ID: 11400 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein De Bist

Veltwijcklaan 252 (Antwerpen)
In sterk beboomd landschapspark met centraal grasperk gelegen neoclassicistisch kasteel, met ten zuidoosten een aan de straat palende hoeve en een achtzijdig paviljoentje. Opgericht in 1873.


ID: 11391 | Bouwkundig element

Waterkasteel Hof van Veltwijck

Veltwijcklaan 27 (Antwerpen)
Complex in traditionele bak- en zandsteenstijl, bestaande uit een U-vormig waterkasteel uit de 16de eeuw, gelegen binnen een landschapspark, en een neerhof aan noordzijde met centraal poortgebouw, door een lindedreef verbonden met de Veltwijcklaan.


ID: 81411 | Bouwkundig element

Kasteel Hemsrode

Hemsrode 3, Ouden Heirweg 4 (Anzegem)
Volledig omwalde en deels ommuurde site, bestaande uit kasteel (voormalig koetshuis), en bijgebouwen (voormalig personeelsverblijf) en buiten de omwalling gelegen hoeve. Brede grachten met vaste bruggen. Barokke parkaanleg met geometrische drevenstructuur. Sluis- of schuifconstructies, waaronder een ruïneuze tempel. Eerst gekende eigenaar is Joos van Hemsrode, vermeld in 1283 of 1284. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het kasteel bezet door Duitse soldaten.


ID: 81466 | Bouwkundig element

Hoeve De Barze

Ouden Heirweg 4 (Anzegem)
Historisch waardevolle hoeve zogenaamd De Barze, deel uitmakend van de kasteelsite Hemsrode, volgens de eigenares daterend van circa 1642. Losstaande al dan niet gewitte bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken opgesteld rond een erf. Ten oosten het woonhuis, aan beide zijden gemarkeerd door gewitte bakstenen pijler met heiligennis (pijler ten noorden) en bolornament. Ten noorden het wagenhuis en ten westen de stalvleugel met 19de-eeuwse kapconstructie, en met in 1880 gebouwde, aansluitend schuur.


ID: 81785 | Bouwkundig element

Kasteeldomein van Vichte

Vichteplaats 46-48 (Anzegem)
Volledig omwalde site, toegankelijk via relatief korte, gekasseide dreef uitgevend op bakstenen boogbrug, met op het einde imposant poortgebouw. Omwald opperhof met kasteel op motte. Neerhof met woonhuis, stalvleugel, schuur en duiventoren.


ID: 207448 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Burcht

Autvijverstraat 2 (Ardooie)
Neerhof van het voormalige kasteel van Autvyver, voornamelijk bestaande uit 19de- en 20ste-eeuwse hoevegebouwen, met duiventoren minstens opklimmend tot de 18de eeuw en cichorei-ast uit het interbellum.


ID: 76667 | Bouwkundig element

Kasteel Hoogpoort

Hoogpoort 6-8 (Asse)
Kasteel met dominerende hoogteligging te midden van een omhaagd park; ten oosten liggen de gerenoveerde hoevegebouwen, geregistreerd op het kadaster in 1909 gelijktijdig met het huidige kasteel. De oude vleugel met traditionele kern als overblijfsel van het 17de-eeuwse oude hof, werd meermaals verbouwd.


ID: 134030 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel Hoogpoort

Hoogpoort 6-8 (Asse)
Park in landschappelijke stijl van bijna 14 hectare met oude kern, aangelegd rond een in 1908 gebouwd neoclassicistisch kasteel en heraangelegde molenvijver, voor de helft bebost.


ID: 76739 | Bouwkundig element

Neerhoeve van het voormalige Kasteel van Waarbeek

Waarbeek 43 (Asse)
In een bocht van de weg gelegen neerhoeve van het voormalige Kasteel van Waarbeek, dat volgens oude kaarten iets verder naar het zuidoosten lag.