Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1424 resultaten


ID: 89258 | Bouwkundig element

Site Wulfsberge

Knesselarestraat 194-196 (Beernem)
De historische site bestaat uit een opperhof en een neerhof met deels gedempte omwalling en grachten, een langgerekte weide als restant van de oorspronkelijke toegangsweg, enkele beboste percelen en omliggende akkers en weiden. Op het voormalig opperhof staan het woonhuis en enkele constructies zoals stallen en bergruimtes. Ten noorden van het woonhuis ligt een boomgaard. Op het neerhof staat de hoeve met woonhuis, schuren, stallen en wagenhuis. Ten noorden ervan staat de omgebouwde en uitgebreide remise van het kasteel en een hangar. Vermelde constructies dateren deels uit de 18de eeuw en uit de 19de en de 20ste eeuw.


ID: 89260 | Bouwkundig element

Landhuis Donk

Maandagse 1 (Beernem)
Landhuis met onregelmatige plattegrond in historiserende stijl. Ingeplant op een groot perceel doorlopende tot de Weg naar Sint-Kruis en volgens het kadaster gebouwd in 1912. Oranjerode baksteenbouw in combinatie met natuursteen voor de kozijnconstructies. Hoog zadeldak met brede dakoversteken en getrapte dakvensters. Bijhorende ommuurde moestuin.


ID: 89418 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Lanier

Maria-Aaltersteenweg 33-34, 35, 33A (Beernem)
Kasteeldomein met omwald kasteel bereikbaar via een toegangsbrug en jachtwachterwoning met wagenhuis. Kasteelhoeve met schuur waarin een smidse en aardappel- en fruitkelder bewaard zijn. Ommuurde moestuin met hek, serres, bergplaats en kippenhok en omhaagde hoogstamboomgaard ten zuiden. Parkaanleg in landschappelijke stijl met tot vijver omgevormde walgracht met tuinbruggen, tuinbeeld, ijskelder, gazons, solitaire bomen en bomengroepen, struikenmassieven en parkbos. Domein verbonden met de omgeving door dreven en toegankelijk via hekken en hekpijlers.


ID: 89056 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Hontzocht

Reigerlostraat 6 (Beernem)
Kasteel gebouwd in 1938 naar ontwerp van architect Maurice Vermeersch in opdracht van baron Paul de Giey-Parmentier te midden een eind 18de- of vroeg 19de-eeuws rabattenbos met bewaarde centrale hoofddreef, dwarse zijdreven en percelen met opgehoogde bedden en greppels. Naar verluidt is het kasteel een kopie van het afgebrande kasteel Hontzocht van de familie de Giey te Lembeek bij Halle. Kasteel gelegen in een groot domein met beperkte parkaanleg in de onmiddellijke omgeving, restanten van een siertuin ten zuidwesten.


ID: 89303 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel De Wapenaer

Ruweschuurstraat 5 (Beernem)
Het huidige kasteel werd volgens het kadaster in 1888 opgetrokken in opdracht van burgemeester Jean van Ruymbeke. Toen werd ook het park aangelegd. In 1909 werd het kasteel grondig verbouwd en uitgebreid tot het huidige volume. Kasteel in neobarokke stijl met een onregelmatige plattegrond. Volgens het kadaster in twee fasen tot stand gekomen.


ID: 89304 | Bouwkundig element

Boerenwoningen horend bij kasteel De Wapenaer

Ruweschuurstraat 7-9 (Beernem)
Woningen horend bij kasteel De Wapenaer. Het huidige kasteel werd gebouwd ter vervanging van het oude buitengoed dat in nummer 9 was ondergebracht. Samenstel van twee lage woningen onder verspringend pannen zadeldak. Vermoedelijk met oude kern teruggaand tot de 18de eeuw. Verankerde bakstenen lijstgevels met witbeschilderde voorgevels boven een gepekte plint. In de voortuin van nummer 9 bevindt zich een aardappelkelder.


ID: 89076 | Bouwkundig element

Kasteel Hulstlo

Sint-Jorisstraat 82 (Beernem)
Kasteel, gelegen binnen een rechthoekige omwalling en toegankelijk via een brug over de omwalling aan de oostzijde; aan de noordzijde een verhevenheid. Het hoofdvolume vormt samen met het diephuis een L-vormige plattegrond, grosso modo afgebeeld op de kaart van Ferraris van 1770-1778. Verankerde baksteenbouw aan de tuinzijde opengewerkt met rechthoekige muuropeningen gevat in een segmentboogvormige nis.


ID: 89093 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Bloemendale

Stationsstraat 62, 70, Wellingstraat 34 (Beernem)
Kasteel gebouwd in 1878 naar ontwerp van architect Louis Delacenserie, geïnspireerd op de Brugse baksteengotiek en de traditionele bak- en zandsteenstijl. Omgevend park in landschappelijke stijl met hoofdtoegang via de Wellingstraat, met neerhof, paardenstallen, koetshuis en recentere villa's waaronder een dokterspraktijk.


ID: 89325 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ten Torre en bijgebouwen

Ten Torre 11-14 (Beernem)
Kasteeldomein toegankelijk via een lange toegangsdreef. Het domein was vroeger een jachtgebied voor het Franse Hof waar onder andere een jachtpaviljoen stond. Het huidige kasteel wordt volgens het kadaster gebouwd in 1854. Dit omwalde kasteel is opgevat als een waterkasteel. Vierkante plattegrond met op elke hoek een zeshoekige hoektoren afgewerkt met een leien kegeldak en/of afgewerkt als een uitkijktoren. Landgebouwen.


ID: 11771 | Bouwkundig element

Kasteel en boerderij Diepevoort

Antwerpseweg 39-41 (Beerse)
Neogotisch kasteeltje met bijhorende boerderij, opgetrokken in 1922-1923, in opdracht van R. Emsens, die hier een uitgestrekt domein had gekocht.