Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

303 resultaten


ID: 51534 | Bouwkundig element

Burgerhuis en borstelfabriek Brosserie du Coq Hardy

Nederweg 13-15 (Izegem)
Burgerwoning met achterin gelegen voormalige borstelfabriek zogenaamd "Brosserie du Coq Hardy" gesticht in 1897 door Frederik Bourez-Mullier. Bakstenen dubbelhuis van 1897-1898, van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


ID: 47327 | Bouwkundig element

Hoeve Heemerf  Waaiberg

Waaiberg 1A (Kasterlee)
Op een omhaagd terrein, opgericht heemerf met heropgebouwde constructies als getuigen van de Kempische bouwstijl en levenswijze in de tweede helft van de 19de eeuw en begin 20ste eeuw.


ID: 58589 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met twee populieren als welkomstbomen

Jonckheerestraat 131 (Knokke-Heist)
Achteringelegen hoeve met aan de erftoegang Canadapopulieren met klein Mariakapelletje. Verbouwd, in kern 18de-eeuws boerenhuis aansluitend bij het langgestrekte type ten gevolge van de geïncorporeerde wagenschuur met drie doorgangen.


ID: 208612 | Bouwkundig element

Staakkapelletje ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Litterveldstraat (Koekelare)
Staakkapelletje ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.


ID: 208611 | Bouwkundig element

Hoeve

Litterveldstraat 6 (Koekelare)
Hoevetje volgens het kadaster gebouwd in 1913 in opdracht van landbouwer David Degadt-Lammens uit Vladslo. Toegankelijk via een korte dreef, aan erfoprit twee lindebomen waarvan rechter met houten kapelkastje met Mariabeeld.


ID: 91278 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Barisdamhoeve met omgeving

Barisdamstraat 24 (Kortemark)
Gaaf bewaarde site van boerenhuis op motte oorspronkelijk binnen een achtvormige omwalling. De omwalde motte (opperhof) met boerenhuis is beschermd als monument. De omgeving met het neerhof ten noordoosten, de lagergelegen weilanden of "Broeken" ten zuidwesten gelegen tussen het omwalde opperhof en de Handzamevaart, de aanplantingen van doornhaag en populierenrij, en het microreliëf ten zuidwesten van het woonhuis verwijzend naar de oorspronkelijke achtvormige omwalling, is beschermd als dorpsgezicht. Ook een deel van de straat en de weiden ten zuiden van de Handzamevaart (grondgebied Zarren) zijn mee opgenomen in het dorpsgezicht.


ID: 91283 | Bouwkundig element

Hoeve

Calfoortstraat 5 (Kortemark)
Hoeve in zijn huidige vorm daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. De site is als dusdanig nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845).


ID: 91168 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met welkomstlindes en boomkapel

Gouden-Hoofdstraat 41 (Kortemark)
Hoeve met 19de-eeuwse kern. Lindes met Mariakapelletje en ijzeren hek bij de erfoprit. Verspreide opstelling rondom deels begraasd erf. Het nu verbouwde boerenhuis en het stalletje rechts van het huis zijn als dusdanig reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Het stalletje links aansluitend bij het huis en de vrijstaande schuur haaks hierop dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw.


ID: 91208 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met erfbeplanting en boomkapel

Hazewindstraat 2 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve. Linde met Mariakapelletje en ijzeren hek bij de erftoegang, meidoornhaag. De hoevesite is alsdusdanig reeds aangeduid met losse bestanddelen, L-vormig rondom het erf opgesteld, op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Het boerenhuis is nog deels 19de-eeuws, de overige gebouwen dateren uit de wederopbouwperiode na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 91008 | Bouwkundig element

Mariakapelletje  Doo-man

Ieperstraat (Kortemark)
Mariakapelletje bij recent heraangeplante lindeboom. Zogenaamd "DOO-MAN" zie opschrift. Het verhaal wil dat de kapel opgericht is op de plaats waar in de 19de eeuw of in het begin van de 20ste eeuw een voerman (?) doodgebliksemd is.