Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

94 resultaten


ID: 71484 | Bouwkundig element

Historische hoeve, woonhuis en hondenhok

Wagenbrugstraat 126 (Wevelgem)
Historische hoeve, woonhuis en hondenhok. De hoeve wordt voor het eerst vermeld in het landboek van Moorsele (1724) en afgebeeld op de bijhorende kaart. De hoeve wordt tevens weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1845).


ID: 89615 | Bouwkundig element

Hoeve en maalderijsite

Heirweg 228 (Wielsbeke)
Hoeve en maalderijsite, waarvan het woonhuis wellicht dateert uit 1786.


ID: 89514 | Bouwkundig element

Neerhof en kasteelhoeve kasteel Ten Broucke

Rijksweg 312 (Wielsbeke)
Voormalig neerhof en kasteelboerderij van het kasteel "Ten Broucke". Deels gekasseid erf, gelegen ten zuiden van het kasteel, toegankelijk via de Rijksweg. Voor een kort stuk aan de noordzijde voorzien van een witgekalkte bakstenen muur langsheen de gekasseide dreeftoegang tot het kasteel, met ingewerkt toilet onder lessenaarsdak. Eertijds met aangebouwde serre.


ID: 205601 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Keukelstraat 16 (Wingene)
Boerenarbeiderswoning met bijhorende nutsgebouwen gelegen binnen een omhaagd perceel met meidoornhaag. Woning gebouwd in 1902 met vier traveeën en geïntegreerde stalling. Bijhorende nutsgebouwen van latere datum.


ID: 209887 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Vijverskasteel

Heidelbergstraat 29, 29A, Zeedijkweg 11 (Zedelgem)
Kasteeldomein met laatclassicistisch landhuis van 1848, mogelijk met oudere kern (late 18 eeuw). Park ontstaan in het begin van de 19de eeuw en heraangelegd in landschappelijke stijl vanaf circa 1848 met gazons, padennetwerk, solitaire bomen, bomengroepen en een parkbos. In de grote vijver ligt een eiland met een kunstmatige grot en aanmeerplaats, bereikbaar via een houten tuinbrug. In het park staat een klein kapelletje en enkele sokkels voor beelden. Het kasteel heeft rechthoekige plattegrond en drie bouwlagen, verhoogde begane grond boven een kelderverdieping en onder schilddak (leien). Bepleisterde en witbeschilderde gevels met rechthoekige muuropeningen. Ten westen ligt het vroegere washuis, ten oosten een grote ovalen ommuurde moestuin waarvan de ingang door bakstenen pijlers bekroond met siervazen geflankeerd wordt. Rond bakstenen kippenhok binnen ommuurde kippenren met poel. De monumentale stalling werd omgebouwd tot woning.


ID: 58063 | Bouwkundig element

Hoeve en herberg d'Oude Smidse

Blankenbergse Steenweg 40 (Zuienkerke)
Beeldbepalend gebouw, in 1784 gebouwd als hoeve met bijhorende smidse. Vanaf circa 1820 een woonhuis met herberg. Laag witgekalkt gebouw met gepekte plint, vijf traveeën onder mansardedak aangevuld met een aanbouw onder zadeldak van twee traveeën rechts en één travee links. De deurtraveeën van het woonhuis worden gekenmerkt door dakvensters, afgewerkt met topgeveltjes met schouderstukken en sierankers en bewaard schrijnwerk.


ID: 45211 | Bouwkundig element

Hoeve en molenaarshuis Biestmolenhoeve

Biestmolenstraat 9 (Zwalm)
Ruim herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, gebouwd in 1871, aanbouwsel links en rechts, achteraan dienstgebouwen rondom binnenplaats, afzonderlijk dienstgebouw met kippenhokken en wagenhuis van later datum.


ID: 45161 | Bouwkundig element

Hoeve en smidse

Brouwerijstraat 21 (Zwalm)
Onderkelderd boerenhuis van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw en verbouwd circa 1881, ten westen een bedrijfsgebouw en ten noordoosten een dwarsschuur, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 44030 | Bouwkundig element

Villa

Latemdreef 50 (Zwalm)
Villa met rode bakstenen gevel versierd met banden witte baksteen en groen-witte tegeltableaus, omringende tuin afgesloten van de straat door ijzeren hekwerk, gebouwd in 1910.


ID: 45333 | Bouwkundig element

Villa

Moldergem 8 (Zwalm)
Villa gebouwd circa 1928, middengedeelte van drie traveeën en twee bouwlagen, geflankeerd door zijrisalieten van één bouwlaag, dakvenster met Onze-Lieve-Vrouwekapelletje.