Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

227 resultaten


ID: 77789 | Bouwkundig element

Immaculata-instituut

Koningin Astridlaan 4 (Brugge)
Aan straatzijde, wit beschilderd hoofdvolume van circa 1900. In het verlengde bevindt zich de kapel van 1957: langwerpige wit beschilderde kapel onder vrij hoog leien zadeldak met aan straatzijde de klokkentoren; straatgevel met als het ware schragende vensteropeningen. Overige klassenvleugels opgetrokken in typische opstelling rondom ingesloten speelplaatsen.


ID: 29447 | Bouwkundig element

Sint-Franciscus Xaveriusinstituut de Frères

Mariastraat 5-7 (Brugge)
Ruim complex dat zich uitstrekt tot Nieuwstraat nummers 2 en 4, Oude Burg nummer 33 en Guido Gezelleplein. De in 1848 van het huidige Guido Gezelleplein verhuizende Congregatie van de Broeders Xaverianen belandt in 1852-1853 in een herenhuis aan de Nieuwstraat nummer 2. Vanaf 1846: uitbreiding vanuit de Nieuw- naar de Mariastraat toe: onder meer in 1887 wordt de grond van nummer 7 gekocht, waarop later de kapel - gesloopt in 1965 - en neogotische feestzaal - gesloopt in 1964 - zijn opgetrokken.


ID: 77166 | Bouwkundig element

Klooster

Schoolstraat 1-15 (Brugge)
Voormalig klooster, nu woonhuis, en meisjesschool gebouwd in 1932.


ID: 79710 | Bouwkundig element

Sint-Gregoriusschool

Sint-Lenardsstraat 58 (Brugge)
Gelegen in het dorpsgezicht "Dudzele centrum". Schoolcomplex "Vrije basisschool de Lenaard", gelegen op de hoek van de straat Stokerij, bestaat nu enerzijds uit een gebouw met administratieve functies en anderzijds uit de klaslokalen.


ID: 83218 | Bouwkundig element

Cisterciënzerinnenklooster van Spermalie

Snaggaardstraat 9-11 (Brugge)
Heden Instituut "Spermalie" voor doven en blinden en Hotelschool, ondergebracht in een complex met aan de Snaggaardstraat de hoofdingang met imposante 18de-eeuwse deuromlijsting die via de kloostergang in verbinding staat met twee 17de-eeuwse huizen waar onder andere het verblijf was van de abdis. Dominerende kapel uit 1614-1634 aan de Snaggaardstraat met achterin liggende kloostergang, eveneens opklimmend tot de 17de eeuw.


ID: 82240 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters van de Heilige Vicenzo a Paolo

Wijngaardplein 1-2, 3A-B, Wijngaardstraat 35 (Brugge)
Voormalig klooster van de zusters van de Heilige Vicenzo a Paolo, gefaseerd opgebouwd na hun aankomst in Brugge in 1851 en meteen deels gebruikt als bewaarschool opgericht door L. d'Hanin de Moerkerke en M.de Bie; tot op heden weeshuis. Vroegste Brugse voorbeeld van "burgerlijke neogotiek".


ID: 79016 | Bouwkundig element

Zusterklooster en meisjesschool van de Heilige Engelen

Bradericplein 16A (Damme)
Voormalige meisjes- en bewaarschool van de Heilige Engelen horend bij het zusterklooster van de Heilige Jezus; nu Vrije Basisschool van Vivenkapelle. Neogotisch complex naar een ontwerp van architect Florimond Van de Poele (1832-1875), uitgevoerd in 1866-1869, en in 1888 uitgebreid met een bewaarschool.


ID: 78739 | Bouwkundig element

Lagere meisjesschool

Slekstraat 3, Speystraat 2 (Damme)
Gelegen op deels ommuurd en omhaagd perceel begrensd door de Slekstraat (noord), de Ketelstraat (oost) en de Speystraat (zuid). Voormalige lagere meisjesschool opgericht in 1861, in 1893 in gebruik genomen door de zusters van de Heilige Vincentius, als bijhuis van het moederklooster in Werken. Gebouwencomplex toegankelijk zowel via Slek- als Speystraat; omgeven langs noord- en zuidzijde op zwartgeschilderde plint. Haaks op de straat ingeplant hoofdgebouw met aanpalende lagere vleugel aan oostzijde. Voormalige woning van de onderwijzeres (1861) in neoclassicistische stijl. Voormalige woning van de onderwijzeres (1861) in neoclassicistische stijl.


ID: 78765 | Bouwkundig element

Gemeenteschool van Hoeke

St. Jacobsstraat 10 (Damme)
Voormalige gemeenteschool van Hoeke, gebouwd in 1861 in opdracht van de gemeente Hoeke door metselaar Benedictus Broucke uit Damme. Het wordt een sobere witgeschilderde baksteenbouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat), met links en rechts een lagere aanbouw. Pomp op de speelplaats.


ID: 54599 | Bouwkundig element

Kapel Heilige Monica of Heidekapel

Heidelaan 24-26 (De Haan)
Kapel op de hoek met de Blauwelaan, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand of de "Heidekapel" bij de hulpparochie Heidehoek. De wijk Heide-Vosseslag of de zogenaamde Geuzenhoek in de noordwesthoek van de gemeente blijft lang een achtergebleven gebied met op de arme zandgrond enkele kleine boerderijtjes.