45 resultaten


ID: 41427 | Bouwkundig element

Sint-Elisabethgasthuis

Elisabethlaan 103A-C, Gasthuisstraat 18, 22-24 (Aarschot)
Heden burgergasthuis. Middeleeuwse instelling die bijna volledig verwoest werd tijdens de troebelen van 1578. Wederopbouw aangevat tijdens tweede helft 17de eeuw, toen het beheer van het gasthuis overgedragen werd aan de grauwzusters.


ID: 38830 | Bouwkundig element

Abdij van Affligem

Abdijstraat 6, 6A (Affligem)
Stichting van een religieuze gemeenschap circa 1080, kort nadien opgericht als Novum Monasterium, naar de regel van Sint-Benedictus, afhankelijk van het bisdom Kamerrijk.


ID: 46422 | Bouwkundig element

Vrije kleuterschool De Horizon

Zondereigen 7 (Baarle-Hertog)
L-vormig eclectisch complex, in kern opklimmend tot het eerste kwart van de 20e eeuw met latere uitbreidingen en aanpassingen.


ID: 17147 | Bouwkundig element

Klooster der wilhelmieten

Kallobaan 1 (Beveren)
Kloostergebouw aan de straatzijde; haaks tegen de achtergevel, twee schoolgebouwen waarvan een langs de Kallobaan; ten noorden van het klooster, aan de overzijde van de speelplaats, de kapel; ten noordwesten de vroegere boerderij. Binnen de begrenzing van dit domein waarop talrijke nieuwe schoolgebouwen en een ruim park.


ID: 70732 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Tielkenshof

Meierbroekstraat 1 (Bocholt)
hoeve van het klooster van Onze-Lieve-Vrouw ter Riviere van Bree. Deze hoeve is één van de oudste bezittingen van het klooster: ze werd verworven in 1480, zestien jaar na de stichting van het klooster.


ID: 31968 | Bouwkundig element

Kruisherenklooster van Colen

Colenstraat 1, 1A (Borgloon)
Voormalig kruisherenklooster van Colen, heden abdij Mariënlof. Het klooster van Kolen wordt gesticht door Maria van Colen, dochter van Abraham van Colen en Oda Roefs.


ID: 1909 | Bouwkundig element

Sint-Bernardusabdij

Kloosterstraat 71 (Bornem)
Heilig Kruisklooster, samen met de omringende tuinen ingeplant op een uitgestrekt, ommuurd terrein tussen Kloosterstraat en Sint-Amandsesteenweg, eertijds volledig omgracht.


ID: 43729 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve met Onze-Lieve-Vrouwekapel

Leierwaarde 29 (Brakel)
Voormalige kloosterhoeve van de Sint-Pietersabdij van Lobbes (Henegouwen); teruggaand op de site van de Sigulfi villa, nederzetting van circa 7de eeuw, nadien verblijfplaats van twaalf of dertien kanunikken van het kerkkapittel, verwoest circa 881.


ID: 74045 | Bouwkundig element

Hof te Sieregem

Sieregem 1 (Brakel)
Voormalige kloosterhoeve van de abdij van Ename, reeds vermeld van in de 16de eeuw. Grote bakstenen hoeve van het semi-gesloten type met ruim gekasseid binnenerf.


ID: 74016 | Bouwkundig element

Moederhuis van de congregatie der zusters penitenten van Sint-Franciscus van Assisi van Opbrakel

St.-Franciscusstraat 2 (Brakel)
Voormalig moederhuis van de congregatie der zusters penitenten van Sint-Franciscus van Assisi van Opbrakel, heden rusthuis voor de zusters van de congregatie.