Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

38 resultaten


ID: 41427 | Bouwkundig element

Sint-Elisabethgasthuis

Elisabethlaan 103A-C, Gasthuisstraat 18, 22-24 (Aarschot)
Heden burgergasthuis. Middeleeuwse instelling die bijna volledig verwoest werd tijdens de troebelen van 1578. Wederopbouw aangevat tijdens tweede helft 17de eeuw, toen het beheer van het gasthuis overgedragen werd aan de grauwzusters.


ID: 38830 | Bouwkundig element

Abdij van Affligem

Abdijstraat 6, 6A (Affligem)
Stichting van een religieuze gemeenschap circa 1080, kort nadien opgericht als Novum Monasterium, naar de regel van Sint-Benedictus, afhankelijk van het bisdom Kamerrijk.


ID: 17147 | Bouwkundig element

Klooster der wilhelmieten

Kallobaan 1, 3A (Beveren)
Kloostergebouw aan de straatzijde; haaks tegen de achtergevel, twee schoolgebouwen; ten noorden van het klooster, aan de overzijde van de speelplaats, de kapel; ten noordwesten de vroegere hoeve. Binnen de begrenzing van dit domein waarop talrijke nieuwe schoolgebouwen en een ruim park.


ID: 70732 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Tielkenshof

Meierbroekstraat 1 (Bocholt)
hoeve van het klooster van Onze-Lieve-Vrouw ter Riviere van Bree. Deze hoeve is één van de oudste bezittingen van het klooster: ze werd verworven in 1480, zestien jaar na de stichting van het klooster.


ID: 31968 | Bouwkundig element

Kruisherenklooster van Colen

Colenstraat 1, 1A (Borgloon)
Voormalig kruisherenklooster van Colen, heden abdij Mariënlof. Het klooster van Kolen wordt gesticht door Maria van Colen, dochter van Abraham van Colen en Oda Roefs.


ID: 1909 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Bernardusabdij

Kloosterstraat 71 (Bornem)
Heilig Kruisklooster, samen met de omringende tuinen ingeplant op een uitgestrekt, ommuurd terrein tussen Kloosterstraat en Sint-Amandsesteenweg, eertijds volledig omgracht.


ID: 43729 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve met Onze-Lieve-Vrouwekapel

Leierwaarde 27-29 (Brakel)
Grote gesloten hoeve met landschappelijk opmerkelijke inplanting en imposant bouwvolume. Toegang gemarkeerd door twee linden en een Onze-Lieve-Vrouwekapel onder een Es. Gewit rechthoekig bakstenen kapelletje onder pannen zadeldak, vermoedelijk uit de 19de eeuw. L-vormig boerenwoning van twee verdiepingen, waarschijnlijk nog deels in kern uit de 18de eeuw.


ID: 74045 | Bouwkundig element

Hof te Sieregem

Sieregem 1 (Brakel)
Voormalige kloosterhoeve van de abdij van Ename, reeds vermeld van in de 16de eeuw. Grote bakstenen hoeve van het semigesloten type met ruim gekasseid binnenerf. U-vormig aaneensluitende lange bakstenen bedrijfsgebouwen overwegend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Boerenburgerhuis van twee bouwlagen onder zadeldak, vervangen in 1911.


ID: 74016 | Bouwkundig element

Moederhuis van de congregatie der zusters penitenten van Sint-Franciscus van Assisi van Opbrakel

St.-Franciscusstraat 2, 2A (Brakel)
Voormalig moederhuis van de congregatie der zusters penitenten van Sint-Franciscus van Assisi van Opbrakel. Oudste gebouwen teruggaand op het vroegere baljuwhuis in het middelste deel van U-vormig aangelegde deel van het klooster: in de naar het zuidoosten gerichte lijstgevel herkenbaar aan de heden verdiepte spiegelboogdeur met fraai uitgewerkte hardstenen omlijsting typerend voor de tweede helft van de 18de eeuw; vermoedelijk voorheen een dubbelhuis van één bouwlaag en zeven traveeën. Kloosterhoeve, voornamelijk van circa 1925 en nog 19de-eeuws deel. Door meerdere aanzienlijke uitbreidingen onder andere in het derde kwart van de 19de eeuw (1874), in de jaren 1890, groeide het klooster uit tot een gebouwencomplex palend aan de pastorietuin met hoge kloostertuinmuur aan Holenbroek.


ID: 83118 | Bouwkundig element

Engels klooster

Carmersstraat 83-87, Snaggaardstraat 56 (Brugge)
Gebouwenblok ten zuiden begrensd door de Carmersstraat, ten noorden door de Snaggaardstraat en ten westen door de Speelmansstraat. Het deels ommuurde complex bestaat uit verschillende gebouwen- en gebouwengroepen die er werden opgetrokken vanaf circa 1647 tot de 20ste eeuw.