1039 resultaten


ID: 33123 | Bouwkundig element

Klooster

Geluveldplaats 5A (Zonnebeke)
Klooster, in feite ruim burgerhuis, middenin omhaagde grastuin. Eclectische wederopbouwarchitectuur uit het begin van de jaren 1920.


ID: 33086 | Bouwkundig element

Schoolcomplex

Kloosterlaan 4 (Zonnebeke)
Schoolcomplex, bestaande uit het voormalig zusterhuis, kapel en klaslokalen rondom een geplaveide speelplaats omgeven door bakstenen muur met pilasters en casementen; korfbogig toegangspoortje. Vrij verzorgde wederopbouwarchitectuur uit het begin van de jaren 1920.


ID: 300933 | Bouwkundig geheel

Dorpskern Velzeke-Ruddershove

Beugelstraat, Blarenhoek, Gehuchte, Herenput, Julius Caesarweg, Kerklandstraat, Kerkweg, Knutsegemstraat, Korte Munte, Kouterken, Letterkouter, Lippenhovestraat, Molenlos, Paddestraat, Penitentenlaan, Romeins Plein, Sint-Martinusplein (Zottegem)
De dorpskern van Velzeke-Ruddershove, deelgemeente van Zottegem, bevat onder andere de parochiekerk Sint-Martinus, het klooster van de Grauwe Zusters - Penitenten, de hoeve Schaliënhof en kasseiwegen (Lippenhovestraat en Paddestraat).


ID: 215917 | Bouwkundig element

Klooster Onze-Lieve-Vrouw van VII Weeën

Faliestraat 1-5, Lilarestraat 2 (Zottegem)
Het kloostercomplex van Onze-Lieve-Vrouw van VII Weeën is gelegen op de hoek van de Faliestraat en de Lilarestraat, vroeger gekend als de Neerstraat, in de Zottegemse deelgemeente Sint-Maria-Oudenhove.


ID: 9861 | Bouwkundig element

Klooster van de grauwe zusters - penitenten

Penitentenlaan 5-7 (Zottegem)
Stichting in 1344 door burggraaf de Melun. Oorspronkelijk godshuis voor behoeftige reizigers, weldra omgevormd tot hospitaal. Verwoesting in de tweede helft van de 16de eeuw door de geuzen.


ID: 302105 | Archeologisch geheel

Spaanse citadel van Zoutleeuw

Bethaniastraat, Koepoortstraat, Stationsstraat (Zoutleeuw)
De site van de Spaanse Citadel bevat zowel boven- als ondergronds nog archeologische restanten van de 14de-eeuwse stadsomwalling en 17de-eeuwse vesting met de citadel van Zoutleeuw.


ID: 200156 | Bouwkundig element

Gasthuis van de grauwzusters

Prins Leopoldplaats 3 (Zoutleeuw)
Neoclassicistisch complex door F. Drossart ontworpen in 1846, een 13 traveeën brede straatvleugel met twee kortere dwarsvleugels die een vierkante binnentuin begrenzen.


ID: 57935 | Bouwkundig element

19de-eeuws schoolcomplex met hoofdgebouw

Kerkhofstraat 23-25 (Zuienkerke)
Voormalig 19de-eeuws schoolcomplex met hoofdgebouw gedateerd "ANNO 1896" boven inkom (nummer 23), opgetrokken door de Zusters van de Heilige Vincentius van Lendelede. Wordt in de loop van de 20ste eeuw uitgebreid met bijgebouwen aan noord- en zuidzijde.


ID: 58104 | Bouwkundig element

Dorpsschool

Nieuwe Steenweg 96, 96A (Zuienkerke)
Nieuwe Steenweg nrs. 96 en 96A. Dorpsschool, gebouwd als vrije meisjesschool met klooster door de Zusters van Kortemark in 1898-1899, ter vervanging van een vrije school van 1880 in de Meetkerkestraat. Beeldbepalend gebouw voor dit gedeelte van de Nieuwe Steenweg. Neogotisch klooster met rechts daarvan schoolgebouw in sobere baksteenstijl van negen traveeën en één bouwlaag, waarnaast een deurtra


ID: 38445 | Bouwkundig element

Klooster, vrije lagere school en rusthuis

Heirweg 30 (Zulte)
Gebouw van vijfentwintig traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met rechts kapel op de bovenverdieping, gebouwd in 1872, straatvleugel achter voortuintje met ijzeren hekken.