Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1011 resultaten


ID: 4763 | Bouwkundig element

Zwartzusterklooster

Zwartzustersstraat 25 (Antwerpen)
Klooster van de zwartzusters hier gevestigd sinds 1345. De kapel dateert uit 1507, de kloostergebouwen kwamen tot stand in de eerste helft van de 16de eeuw en in de loop van de 17de eeuw. Twee tuinvleugels door Paul Van Glabbeek uit 1904.


ID: 81515 | Bouwkundig element

Schoolgebouw met klooster

Blaarhoekstraat 4 (Anzegem)
Voormalig kloosterhuis van circa 1900. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Lijstgevel verfraaid door de aflijnende muizentandfries en beglaasde muurnis met heiligenbeeld boven de deur.


ID: 81550 | Bouwkundig element

Kloosterhuis

Ingooigemplaats 60 (Anzegem)
Kloosterhuis van de vrije basisschool, daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis met gecementeerde lijstgevel. Kenmerkende elementen zijn het klokkentorentje en de beeldnis met Heilig Hartbeeld.


ID: 81674 | Bouwkundig element

Pastorie, klooster van de Zusters van Liefde en school

Neerstraat 1, 5 (Anzegem)
Art-decogeïnspireerd complex op L-vormige plattegrond, opgetrokken in gediversifieerde baksteen. Plint van rode, streks geplaatste baksteen. Zadeldaken bekleed met leipannen. Benadrukt portaal met luifel ondersteunt door pijlers. Vleugeldeur. Erboven nis met heiligenbeeld. In oorsprong vrije meisjessschool opgericht in het begin van de 19de eeuw. Sinds 1978 doet het zuidelijk deel van het klooster doet dienst als pastorie.


ID: 81694 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Arnolduspark

Tiegemberg, Warandedreef 6-10 (Anzegem)
Bedevaartoord en recreatief park. Sint-Arnolduskapel opgetrokken tussen 1864 en 1865 naar ontwerp van Pierre Nicolas Croquison en gewijd in 1866 door bisschop J.J. Faict. Ten noorden van de kapel ligt het zogenaamd Sint-Arnoldusputje, de miraculeuze bron die in de loop der tijd verzonken is in de grond. Voormalig boswachtershuisje en later souvenirwinkel en herberg gelegen ten noorden van de kapel. Ten westen van de hoofdkapel, staat een kleine bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond. Puntgevel bekleed met rotsimitatie en bekroond door kruis. Het park wordt op het eind van de 19de eeuw in opdracht van Vital Moreels aangelegd.


ID: 207494 | Bouwkundig element

Klooster en school

Brugstraat 32, 30A, Wezestraat 2, 6 (Ardooie)
Klooster van de zusters van de Heilige Kindsheid, met naastgelegen school Instituut van de Heilige Kindsheid. Gebouwenbestand voornamelijk uit de 20ste eeuw, met 19de-eeuwse overblijfselen, onder meer de kern van het kloostergebouw en de achterliggende kapelvleugel. Amalgaam van klooster- en schoolgebouwen van diverse bouwfasen, voornamelijk bestaande uit vleugels in rode baksteenbouw van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken.


ID: 208227 | Bouwkundig element

Schoolgebouw

Kloosterstraat 6 (Ardooie)
Gesubsidieerde Vrije Basisschool De Horizon, afdeling Koolskamp met kleuter- en lager onderwijs. Bestaande uit historisch gegroeide bebouwing langs de straatzijde maar met een uniform geelbakstenen parement uit 1933, achtergelegen gebouwen uit de tweede helft van de 20ste eeuw.


ID: 75395 | Bouwkundig element

Kloostercomplex Sint-Agnetendal

De Daries 2, Kloosterbaan 5 (Arendonk)
Kloostercomplex, bestaande uit door klooster- en schoolvleugels omsloten binnenplaatsen, nutsgebouwen en een grote volledig ommuurde kloostertuin aan zuidwestelijke zijde.


ID: 76838 | Bouwkundig element

Gemeenteschool en klooster

Brusselsesteenweg 541 (Asse)
Gemeentelijke meisjesschool met aansluitende kapel uit het tweede kwart van de twintigste eeuw. Bijhorend achterliggend klooster van de zusters apostolinnen, met oudere traditionele kern.


ID: 76663 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwgasthuis

Gemeenteplein 26 (Asse)
Onze-Lieve-Vrouwgasthuis, in de volksmond ook oud gasthuis genoemd. Vrij uitgestrekt perceel met beeldbepalend U-vormig complex met ingebouwde kapel en binnentuin, gelegen op de hoek met Huinegem.