Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1011 resultaten


ID: 216058 | Bouwkundig element

Vrije basisschool

Kerkdries 22 (Zaventem)
Vrije school in het centrum van het dorp, opgericht op de site van een oudere gesloten hoeve, pachthof Crikx, die eind 19de eeuw gedeeltelijk gesloopt werd. In de enige resterende vleugel van de voormalige hoeve werd een klooster ondergebracht.


ID: 215432 | Bouwkundig element

Klooster Clair Manoir

Leuvensesteenweg 649 (Zaventem)
Voortgaande op oude prentkaarten lag hier voorheen het landhuis van Edmond Van Sulper die overleed in 1912. In 1944 startten de zusters van 's Gravenwezel op deze plaats met het verstrekken van onderwijs.


ID: 209336 | Bouwkundig element

School en klooster

Kerkplein 4 (Zedelgem)
Basisschool zogenaamd "Het Dorp" en "'t Kloosterhof", laatstgenoemde in gebruik als parochiaal centrum. Schooltje voor onderwijs in 'kantwerk- en leerschoolvrouw' opgericht in 1846, in 1857 door de gemeente erkend. Vanaf 1875 een congregatie van de zusters van liefde uit Heule. De wet Van Humbeeck (1879), die het gemeentelijk onderwijs neutraliteit oplegt, veroorzaakt een grote overloop naar de vrije scholen. Daardoor uitbreidingen schoolgebouwen aan de Sint-Laurentiusstraat omstreeks 1895. In 1928 volgt nog een vergroting. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de school gedeeltelijk, en het klooster helemaal herbouwd naar opdracht van architect De Meyere uit Kortrijk. Geheel van gebouwen in rode baksteen onder schild- en zadeldaken (rode en zwarte mechanische pannen). Klooster- en schoolgebouwen, opgericht tussen 1875 en 1945, op U-vormige plattegrond langs de speelplaats gegroepeerd. Eenvoudige architectuur met rechthoekige muuropeningen, bij het klooster gevat in traveenissen.


ID: 209731 | Bouwkundig element

Klooster zusters van de Heilige Familie

P. Mervilliestraat 8 (Zedelgem)
Kloostergebouw met aansluitende kapel en voortuintje met calvarie. De kloostergemeenschap van de zusters van de Heilige Familie eerst gevestigd in 1848, vanaf 1869 tevens vrije school. Talrijke verbouwingen in de loop 19de en vroeg-20e eeuw. Circa 1951 wordt het eerste schoolgebouw vervangen door een nieuw gebouw en circa 1977 aan school en klooster een nieuwe vleugel toegevoegd. De kapel is in ieder geval al voor 1986 vervangen door een lagere kapel. Het kloostergebouw wordt na 1986 verbouwd. Circa 1991 worden klooster en school gescheiden. Gebouwen uit de jaren 1990. Bewaart nog enkele resten van de oorspronkelijke bouwfase, onder meer de zuidelijke zijmuur van de kapel. De lage kapel onder schilddak (zwarte, mechanische pannen) wordt getypeerd door drie gevelhoge, gekoppelde spitsboogramen met brandglazen onder andere met afbeelding van de Heilige Familie, vermoedelijk herplaatst uit de oorspronkelijke kapel van 1884.


ID: 209371 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters van Heule

Pastoor Staelensstraat 3 (Zedelgem)
Gebouwd in 1953. Sinds 1875 staan in het dorp van Zedelgem de zusters van liefde uit Heule in voor het onderwijs. In 1938 kaart pastoor Staelens de noodzaak aan van een volwaardige kleuter- en lagere school in de Sint-Elooisparochie. Door oorlogsomstandigheden loopt de bouw vertraging op, in 1943 kunnen de nieuwe klassen dan toch in gebruik worden genomen en een deel van het gebouw fungeert tijdelijk als klooster. Bouw van het klooster langs de Pastoor Staelensstraat in 1953. Vrijstaand volume van twee bouwlagen onder schilddak (zwarte, mechanische pannen). Sobere architectuur in rode baksteen boven een plint in blauwe hardsteen. Deur met neobarokke, geblokte omlijsting, geprofileerde kroonlijst en beeldnis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind, gebogen fronton en flankerende voluten. Aan de oostzijde aangebouwde kapel onder zadeldak en koor met vlakke afwerking onder half schilddak.


ID: 210024 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Ter Loo

Torhoutsesteenweg 56-58 (Zedelgem)
Kasteeldomein (voormalige zetel heerlijkheid Loppem) dat doorheen de jaren ingrijpende veranderingen heeft doorgemaakt. Landhuis op een hoogte gelegen in een park en toegankelijk via een onverharde oprit met bijhorende en achterin gelegen voormalig noviciaat met kapel van 1949. Park in landschappelijke stijl met licht verzonken, kronkelende paden en kleine kunstmatige reliëfverschillen, gazons, vijver, hoogstamboomgaard en merkwaardige bomen op de rand van het bos en als solitair aangeplant. Kasteel van drie bouwlagen op quasi rechthoekige plattegrond, onder schilddak. Ten zuiden van het kasteel staat een grote geënte beuk met een achttal vertakkingen van deels rode en deels groene beuk. Het leengoed reeds vermeld in 1322. In 1551, wanneer het goed gekocht wordt door Daniël de Schietere, is er in elk geval al sprake van een hofstede. Het kasteel is te zien op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1571). Omstreeks 1845 wordt het kasteel volledig ver- of herbouwd.


ID: 83871 | Bouwkundig element

Parochiale meisjesschool met kloosterhuis wijk Heikant

Bosstraat 179 (Zele)
Schoolgebouw met aan de straatkant kloosterhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak gebouwd in het vierde kwart van de 19de eeuw, schoolgebouw vergroot in 1910 en 1930.


ID: 84132 | Bouwkundig element

Parochiale bewaarschool wijk Durmen

Schoolstraat 2 (Zele)
Aanvankelijke bewaarschool van de wijk en parochie Durmen door kanunnik Adolf-Bernard Van der Moeren ingericht in 1873 in een door hem verworven hoeve. Schoolgebouwen en voormalig klooster geschikt rond vierkante verharde speelplaats. Eénlaagse baksteenbouw deels onder pannen schilddaken. Hoofdvleugel, met oudste gedeelte vooraan links, in neogotische stijl parallel aan de straat.


ID: 75948 | Bouwkundig element

Klooster zusters Heilige Vincentius a Paulo, kapel en school Maria Middelares

Kerkstraat 64 (Zelzate)
Klooster en scholencomplex, eerste oprichting in 1853, huidige klooster ondergebracht in kasteeltje met latere toevoegingen van weeshuis, neogotische kapel en schoolgebouwen.


ID: 75964 | Bouwkundig element

Sint-Laurens Instituut

Patronagestraat 51-52 (Zelzate)
Klooster en scholencomplex, opgericht in 1920 naar ontwerp van A. Van de Vijver, uitbreidingen in de daaropvolgende jaren en in 1981 werden oude lagere schoolgebouwen vervangen door nieuwbouw naar ontwerp van architect A. Lefebure.