Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

723 resultaten


ID: 304852 | Landschappelijk element

Houtkant langs de Voerbeek

Ottegraeven (Voeren)
De houtige beplantingen staat langs de oever van de Voerbeek. De soortensamenstelling bestaat uit knotbomen van schietwilg en opgaande populieren met veel maretak.


ID: 132215 | Landschappelijk element

Knotwilgen bij poel

Peerds (Voeren)
De knotwilgen van gele bindwilg staat ten zuiden van een poel. De poel ligt op de hoek van de straten Peerds, Zwaan en Drink. De drie hoge knotbomen hebben een omtrek tot bijna 4 m. De bomen bij de poel hebben een mooie representatieve groeivorm en zijn beeldbepalende objecten.


ID: 131672 | Landschappelijk element

Gemengde knotbomenrij

Plankerweg (Voeren)
De gemengde knotbomenrij staat op de perceelsgrens tussen twee weilanden. Ze bestaat uit een schietwilg met omtrek 452 cm, een gewone haagbeuk met omtrek 168 cm en twee gewone haagbeuken met omtrek 146 cm en 168 cm en een geknotte es met omtrek 392 cm. De knothoogte van de bomen bedraagt 200 cm.


ID: 131774 | Landschappelijk element

Twee knotbeuken met boomkruis

Reesberg (Voeren)
De twee knotbeuken staan op een talud tussen landbouwpercelen. Deze perceelsgrens staat reeds op de Poppkaart gekarteerd en is op de latere topografische kaarten steeds als een beplant talud weergegeven. Eén van de twee bomen heeft een wit houten boomkruis op de stam. Knotbomen van beuk zijn op Vlaams niveau zeldzaam. De bomen werden aangeplant als erosiebestrijding en hadden als functie de productie van brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout of loofvoedering.


ID: 131818 | Landschappelijk element

Op stam gezette hazelaar bij vakwerkschuur

Schilberg (Voeren)
De oude op stam gezette hazelaar staat ten zuiden van een vakwerkschuurtje. De geknotte boom staan bij een bomenrij van es en fungeert als erfbeplanting bij het vakwerk schuurtje. De hazelaar werd gebruikt als fruitboom.


ID: 131822 | Landschappelijk element

Knothaagbeuk bij vakwerkschuur

Schilberg (Voeren)
De knothaagbeuk staat op de perceelsgrens van het erf bij de vakwerkschuur Schilberg.


ID: 304849 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard en  knotes

Schophemmerhei 5 (Voeren)
Op de top van de heuvel tussen de Noorvallei en de Voervallei ligt een hoogstamboomgaard bij een hoeve, een stichting vanuit het kasteel Altenbroek. Deze hoogstamboomgaard komt sinds de kaart van Villaret voor, midden de 18de eeuw. Op alle latere kaarten en orthofoto's is op deze plaats een hoogstamboomgaard, ten oosten van de hoeve, te zien. De huidige jonge boomgaard telt een 25-tal hoogstammige fruitbomen. De hoogstamboomgaarden in Voeren kennen een hoge belevingswaarde en dragen bij aan de streekidentiteit van het landschap. Hoogstamboomgaarden hebben een hoge erfgoed- en natuurwaarde en herbergen vaak nog oude fruitrassen. Op de zuidelijke perceelsgrens van de boomgaard langs de weg staat een omvangrijke geknotte es met een omtrek van 266 cm (gemeten op 150 cm hoogte).


ID: 131705 | Landschappelijk element

Knotwilg

Sinnich (Voeren)
De zeer zware knotwilg met een omtrek van 458 cm staat in een weiland langs de straat Sinnich.


ID: 131653 | Landschappelijk element

Knothaagbeuk

Teuvener-Driesen (Voeren)
De geknotte haagbeuk staat rechtover de Hoeve Driesenhof en hoort vermoedelijk tot het boerenerf. De alleenstaande boom heeft een bijzondere groeivorm als gevolg van het knotten. Hij staat langs de perceelsgrens van een akkerland, en is er beeldbepalend. Het is vermoedelijk een van de oudste haagbeuken van de regio.


ID: 304801 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van haagbeuk

Teuvener-Driesen (Voeren)
De rij knothaagbeuken bevindt zich op de noordelijke grens van een smal bosperceel dat zich bevindt tussen de holle weg en het open gebied bij de Hoeve Driesenhof. De holle weg verbindt de voormalige Abdij van Sinnich en de Hoeve Driesenhof.