Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

724 resultaten


ID: 130202 | Landschappelijk element

Knotes als hoekboom

Moldergem (Zwalm)
Een mooi gevormde knotes staat in de wegberm langs Moldergem. Hij markeert daar de hoek van het perceel op de plaats waar de straat een bocht maakt en combineert hier de functies van hoekboom en leverancier van brand-, gerief- en constructiehout.


ID: 130203 | Landschappelijk element

Knotpopulier als hoekboom

Moldergem (Zwalm)
Langs Moldergem staat een mooi gevormde knotpopulier tussen weiland en akker. Hij markeert daar de hoek van het perceel op de plaats waar de straat een bocht maakt en combineert hier de functies van hoekboom en leverancier van brand-, gerief- en constructiehout. Het betreft hier een Marilandicapopulier, een oude populierenkloon.


ID: 130123 | Landschappelijk element

Knoteik op talud

Munkbosstraat (Zwalm)
Een mooi gevormde knoteik staat in de wegberm langs de Munkbosstraat. Bij het begin van een losweg markeert hij daar de hoek van het perceel en dit op de plaats waar de straat een bocht maakt. Hij combineert de functies van hoekboom en leverancier van brand-, gerief- en constructiehout.


ID: 130286 | Landschappelijk element

Knotlinde als hoek- en grensboom

Rekelberg (Zwalm)
Op het punt waar Steenland op Rekelberg uitkomt staat een oude knotlinde die de grens markeert tussen de gemeenten Rozebeke en Michelbeke. Dergelijke bomen zijn ooit geplant als een soort grenswachter, meestal na herhaalde twisten over de juiste ligging van de grens. Dergelijke bakens waren een hulpmiddel voor de vertegenwoordigers van het wettelijke gezag. De veldwachter wist op deze wijze tot waar hij zijn wettelijke bevoegdheden kon uitvoeren en werden grensconflicten vermeden. De linde heeft een stamomtrek van circa 3,5 meter en is op traditionele wijze gesnoeid als hoge knotboom met een knothoogte van 6 meter.


ID: 130305 | Landschappelijk element

Hakhout geriefbosje

Sint-Annastraat 25 (Zwalm)
Een driehoekig perceeltje, langs de straat bij de hoeve Sint-Annastraat 25, is beplant met els, hazelaar, meidoorn, es, zoete kers, vlier, sering en olm die als hakhout worden beheerd. Gele bindwilg staat er als knotboom, meidoorn als op enen gezette struik. Het bosje is nuttig als leverancier van brand-, gerief- en constructiehout.


ID: 130308 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij

Sint-Annastraat 64 (Zwalm)
In een weiland langs een oude perceelsrand staat een knotwilgenrij. De schietwilgen zijn op regelmatige plantafstanden aangeplant en de bomen zijn op traditionele wijze geknot in functie van brandhoutopbrengst.


ID: 130071 | Landschappelijk element

Knotessenrij in geschoren afsluitingshaag

Vlaanderdal 1 (Zwalm)
Langs de straatzijde van een erf in het Vlaanderdal staat een geschoren afsluitingshaag, in hoofdzaak bestaand uit meidoorn, met erin drie knotessen. Dit relict is een mengvorm van een knotbomenrij met een geschoren haag.


ID: 130233 | Landschappelijk element

Beekbegeleidende  knotwilgenrij

Wijlegem (Zwalm)
In een weiland, langs de beek die ontspringt bij de hoeven te Wijlegem, staat een knotwilgenrij. De knotwilgen zijn op regelmatige plantafstanden aangeplant en de bomen zijn op traditionele wijze geknot in functie van het opbrengen van brandhout, ambachtshout, bouwhout, geriefhout en loofvoedering.


ID: 130234 | Landschappelijk element

Drie hoog geknotte populieren in een knotwilgenrij

Wijlegem (Zwalm)
In een knotwilgenrij staan 3 hoog geknotte populieren. Het zijn oude populierenklonen die sterk gelijken op de zwarte populier en hier tussen de wilgen geplant zijn om traditioneel geknot te worden in functie van het opbrengen van brandhout, ambachtshout, bouwhout, geriefhout en loofvoedering. Ze zijn hoog geknot omdat ook de stam hierdoor een hogere economische waarde had.


ID: 305365 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van zwarte populier

Wijlegem (Zwalm)
De knotbomenrij met vijf zwarte populieren te Sint-Denijs-Boekel is één van de weinig bekende locaties met zwarte populier in Vlaanderen. De knotbomenrij bestaat op het moment van de inventarisatie (2017) uit vijf zwarte populieren (Populus nigra) en staat langs Wijlegem. Deze bomen hebben respectievelijk een knothoogte van 1,7 meter. De grootste stamomtrek bedraagt 238 meter (gemeten op 1 meter hoogte, opname in 2017). De knotbomenrij is een beeldbepalend object langs de perceelsrand bij weg. De knotbomenrij van zwarte populieren is één van de zeldzaamste inheemse boomsoorten in Vlaanderen omdat hij sinds de tweede helft van de 18de eeuw bijna volledig door de Canadapopulier (bastaard van zwarte populier met de Noord-Amerikaanse Populus deltoides) is vervangen. Er zijn slechts vijf locaties in Oost-Vlaanderen gekend (Michelbeke, Zegelsem, Elst, Oosterzele en Sint-Denijs-Boekel).