Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

22 resultaten


ID: 20338 | Bouwkundig element

Bijlokehospitaal en Bijlokeklooster

Bijlokekaai 1-8, 7B-G, Godshuizenlaan 2, 2B, Jozef Kluyskensstraat 2-6 (Gent)
Gebouwencomplex, waarvan de noordkant wordt ingenomen door het Burgerlijk Hospitaal uit 1864-1880 naar ontwerp van architect A. Pauli. De oude, tot de 13de eeuw opklimmende hospitaalgebouwen met kapel liggen deels geïncorporeerd tussen 19de-eeuwse gebouwen aan de oostkant. Centraal strekt zich een rechthoekig beplant plein uit waaraan in het zuiden de oude abdijgebouwen uit de eerste helft van de 14de eeuw palen, het huidig cisterciënzerinnenklooster en het Oudheidkundig Museum.


ID: 85277 | Bouwkundig element

Moederhuis Koningin Astrid

Damputstraat 39, Hospitaalstraat 24, 24A (Hamme)
De nieuwe materniteit werd in 1952 gebouwd op de plaats van de vroegere hospitaalboerderij naar een ontwerp van architect Emiel Van Couwenberghe en uitgevoerd door aannemer Emiel Bogaert.


ID: 80001 | Bouwkundig element

Kapel van de zwartzusters

Bosstraat 7 (Hamont-Achel)
Noordoost - zuidwest georiënteerd neogotisch bedehuis van 1929-30, naar ontwerp van architect A. Lippens.


ID: 22059 | Bouwkundig element

Provinciale School voor Vroedvrouwen ontworpen door Léon Jaminé

Guffenslaan 37-39 (Hasselt)
Breed complex met monumentale voorgevel in eclectische stijl, gedateerd 1912 op een gevelsteen. Het gebouw ligt achteruit ten opzichte van de straat en is voorzien van een voortuin.


ID: 88910 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel De Zandberg met park

Zeeweg 34-36 (Jabbeke)
Kasteeldomein "De Zandberg", een uitgestrekt, maar in 1930 grotendeels verkaveld domein, bestaand uit een neoclassicistisch kasteel gebouwd ca. 1874 in een omringend park. Het domein is langs de Zeeweg afgeschermd door een hele lange bakstenen muur, wat een beeldbepalend element vormt in het straatbeeld. Een ijskelder langs de Gistelsteenweg en een tot villa omgebouwde hovenierswoning in de Zeeweg op nummer 48, behoren tot het oorspronkelijke domein.


ID: 59407 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwhospitaal met tuin

Budastraat 37 (Kortrijk)
Site vermoedelijk opklimmend tot in het begin van de 13de eeuw. Oudste bewaarde vermelding van 1211, uitgaande van ridder Goswijn, heer van Moeskroen, en betreft een schenking aan het armenhospitaal. Oudste vermelding van een kapel van 1220. Hervorming van de communauteit vóór 1302 en de vestiging van enkele zusters die leefden volgens de regel van Sint-Augustinus.


ID: 17759 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt

Lepelstraat 4 (Lokeren)
Kapel, in 1933 opgetrokken naar ontwerp van de Lokerse architect Hubert De Maen, als onderdeel van de toegang tot het moederhuis. Neobarok gebouw van verankerde baksteen op hoge natuurstenen sokkel en afgedekt door zadeldaken.


ID: 23792 | Bouwkundig element

Stedelijk Ziekenhuis: kapel, materniteit, aalmoezenierswoning en schuur

Brugsesteenweg 90 (Roeselare)
Stedelijk Ziekenhuis (O.C.M.W.) op een terrein gevat tussen de Brugsesteenweg ten westen, de Gasthuisstraat ten zuiden begrensd door het Kleine Bassin en de Ronde Kom, de Handelsstraat ten oosten en de Drafstraat ten noorden. Middenin, het eigenlijke ziekenhuis, op de hoek Brugsesteenweg/Gasthuisstraat de voormalige schuur; aan de Gasthuisstraat ter hoogte van de Ronde Kom de materniteit, aan de Handelsstraat de aalmoezenierswoning en het Rustoord "Huize Ten Hove", op de hoek Brugsesteenweg/Drafstraat Home "Ter Dreve". Aangelegde tuin tussen schuur en ziekenhuis.


ID: 23993 | Bouwkundig element

Klooster der zusters van liefde van Maria van Heule en Maria's Rustoord

Westlaan 123 (Roeselare)
Klooster der zusters van liefde van Maria van Heule met aanpalend voormalig zogenaamd "Maria's Rustoord", heden gefusioneerd met Heilig Hart-ziekenhuiscampus, waarvoor onder meer aanbouw naar ontwerp van N. Berkein (Roeselare) (zie gevelsteen) ingezegend in 1960 (zie gedenksteen). Op parkeerplaats, grot van Lourdes.


ID: 86808 | Bouwkundig element

Kloostergebouw van de Zusters van het Geloof

Peperstraat 13 (Tielt)
Kloostergebouw van de Zusters van het Geloof met aanpalende voormalige materniteit "Ave Maria".