Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

771 resultaten


ID: 79332 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieters met kerkhof

Sint-Pietersstraat (Avelgem)
Georiënteerde dorpskerk binnen een ommuurd kerkhof. In oorsprong vroeggotische kerk, die in de loop der tijden gewijzigd werd: de verscheidenheid van materialen en de bouwnaden verwijzen naar de talrijke verbouwingen die de kerk onderging. Eenvoudig bedehuis deels opgetrokken in natuursteen en deels in baksteen. De plattegrond ontvouwt een driebeukige hallenkerk van vier traveeën, voorafgegaan door een vierkante, 14de-eeuwse westtoren. Vijfzijdig koor met drie spitsboogvensters. Achter de zuidbeuk Sint-Pieterskapel op rechthoekig grondplan. Aansluitend op de noordbeuk sacristie.


ID: 89219 | Bouwkundig element

Smeedijzeren wegkruis

Hoogstraat (Beernem)
Smeedijzeren wegkruis op bakstenen sokkel met aflopende zijkanten en opschrift.


ID: 89377 | Bouwkundig element

Kruisbeeld binnen omhaagd perk

Kauter (Beernem)
Kruisbeeld binnen omhaagd perk, voorzien van knielbankje. Houten kast onder pannen zadeldakje op kruisvormige staak waarop een kruisbeeld. Diende oorspronkelijk als afbakening van de parochiegrens.


ID: 89426 | Bouwkundig element

Houten wegkruis

Oedelemsteenweg (Beernem)
Houten wegkruis op betonnen sokkel, bekroond door houten zadeldak. Aangebracht om de oorspronkelijke begrenzing van de parochie aan te duiden en omringd door aangelegd perkje.


ID: 89430 | Bouwkundig element

Smeedijzeren kruis

Sint-Jorisstraat (Beernem)
Naar aanleiding van de 750ste verjaardag van de parochieafbakening werd een kerktorenkruis op een betonnen sokkel geplaatst. Pad met betonklinkers voor de sokkel.


ID: 304617 | Landschappelijk element

Wegwijzerdreef

Wegwijzerdreef (Beernem)
Een wegkruis markeert het kruispunt van twee dreven ter hoogte van de Beekstraat. De Wegwijzerdreef is een kaarsrechte dreef die tot in het gehucht Lijsterhoek leidt en parallel loopt met de hoofdweg naar Beernem. De half verharde dreef is langs weerszijden beplant met een rij opgaande populieren met veel jonge inboeten. De dreef kruist de Zaagmorteldreef en de Torredreef en biedt open zichten op de omringende percelen akker- en weiland. Voorbij het kruispunt met de Torredreef gaat de grindweg over in een grasweg die minder intensief wordt gebruikt. Deze dreef werd aangelegd na de in cultuur name van het Beverhoutsveld, de uitgestrekte heide die nog te zien is op de Ferrariskaart. Tijdens deze ontginningsperiode in de 19de eeuw werd een netwerk van loodrechte dreven aangelegd om de nieuw ingerichte akkers en weilanden te ontsluiten.


ID: 89437 | Bouwkundig element

Zeldonkkruis

Zeldonkstraat (Beernem)
Houten kruis geplaatst op een betonnen getrapte sokkel en aangebracht om de oorspronkelijke afbakening van de parochie aan te duiden; centraal gelegen binnen een halfrond afgewerkt perkje voorzien van een smeedijzeren omheining van 1924 aanzettend op een laag bakstenen ezelsrug.


ID: 304422 | Bouwkundig element

Ongevalskruis

Solheidestraat (Beersel)
Het ongevalskruis werd opgericht in 1768 ter herinnering aan het overlijden van Egidius De Blaeser en staat in een landelijke omgeving. Het kruis werd opgesteld voor een geknotte boom, mogelijk een grensboom.


ID: 214117 | Bouwkundig element

Hardstenen herdenkingskruis

Betecrombroekstraat (Begijnendijk)
Hardstenen kruis ter herinnering aan de tijdens de Eerste Wereldoorlog gesneuvelde onderluitenant, Valeran van de Kerckhove d'Hallebast, gelegen aan een veldweg ten zuidwesten van de dorpskom van Betekom.


ID: 21415 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieters-Banden

Markt 6 (Beringen)
Basilicale kruiskerk met ingebouwde westelijke toren. De oorspronkelijke kerk werd in 1467 verwoest door de Bourgondische troepen; de heropgebouwde kerk werd in 1584 nogmaals door brand geteisterd en in 1592 heropgericht.