Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

771 resultaten


ID: 205510 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Joris

Beernemsteenweg (Wingene)
Neogotische georiënteerde kerk gebouwd in 1860. Oorspronkelijk opgericht als herdenkingskapel aan de op jonge leeftijd overleden George, zoon van Frederic baron van der Bruggen. De kapel wordt gewijd in maart 1860. In 1884 wordt de kerk uitgebreid met twee zijbeuken, een sacristie en doksaal in noordelijke en zuidelijke richting. Op 20 augustus 1897 wordt Wildenburg bij Koninklijk Besluit als parochie erkend. In 1947 wordt de kerk uitgebreid met een nieuwe sacristie. De rode bakstenen kerk heeft een middenbeuk en twee zijbeuken van vijf traveeën. Vijfzijdige apsidiale kooruitbouw geflankeerd door rechthoekige doopkapel ten noorden en sacristie ten zuiden. Puntgevel afgewerkt met hogels en centraal bekroond door kruis. Voorgevel opgebouwd uit drie traveeën en twee bouwlagen. Centraal een spitsbogige deuropening onder een dito drieledig venster geflankeerd door twee tweeledige, spitsbogige vensteropeningen.


ID: 205530 | Bouwkundig element

Wegkruis

Beernemstraat (Wingene)
Wegkruis met gekruisigde Christusfiguur geplaatst op een arduinen sokkel.


ID: 205594 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Kerkplein (Wingene)
Georiënteerde driebeukige kerk hoofdzakelijk uit de 17de en 18de eeuw, nog deels behouden veldstenen sokkel (vermoedelijk 11de eeuw). Naar verluidt eerste Romaanse kerk in 11de eeuw, vernield in 1593. Gedeeltelijk hersteld in 1625, opnieuw afgebrand tijdens de Frans-Hollandse Oorlog en hersteld vanaf 1737. Oorspronkelijk rond de kerk het kerkhof maar nu grotendeels parking. Interieur drie beuken met tongewelf, gebrandschilderde glas-in-loodramen, ronde doopkapel, meubilair en artefacten. Buitengevel gedenkplaten van Guido Gezelle en gedenkteken militaire slachtoffers Eerste Wereldoorlog. Middenbeuk en twee zijbeuken van acht traveeën. Een vijfzijdig apsis met aan weerszijden een driezijdige koorkapel. Aan de zuidzijde een ronde uitbouw voor de doopkapel. Aan de noordzijde een rechthoekige sacristie. Gebruik van rode, oranje en gele baksteen in combinatie met veldsteen, kalkzandstenen, blauwe hardsteen.


ID: 206011 | Bouwkundig element

Wegkruis

Ruddervoordestraat (Wingene)
Houten wegkruis in weiland.


ID: 206025 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Schoolstraat (Wingene)
Aangelegd in 1887 en toegankelijk via een dreef van geknotte beuken en ligustrumhaag. De huidige is de vierde begraafplaats, met calvarie en ommuurd perceel. Familiegrafmonumenten van eind 19de eeuw, kruisen in cementrustiek uit het interbellum, gietijzeren kruisen van rond de vorige eeuwwisseling. Strooiweide en columbarium zijn recent.


ID: 205780 | Bouwkundig element

Veldkapel

Vagevuurstraat (Wingene)
De eerste vermelding van de bidplaats dateert van 1756. Toegankelijke éénbeukige kapel gebouwd in bruinrode baksteen. Sommige muuropeningen betralied. Sierlijke deur van 1941 met onder meer briefpanelen, driepassen en smeedijzeren letters en arduinen gedenkplaat.


ID: 14424 | Bouwkundig element

Parochiekerk van Sint-Petrus en Paulus

Kerkplaats (Wommelgem)
Laat-gotische kerk herbouwd in het eerste kwart van de 17de eeuw, nadat een vroegere kerk was afgebrand, het 15de-eeuwse transept bleef echter bewaard.


ID: 14463 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart met kerkhof

Dorpsstraat 100 (Wuustwezel)
Neogotische kerk omgeven door beboomd kerkhof afgezet met ijzeren hek op laag bakstenen muurtje.


ID: 209871 | Bouwkundig element

Begraafplaats van Loppem

Dorp (Zedelgem)
Begraafplaats van Loppem gedeeltelijk ingeplant op de pastorietuin en de tuin van het kasteel "ter Mote". Aangelegd tussen 1948 en 1952 en uitgebreid in 1996 ten koste van de pastorietuin. Gelegen binnen het beschermd dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem. Rechthoekige plattegrond afgezoomd met laurierkers en haagbeuken. Een centraal geknikt pad (betonklinkers) leidt naar een calvariekruis in een portiek onder zadeldak (Vlaamse pannen), geflankeerd door taxussen. Militaire begraafplaats rechts van de ingang met graven van oud-strijders uit de beide Wereldoorlogen gegroepeerd rond een driehoekig plantsoen met centraal een obelisk. Ossuarium links van de ingang eveneens in een driehoekig plantsoen. Links van de calvarie het columbarium en rechts de strooiweide. Op de begraafplaats enkele leilinden, beuken en coniferen.


ID: 209731 | Bouwkundig element

Klooster zusters van de Heilige Familie

P. Mervilliestraat 8 (Zedelgem)
Kloostergebouw met aansluitende kapel en voortuintje met calvarie. De kloostergemeenschap van de zusters van de Heilige Familie eerst gevestigd in 1848, vanaf 1869 tevens vrije school. Talrijke verbouwingen in de loop 19de en vroeg-20e eeuw. Circa 1951 wordt het eerste schoolgebouw vervangen door een nieuw gebouw en circa 1977 aan school en klooster een nieuwe vleugel toegevoegd. De kapel is in ieder geval al voor 1986 vervangen door een lagere kapel. Het kloostergebouw wordt na 1986 verbouwd. Circa 1991 worden klooster en school gescheiden. Gebouwen uit de jaren 1990. Bewaart nog enkele resten van de oorspronkelijke bouwfase, onder meer de zuidelijke zijmuur van de kapel. De lage kapel onder schilddak (zwarte, mechanische pannen) wordt getypeerd door drie gevelhoge, gekoppelde spitsboogramen met brandglazen onder andere met afbeelding van de Heilige Familie, vermoedelijk herplaatst uit de oorspronkelijke kapel van 1884.