Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

55 resultaten


ID: 180 | Bouwkundig element

Metalen gashouder

Tragel (Aalst)
Metalen gashouder, zogenaamd van 1908: de geleidende constructie was samengesteld uit metalen liggers en I-balken, verstevigd door diagonale trekstangen. Telescopische cilinder van drie segmenten, in geklonken plaatijzer.


ID: 200851 | Bouwkundig element

Monument Schelde Vrij

Marnixplaats (Antwerpen)
Centraal op het ronde, gekasseide Marnixplein domineert een twintig meter hoge beeldengroep. Het beeld is een realisatie van Jean-Jacques Winders, die samenwerkte met de beeldhouwers Louis Dupuis, Jaak de Braekeleer en Frans Floris.


ID: 81728 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Beukenhof

Beukenhofstraat 43-45, Kerkdreef 42 (Anzegem)
Kasteel gelegen in park met oud bomenbestand en gedeeltelijk afgezoomd door haag. Conciërgewoning ten noordwesten en koetshuis ten zuidwesten. Noordelijke toegang aan de zijde van de Beukenhofstraat gemarkeerd door pijlers van baksteen en natuursteen en ijzeren hek met de initialen "VC". Rechterpijler met datum "1877". Tweede toegang ten oosten (Kerkdreef) gemarkeerd door bakstenen pijlers en ijzeren hek. Domein aan de Beukenhofstraat van de straat afgezet door laag muurtje van arduin en baksteen.


ID: 17111 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hof ter Saksen

Hof ter Saksendreef 1-2, 3A-B (Beveren)
Het Hof ter Saksen bevindt zich op een uitgestrekt domein ten zuidwesten van het centrum van Beveren. Het domein bestaat uit een park van circa 10 hectare met het kasteel, de oranjerie en voormalige hoeve en als onmiddellijke bufferzone circa 25 hectare landbouwgrond.


ID: 17120 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Beveren

Stationsstraat 2 (Beveren)
Gemeentehuis, gelegen op de hoek met de Stationsstraat, in 1863 'vernieuwd en heropgebouwd' naar ontwerp van architect Edmond Serrure, stedelijk bouwmeester van Sint-Niklaas, op de plaats van het toen vervallen 'Landhuis' van 1652.


ID: 87253 | Bouwkundig element

Gietijzeren lantaarn

Sint-Bavoplein (Boechout)
Vierarmige gietijzeren lantaarn, geplaatst binnen bloemenperkje aan westzijde kerk, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 31882 | Bouwkundig element

Pastorie van de Sint-Martinusparochie

Martinusstraat 34 (Borgloon)
Pastorie, gelegen in een ruime ommuurde tuin naast de kerk. Het ijzeren toegangshek is verankerd in twee hardstenen pilasters, identiek aan deze van het kerkhof. Eerste vermelding van een pastorie in 1624.


ID: 29238 | Bouwkundig element

Stadhuis van Brugge

Blinde-Ezelstraat 1, Burg 12 (Brugge)
Huidig gebouwencomplex, is fasegewijs tot stand gekomen op de plaats van het vroeger Ghyselhuus waar de schepenen vergaderden. De oudste vleugel, aangevat in 1376 onder graaf Lodewijk van Male, kan beschouwd wordt als het eerste monumentale, middeleeuwse stadhuis van onze gewesten en de eerste toepassing van Brugse travee. Daarnaast omvat het complex: een eerste uitbreiding van circa 1410, de Nieuwe Schepenkamer van 1523 maar na brand van 1946 herbouwd door architect J. Viérin, derde uitbreiding oorspronkelijk met kapel, keuken en wezenkamer gebouwd in 1544-1545 door meester-metselaar C. Sixdeniers, de Nieuwe Vierschaar van 1603-1604, de Thesaurie gedateerd met jaarankers 1614, een traptoren naar ontwerp van L. Delacenserie van 1903-1904 en het Kabinet van de Burgemeester van architect L. Dugardyn van 1972.


ID: 82429 | Bouwkundig element

Stadswoning

Boeveriestraat 34 (Brugge)
Diephuis van twee/één traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 16de eeuw. Huidig uitzicht resultaat van consoliderende herstelling van 2000-2001 naar ontwerp van architect E. De Bruyn (Aalst). Verankerde bakstenen puntgevel, beigebeschilderd boven een grijze plint.


ID: 81839 | Bouwkundig element

Burgerhuis De Goude Rake

Braambergstraat 16 (Brugge)
Diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, gevel door middel van jaarankers gedateerd "1666". Ontpleisterde, verankerde trapgevel van baksteen (10 treden + topstuk).