Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

55 resultaten


ID: 206438 | Bouwkundig element

Drukkerij-uitgeverij Acco

Kaboutermansstraat 28 (Leuven)
Drukkerij-uitgeverij ACCO, vroeger Ceuterick. Door J. Maloens ontworpen complex, gelegen in een grote tuin die aan de straatzijde afgesloten wordt door een metalen hekwerk met een poort tussen vierkante pijlers.


ID: 10439 | Bouwkundig element

Klooster van de kartuizers

Kartuizersvest 113-115, 113B (Lier)
Eertijds deel uitmakend van het kartuizerklooster, opgericht vanaf 1543; grotendeels afgebroken onder Oostenrijks en Frans Bewind. Gedeelte aan straatzijde omgevormd tot woningen.


ID: 10703 | Bouwkundig element

Corneliustoren

Zimmerplein 19 (Lier)
In de 14de eeuw gebouwd als versterking van de toenmalige stadsomwalling. In 1928-1930 verbouwd tot Zimmertoren, als onderkomen voor de astronomische verwezenlijkingen van Louis Zimmer.


ID: 17970 | Bouwkundig element

Stadswoning

Roomstraat 21 (Lokeren)
Huis uit de 19de eeuw; drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Opvallend accent op de verdieping: gepolychromeerd heiligenbeeld op rocococonsole en onder een luifel; eronder een armlantaarn.


ID: 3626 | Bouwkundig element

Cellebroedersklooster

Begijnenkerkhof 5-6, 7, Cellebroedersstraat 13 (Mechelen)
Overblijfselen van het voormalig cellebroedersklooster. Heden onregelmatig complex bestaande uit een oost- en noordvleugel haaks op elkaar gesteld, hoekgebouw en kleine centrale binnenplaats.


ID: 1380 | Bouwkundig element

Kasteel Berkenhof

Berkenhofstraat 4 (Mechelen)
Vrijstaand kasteeltje in neo-Vlaamserenaissance-stijl van circa 1865, mogelijk opgericht als buitenhuis voor zekere Vander Taelen.


ID: 3574 | Bouwkundig element

Huis Cadix

Frederik de Merodestraat 41-43 (Mechelen)
18de-eeuws complex van vier bepleisterde en witgeschilderde vleugels rondom een rechthoekige gekasseide binnenplaats.


ID: 3588 | Bouwkundig element

Hof van Busleyden

Frederik de Merodestraat 65-67 (Mechelen)
Het Hof van Busleyden is een voorbeeld van patriciërswoning zoals er in de eerste helft van de 16de eeuw te Mechelen verscheidene werden opgetrokken. Het vertoont laatgotische- en Brabants-gotische elementen met een aarzelend begin van renaissance-invloed, zichtbaar in de open galerij, en biedt een uitstekende illustratie van de toenmalige rijkere privé-architectuur, ondanks de restauraties, wijzigingen en quasi wederopbouw dat het onderging in de loop der tijden. In 1619 stichtte Wenzel Cobergher er de Berg van Barmhartigheid. Uitgebreid gebouwencomplex in bak- en zandsteen in kopiërende laatgotische stijl met poortgebouw en drie vleugels opgesteld rondom een rechthoekige gekasseide binnenplaats.


ID: 74581 | Bouwkundig element

Schepenhuis

Steenweg 1 (Mechelen)
In zijn huidige vorm: een eerste schepenhuis uit de 13de eeuw en aanleunend een tweede en groter schepenhuis van 1374.


ID: 74590 | Bouwkundig element

Classicistische stadswoning

Steenweg 28-30 (Mechelen)
Breedhuis, heden opgesplitst in een tweegezinswoning, vier bouwlagen en dito traveeën onder steil licht gebogen afdekkend zadeldak.