47 resultaten


ID: 33365 | Bouwkundig element

Devreesesmolen, molenaarswoning, maalderij en molenromp

Looierijstraat 17, zonder nummer (Aalter)
Voormalig molenaarshuis, maalderij en molenromp van de zogenaamde Devreesesmolen, laatstgenoemde heden opgeslorpt in het rechter aanpalende leerlooierijbedrijf Devreese.


ID: 207875 | Bouwkundig element

Dorpswoning met leerlooierij

Kortrijksestraat 15 (Ardooie)
Woning, voornamelijk uit het begin van de 20ste eeuw, op oudere site.


ID: 46368 | Bouwkundig element

Dubbelhuis en voormalig bedrijfsgebouw

Chaamseweg 4 (Baarle-Hertog)
Halfvrijstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, samen met voormalige leerlooierij van vier traveeën en drie bouwlagen onder doorlopend zadeldak. In kern opklimmend tot de 19de eeuw, echter met circa 1931 herbouwde woning en vernieuwd bedrijfsgebouw.


ID: 51959 | Bouwkundig element

Huis Bierkens

Markt 23 (Balen)
Halfvrijstaand herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in kern opklimmend tot het eerste kwart 19de eeuw.


ID: 84696 | Bouwkundig element

Hoeve

Gaver 51 (Berlare)
Aanvankelijk burgerhuis, nadien hoeve. Achterin, bij een knik in de straat ingeplante hoeve met begraasd voorerf, thans te midden van verkavelingen. Oorspronkelijke woning met aanhorigheden opgesteld in U-vorm, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1858.


ID: 84725 | Bouwkundig element

Pompgemaal en leerlooierij Folchi

Schuitje zonder nummer (Berlare)
Pompgemaal van het Berlare-Broek zogenaamd "Watermachien" en rest van de voormalige leerlooierij Folchi, gelegen naast het beschermde landschap van het Broek (MB van 18.09.1981) en naast de gemeentegrens met Zele. Het Berlare-Broek ontstond door uitvening van een deel van een afgesloten prehistorische Scheldemeander.


ID: 306921 | Bouwkundig geheel

Dijver, Arentshuis, Gruuthuse en Onze-Lieve-Vrouwekerk met omgeving

Dijver, Eekhoutstraat, Groeninge, Gruuthusestraat, Guido Gezelleplein, Kartuizerinnenstraat, Kastanjeboomstraat, Katelijnestraat, Mariastraat, Nieuwstraat, O.-L.-Vrouwekerkhof-Zuid, Oude Burg, Wollestraat (Brugge)
Deze bescherming betreft de Dijver, het Arentshuis, het Gruuthuse en de Onze-Lieve-Vrouwekerk met omgeving.


ID: 82350 | Bouwkundig element

Leerlooierij de Coevoet

Groeninge 12 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd schilddak (Vlaamse pannen). Verankerde, bakstenen lijstgevel met licht getoogde openingen op arduinen lekdrempels. Moderne vormgeving van houtwerk, luiken, vensterleuningen en garagepoort.


ID: 82356 | Bouwkundig element

Leerlooierij 't Leerhuys

Groeninge 35 (Brugge)
Diep hoekhuis (in de knik van de rooilijn) van drie + één travee en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak, gebouwd in 1873. Verankerde, bakstenen lijstgevel, afgeboord door geprofileerde, houten kroonlijst; dakvenster met puntgevel, oorspronkelijk het laadluik, zie de nog aanwezige hijshaak boven de middentravee. Voorts licht getoogde vensters onder strek, beluikt op de begane grond.


ID: 83377 | Bouwkundig element

Stadswoning en leerlooierij

Molenmeers 26-28 (Brugge)
17de-eeuwse panden van drie traveeën en twee bouwlagen onder gelijklopende zadeldaken.