Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

169 resultaten


ID: 304271 | Landschappelijk element

Leilindenrijen en geschoren taxusbollen bij Sint-Jobkapel

Frans Roucelstraat, Kwalestraat, Sint Jobstraat (Aalst)
De kapelhof bij de Sint-Jobkapel herbergt een traditioneel aangelegde en onderhouden beplanting, bestaande uit een lijnaanplantingen met 27 leilindes en een onderbegroeiïng met 29 geschoren taxusbollen.


ID: 341 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Termuren met omgevend perk

Kapellekensbaan (Aalst)
De kapel Onze-Lieve-Vrouw Termuren werd opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl, is gedateerd 1762 en is omgeven door een perk met lindebomen en een hardstenen kruisbeeld van 1929.


ID: 33403 | Bouwkundig element

Berkenkapel, omgeven door linden

Kruisstraat (Aalter)
Kapel door linden omgeven en ingeplant in een knik van de straat die de verbinding vormt tussen de wijken Vrekkem en Berken, te midden van de velden. Oorspronkelijke kapel van 1664, in 1872-80 vernieuwd.


ID: 130193 | Landschappelijk element

Geleide lindendreef bij Poekedorppoort Kasteeldomein van Poeke

Poekedorpstraat (Aalter)
Een dreefje van circa 60 meter lang, gelegen in het park en aansluitend bij de Poekepoort aan de westkant van het kasteeldomein, bij het dorp. Het is een lindendreefje bestaande uit 25 geleide linden. Op het moment van de inventarisatie waren er 7 oude leibomen verdwenen, waarvan er 6 recent zijn vervangen door jonge Hollandse linden. Bij de resterende 18 oude leilindes stellen we twee generaties vast: de 6 oudste, vermoedelijk 18de-eeuwse Hollandse leilinden en 12 geleide zomerlindes die in de leilindendreef werden ingeboet. Drie generaties van linden waarvan de oudste bomen belangrijk zijn als genenbank en ons nog een beeld geven van traditioneel gesnoeide bomen.


ID: 300304 | Landschappelijk element

Drie schermlinden bij herberg

Veldstraat 31 (Aalter)
De drie schermlinden zijn aangeplant ten zuiden van de gevel van de voormalige herberg "De Drie Linden". Het schuin ingeplant gebouw van zeven traveeën is tot de 18de eeuw opklimmend. Mogelijk dateren de leilinden eveneens uit de 18de eeuw.


ID: 134254 | Landschappelijk element

Park van het kasteel Erckenteel

Parkstraat 9 (Alken)
Sedert 1953 grotendeels verloren gegaan park behorend tot een minstens tot de 18de eeuw opklimmend goed dat in de 19de eeuw tot kasteeldomein evolueerde; nu restant van de oude vijver, enkele jongere bomen en een perceel parkbos; fragmentarisch bewaard kasteel, nu klooster bij een rusthuis.


ID: 134261 | Landschappelijk element

Parkje en hoogstamboomgaard van hoeve de Oude Vlieg

Steenweg 239 (Alken)
Klein parkje van 1 ha met een aanleg in landschappelijke stijl van rond 1900, maar ontstaan midden 19de eeuw bij een gesloten hoeve, met 17de en 18de-eeuwse kern maar uitzicht uit midden 19de eeuw. Hoogstamboomgaard met veekeringshaag.


ID: 16448 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Mildreda met kerkhof en leilindes

St.-Mildredaplein (Alveringem)
Georiënteerd bedehuis midden een door linden en haag omringd kerkhof; koorpartij grenzend aan de Groenestraat; roepsteen links van het portaal.


ID: 134035 | Landschappelijk element

Domein Hof te Zittert

Schutstraat 6 (Asse)
Landgoed van circa 4 hectare bij een kasteel van omstreeks 1750 met bijgebouwen, serres en diverse tuinelementen; grondig verbouwd in 1832, omringd door een eilandtuin van 38,5 are, oorspronkelijk strak-regelmatig en eindigend in een spiegelboog, pas in 1958 van zijn strakke oevers ontdaan; landschappelijke uitbreiding met 2 hectare 70 are in 1958.


ID: 132522 | Landschappelijk element

Leilindes als schermbeplanting bij hoeve

Vlasgaardstraat 18 (Assenede)
Tegen de zuidgevel van het boerenhuis staan vijf leilinden met gekalkte stam. De leibomen functioneren er als schermbeplanting, vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind.