Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

169 resultaten


ID: 130852 | Landschappelijk element

Twee leilinden bij wegkruis

Blomveld, Vissegem 28 (Brakel)
Het kruispunt van Vissegem met Blomveld is rijk voorzien van erfgoedelementen. Aan de ene kant staat een wegkruis en aan de andere kant een wegkapel, telkens voorzien van lindebomen. Het wegkruis wordt geflankeerd door twee geleide lindebomen. De lindes zijn naar elkaar toe geleid in de vorm van een gotische boog en overschaduwen het kruis.


ID: 308546 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Kremerstraat 16 (Brakel)
Boerenburgerhuis uit het begin van de 20ste eeuw, met decoratief metselwerk met kenmerken uit het neotraditionalisme. Tegen de voorgevel groeit leifruit met een specifieke snoeivorm.


ID: 74805 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve bij kasteel Forreist

Doornstraat 209-213 (Brugge)
De hoevesite bestaat uit verschillende losse bestanddelen. De boerenwoning, met gevel in empirestijl, is uniek voor het agrarisch erfgoed in Vlaanderen. De schuur is 18de-eeuws. De stallen vormen de noordzijde van een ommuurde groentetuin en herbergen een oranjerie. Op het erf van de hoeve en de aansluitende huiskavel zijn telkens met een typische inplanting ook een bakhuisje, een stalgebouwtje en een grondvest van een vroeger schuifje op de grachtomwalling bewaard.


ID: 74980 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Lucht

Koestraat 26, 30 (Brugge)
Kasteeldomein "Ter Lucht" gaat terug tot de 16de eeuw. Het kasteel ligt centraal in het park op een lichte verhevenheid. Ten westen ligt het neerhof. Latere toevoegingen aan de site zijn de Onze-Lieve-Vrouwe kapel van 't Boompje uit 1664 ten noorden en de de paardenstallen uit het einde van de 19de eeuw ten zuiden van het neerhof. Parkaanleg in landschappelijke stijl met verschillende zichtassen, een berceau en een serpentinevijver met boogbruggetje. Verder zijn er nog metalen toegangshekken met bakstenen pijlers en vaasornamenten en staan er in het park verschillende beelden. Ten oosten van het kasteel een moestuin met bakstenen muur met leifruit en een serre. Toegankelijk via een lange dreef met lorken en rododendrons.


ID: 77139 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Nijverheidsstraat 60 (Brugge)
Achteruitliggende woning met 19de-eeuws uitzicht, gelegen in een ruime tuin.


ID: 71987 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jozef

Ter Looigemweg 6 (Brugge)
Parochiekerk gebouwd tussen 1934 en 1937. Uit een wedstrijd, georganiseerd in 1931-1932 door de Stad Brugge, wordt het ontwerp van architect Luc ViƩrin (Brugge) gekozen. Georiƫnteerde kerk, omgeven door een plantsoen afgeboord met leilinden.


ID: 78654 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

Burgstraat 9 (Damme)
Diepergelegen vrijstaande pastorie in tuin gelegen ten noordwesten van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Opgetrokken circa 1854-1856 (opgetekend door kadaster in 1859) op de plaats van de vroegere -vermoedelijk 18de-eeuwse- pastorie, waarvan thans het bijgebouw ten westen is overgebleven. Met omheiningsmuur afgesloten tuin, toegankelijk via klein poortgebouwtje. In de tuin staan nog eeuwenoude taxusbomen en een imposante leilinde.


ID: 78712 | Bouwkundig element

Hoeve met drie linden

Kerkstraat 48 (Damme)
Historische stadshoeve gekend als "Hoeve met drie linden", gelegen recht tegenover de kerkwegel, in kern opklimmend tot de 18de eeuw, zie jaartalsteen "1792" in puntgevel van het woonhuis. Uitgebreid in 1830 met stalvleugel langs de straat en in de loop van de 19de-20ste eeuw met losstaande, achterliggende bijgebouwen, onder meer schuur. In het begin van de 20ste eeuw woonhuis langs de straat in gebruik als kosterhuis en broodzaak, behorend bij de ertegenover gelegen (thans verdwenen) bakkerij. Hoeve oorspronkelijk in L-vormige opstelling met later bijgebouwde losstaande bestanddelen op deels verhard erf. IJzeren hek (nieuw) tussen bakstenen pijlers als toegang tot het erf, van de straat afgesloten door hoge bakstenen muur die de verscheidene bouwvolumes met elkaar verbindt. Gekasseide erftoegang.


ID: 78908 | Bouwkundig element

Hoeve Sint-Jacobshof

Sabtsweg 10 (Damme)
Begin-19de-eeuwse hoeve met losse witgekalkte bestanddelen met gepekte plinten, onder pannen zadeldaken. Erf tegen de straat aan gelegen, ervan afgescheiden door hagen en bakstenen muren. Op het erf, leiperen en moestuin. Haaks op de straat ingeplant woonstalhuis. Bakhuis en dwarsschuur.


ID: 78845 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Neogotische Heilig-Hartkapel met zes leilinden

Sijseelsesteenweg (Damme)
Neogotische Heilig-Hartkapel gebouwd in 1870 door de familie De Cock. Ingeplant op de hoek van een weiland, omringd door zes linden; rondom de kapel een bakstenen stoep. Rode baksteenbouw met roodgeschilderde voegen, gevat onder een overkragend leien zadeldak (nok haaks op de straat), vooraan afgewolfd.