Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

238 resultaten


ID: 84886 | Bouwkundig element

Scheppersinstituut met kapel

Cooppallaan 128 (Wetteren)
Scheppersinstituut, voorheen gekend als Sint-Barbaragesticht. A. Verhaegen voorzag in zijn ontwerp uit 1876 van het gesticht een typisch middeleeuwse kloosterplattegrond met gesloten vierkante aanleg. In werkelijkheid werd het Sint-Barbaraweeshuis in U-vorm gefaseerd gerealiseerd rondom een vierkante binnenplaats. De semipublieke kapel aan de straatzijde werd als zuidvleugel opgevat. De aansluitende volumes van west- en noordvleugel met toepassing van steile zadeldaken en de sobere neogotische stijleenheid in de geveluitwerking in de geest van de Sint-Lucasneogotiek, getuigen van een visie beantwoordend aan een totaalconcept.


ID: 14279 | Bouwkundig element

Godsgasthuis en lazaret

Turnhoutsebaan 199 (Wijnegem)
Voormalig godsgasthuis en lazaret van 1895-98 naar ontwerp van architect Michel De Braey, na de Tweede Wereldoorlog hersteld en vergroot naar ontwerp van architect Van Meel.


ID: 28213 | Bouwkundig element

Frans klooster

Kortrijkstraat 56-60 (Wortegem-Petegem)
Het burgerhuis, opklimmend tot 1790, werd in het eerste kwart van de 20ste eeuw aangepast en uitgebreid tot klooster met pensionaat en weeshuis. Het deels door een taxushaag omgeven domein omvat onder meer de 20ste-eeuwse kloostertuin en hoogstamboomgaard.


ID: 75948 | Bouwkundig element

Klooster zusters Heilige Vincentius a Paulo, kapel en school Maria Middelares

Kerkstraat 64 (Zelzate)
Klooster en scholencomplex, eerste oprichting in 1853, huidige klooster ondergebracht in kasteeltje met latere toevoegingen van weeshuis, neogotische kapel en schoolgebouwen.


ID: 9861 | Bouwkundig element

Klooster van de grauwe zusters - penitenten

Penitentenlaan 3-7 (Zottegem)
Oorspronkelijk godshuis voor behoeftige reizigers, weldra omgevormd tot hospitaal. Verwoesting in de tweede helft van de 16de eeuw door de geuzen. Oude kloostergang opklimmend tot het vierde kwart van de 17de eeuw tot de eerste helft van de 18de eeuw; latere aanpassingen; vier vleugels van twee bouwlagen onder aaneengesloten zadeldaken (leien), gegroepeerd rondom een rechthoekig binnenhof. Kapel in de oksel van de noordoostelijke en zuidoostelijke vleugel .


ID: 200156 | Bouwkundig element

Gasthuis van de grauwzusters

Prins Leopoldplaats 3 (Zoutleeuw)
Neoclassicistisch complex door F. Drossart ontworpen in 1846, een 13 traveeën brede straatvleugel met twee kortere dwarsvleugels die een vierkante binnentuin begrenzen.


ID: 45276 | Bouwkundig element

Klooster Zusters van het Heilig Hart van Maria

Kloosterstraat 1 (Zwalm)
Kloostergebouwen opgesteld in U-vorm rondom begraasde binnenplaats, linkse vleugel van 1890 met kloosterkapel, rechtse vleugel heropgebouwd in 1893, nieuwe straatvleugel van 1957.


ID: 81330 | Bouwkundig element

Meisjesschool

Rodewilgenstraat 6 (Zwevegem)
Meisjesschool met klassenvleugel in verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken en lage vleugel met centrale poortdoorgang geeft uit op binnenplein.