Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

335 resultaten


ID: 73766 | Bouwkundig element

Maalderij

Gauwstraat 1/1-2, 1/4-6 (Brakel)
Leegstaande maalderijgebouwen naar verluidt tot voor tien jaar in gebruik, interieur en installatie ontmanteld. Volgens kadasterarchief en cartografisch materiaal bebouwing, oorspronkelijk horend bij eigendom Neerstraat nummer 54, minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Sinds de eerste helft van de 19de eeuw oliemolen, aangedreven door paardenkracht.


ID: 73772 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Ruygerswatermolen

Geraardsbergsestraat 20 (Brakel)
Gesloten hoeve in baksteenbouw onder pannen zadeldaken, vroeger met watermolen, gelegen naast Dorenbosbeek met verdwenen bijpas en spaarbekken.


ID: 74100 | Bouwkundig element

Mechanische graanmaalderij

Lepelstraat 66 (Brakel)
Bakstenen gebouw van anderhalve bouwlaag en aanvankelijk drie traveeën, later rechts uitgebreid, onder zadeldak, uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.


ID: 74042 | Bouwkundig element

Romp van de Ooievaarsmolen met maalderij

Oudenaardsestraat (Brakel)
Ingekorte, ronde bakstenen molenromp van een stenen korenwindmolen, type bovenkruier, gebouwd in 1841 op de hoogste plek van Elst in de wijk Ooievaar en na de Tweede Wereldoorlog aangevuld met een maalderij.


ID: 74008 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve, watermolen en brouwerij

Pieter Hoelmanstraat 15 (Brakel)
Achterin gelegen bakstenen hoeve van het gesloten type, ten westen en ten zuiden begrensd door de Molenbeek. Voormalige watermolen, waarvan reeds melding in 1571, en brouwerij aan de volledig gekasseide binnenplaats met onregelmatige vorm. Grote molenvijver ten westen.


ID: 76881 | Bouwkundig element

Villa Irma en maalderij

Astridlaan 259 (Brugge)
Hoekpand met garage bij de Maalderijstraat met bijhorende maalderijgebouwen. Woonhuis uit de jaren 1920 met oranjebakstenen lijstgevel met als risaliet uitgewerkte linkertravee, afgewerkt met een uitkragende puntgevel.


ID: 82356 | Bouwkundig element

Leerlooierij 't Leerhuys

Groeninge 35 (Brugge)
Diep hoekhuis (in de knik van de rooilijn) van drie + één travee en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak, gebouwd in 1873. Verankerde, bakstenen lijstgevel, afgeboord door geprofileerde, houten kroonlijst; dakvenster met puntgevel, oorspronkelijk het laadluik, zie de nog aanwezige hijshaak boven de middentravee. Voorts licht getoogde vensters onder strek, beluikt op de begane grond.


ID: 57725 | Bouwkundig element

Maalderij De Nieuwe Molens

Leopold II-laan 29, 33 (Brugge)
Maalderij in 1911 opgericht naar ontwerp van architect Emile De Weerdt op gronden reikend tot aan de Kolenkaai en de Nikolaas Gombertstraat. Van het complex is vandaag alleen de vleugel aan de Leopold II-laan onder meer met machinekamer, molen, stoomketel met schoorsteen bewaard.


ID: 79781 | Bouwkundig element

Locatie van de windmolen Witte Molen

Lisseweegs Vaartje 132 (Brugge)
Oorspronkelijk ingericht als oliemolen, later kwam boven de oliestamperij een graanmaalderij. Sinds 1945 was de molen niet meer in gebruik.


ID: 57743 | Bouwkundig element

Bloemmolens De Wulf N.V.

Nikolaas Gombertstraat 42 (Brugge)
De oorspronkelijke bloemmolens waren aanwezig in de omgeving van het Minnewater. Huidige gebouwenbestand is fasegewijs tot stand gekomen. Na het faillissement krijgen de leegstaande gebouwen een nieuwe functie. De sociale bouwmaatschappij Interbrugse vormt in 1994 de fabriek om tot appartement met 35 flats.