570 resultaten


ID: 317 | Bouwkundig element

Semi-gesloten hoeve Hof ter Linde

Baardegem-Dorp 52, 52A-C (Aalst)
Semi-gesloten hoeve van bakstenen gebouwen op gepikte plinten onder zadeldaken gegroepeerd rondom een gebetonneerd erf met nieuwe, centrale mestvaalt. Overluifelde inrijpoort (tussen schuur en woonhuis) en gebetonneerde oprit, straatzijde begroend met taxusboompjes en een oude linde, verder een voortuintje met hoge haag.


ID: 440 | Bouwkundig element

Semi-gesloten hoeve

Nieveldriesweg 26 (Aalst)
Verzorgde semi-gesloten hoeve uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (pannen, golfplaten) gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats met grote mestvaalt in bakstenen ommuring.


ID: 432 | Bouwkundig element

Hoeve

Walburgaweg 17-19 (Aalst)
Hoevetje met woonhuis, heden verdeeld in twee woongelegenheden met parallelle stal, gekasseid erf met waterput achteraan en mestvaalt vooraan tegen de straat.


ID: 34989 | Bouwkundig element

Kasteeltje Goed te Landschoot met omwald neerhof

Artemeersstraat 9 (Aalter)
Voormalig omwald kasteeltje met omwald neerhof. Reeds vermeld in 1455. Midden 17de eeuw leen bestaande uit "eene motte, wallen ende nederhof wel betemmert met een casteelken, huys, schuere ende stallen".


ID: 34567 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bellemstraat zonder nummer (Aalter)
Omgracht neerhof bij het Stalinsgoed. Hoeve met losse bestanddelen tegenover elkaar geplaatst. Begraasd erf, ten noordoosten toegankelijk via gewit bakstenen walbrugje met fraai ijzeren hek tussen gewitte bakstenen pijlers.


ID: 35008 | Bouwkundig element

Goed te Leurebroek

Leurebroekdreef 2 (Aalter)
Hoeve gelegen buiten ronde omwalling (thans enkel sporen van omgrachting en vijver) met rechte populierendreef naar de straat. Grootste hoeve van de gemeente. Vermeld in 1626.


ID: 34972 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Nevelestraat 125 (Aalter)
Hoeve uit de 18de eeuw. Ten westen, boerenhuis met gewitte gevels onder zadeldak.


ID: 34676 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oostmolenstraat 230 (Aalter)
Hoeve met losse bestanddelen, in kern opklimmend tot de 18de eeuw (zie de Ferrariskaart), vermoedelijk heropgebouwd in de eerste helft van de 19de eeuw. Bouwnaden wijzen op latere aanpassingen.


ID: 34974 | Bouwkundig element

Goed te Pittem

Pittemstraat 28 (Aalter)
Foncier van de heerlijkheid van het Dendermondse die ongeveer de gehele dorpskom omvatte; afhankelijk van de heerlijkheid en baronie van Ingelmunster, op haar beurt een leenhof van Dendermonde. Eind 19de eeuw tot 1913 bekend als stokerij van Charles Bouckaert, burgemeester van Lotenhulle voor de Eerste Wereldoorlog.


ID: 34697 | Bouwkundig element

Hoeve Schoonberg

Schoonberg 11 (Aalter)
Hoeve met losstaande bestanddelen in U-vorm gegroepeerd en met woonhuis op terp. Vanuit het erf vertrekken vier dreven van circa 150 meter naar de vier windstreken. De dubbele beukendreef leidend naar de straat zou dateren van 1910.