Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

480 resultaten


ID: 216077 | Bouwkundig element

Maalderij

Taymansstraat 28-30 (Zaventem)
De site, gedateerd , uit een aan de straat gelegen vleugel met woonhuis en poortdoorgang en achteraan een gekasseid erf met dwarse dienstgebouwen.


ID: 209305 | Bouwkundig element

Molenaarshoeve van de Plaetsemolen

Burg. Jos. Lievensstraat 33 (Zedelgem)
Deze molenaarshoeve hoort historisch bij de Plaetsemolen aan de overkant van de straat. De voornamelijk 19de-eeuwse hoevegebouwen met molenaarswoning zijn vrijstaand gegroepeerd rondom een begraasd erf. Molenaarswoning al afgebeeld op de Grote Kaart van het Brugse Vrije (1571). De Ferrariskaart (1771-1778) toont drie U-vormig en vrijstaand opgestelde gebouwen. Bij de opmaak van het primitief kadasterplan (rond 1830) bestond de bebouwing uit een woonhuis met landgebouwen en de windmolen op een berg met bijbehorende rosmolen. Uitbreiding huis in 1830 en 1882. De molenaarswoning ten noorden van het erf met een 18de-eeuwse kern met uitbreidingen uit de 19de eeuw. De verankerde, lage en witgeschilderde baksteenbouw onder een zadeldak. Ten zuiden van het erf is de monumentale dwarsschuur van 1884 opgetrokken (zie opschriften in rechter zijgevel). Het verankerde, donkerbakstenen gebouw onder een zadeldak


ID: 209955 | Bouwkundig element

Molenaarshuis  Oud Molenhof

Molendreef 13 (Zedelgem)
Molenaarshuis gelegen in een bocht van de Molendreef en horend bij de "Plaetse meulen". De functie van molenaarshuis wordt circa 1730 overgenomen door een nieuwe woning. Molen en molenaarshuis zijn weergegeven op een ongedateerde kaart (vermoedelijk eind 17de eeuw). De houten molen bevindt zich ten westen en het molenaarshuis met bijhorend landgebouw ten oosten van de straat. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is het molenaarshuis aan de oostkant van de straat gesitueerd, met ten westen van de straat een houten molen. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) en op de Atlas der Buurtwegen (1845) is de molenaarswoning gewijzigd. Woonhuis met 19de-eeuws uitzicht maar mogelijk met oudere kern. Bouwsporen in de linkerzijgevel wijzen op uitbreidingen en verbouwingen. Stalling in de noordoosthoek van het erf, nieuwe schuur ten zuiden van het woonhuis.


ID: 209880 | Bouwkundig element

Molenaarshuis Molenhof

Molendreef 2 (Zedelgem)
Horend bij de "Plaetse meulen", gelegen in een bocht van de Molendreef. Neemt circa 1730 de functie van molenaarswoning over van het "Oud Molenhof". Woonhuis dwars op de straat georiënteerd en schuurstalvolume langs de straat. Het huis is volgens de literatuur opgetrokken circa 1730. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is echter geen bebouwing te zien, de houten molen is afgebeeld ter hoogte van de huidige woning. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) en de Atlas der Buurtwegen (1845) staat de bebouwing ongeveer met dezelfde configuratie zie huidig. Zowel woonhuis als landgebouw zijn sindsdien vergroot, vermoedelijk op het einde van de 19de eeuw. Gebouwen met 19de-eeuws uitzicht, gegroepeerd rond een begraasd erf. Opgetrokken in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Woonhuis met opkamer aan de achterzijde en recentere uitbouw.


ID: 209961 | Bouwkundig element

Hoeve en molenaarshuis  Strokotmolen

Oude Ieperweg 35 (Zedelgem)
Horend bij de in 1922 afgebroken "Strookotmolen". Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied. Losse bestanddelen gelegen rond een onverhard erf.


ID: 209744 | Bouwkundig element

Romp van de Termotemolen met dorpswoning

Steenstraat 9-11 (Zedelgem)
Van de graan- en oliemolen Termotemolen, een torenkotmolen van 1837 die later mogelijk verhoogd werd tot een bakstenen stellingmolen, rest vandaag nog de romp. Mogelijk is ze afgeknot. De romp is achterin gelegen in de tuin van Steenstraat nummer 11, maar werd gebouwd op het perceel van de latere woning Steenstraat nummer 9. Deze lage dorpswoning met naar de straat gerichte voorgevel dateert wellicht uit het einde van de 19de eeuw. Het dubbelhuis in donkere, verankerde baksteen is gevat onder een zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 14647 | Bouwkundig element

Hoeve Molenhuis

Westmallebaan 62 (Zoersel)
Hoeve met losstaande bestanddelen, uit het vierde kwart van de 18de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw, bestaande uit rechthoekig woonstalhuis, rechthoekige langsschuur aan zuidoostzijde en bakhuis aan oostzijde.


ID: 23224 | Bouwkundig element

Watermolen

Korenmolenweg 36 (Zonhoven)
Gerestaureerde watermolen (19de eeuw) op de Roosterbeek, wat achteruit gelegen ten opzichte van de straat.


ID: 33045 | Bouwkundig element

Molenaarswoning / Maalderij

Ieperstraat 221-223, 221A-B (Zonnebeke)
Molenaarswoning / maalderij naar verluidt in 19321. uitgebreid met woonhuis in aansluitende bouwtrant, echter van donkerder bakstenen. Eenheidsbebouwing van twaalf traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak. Ritmerende lisenen en aflijnend getrapt baksteenfries. Getoogde muuropeningen onder strekse latei.


ID: 9836 | Bouwkundig element

Watermolen en gesloten hoeve

Beugelstraat 94 (Zottegem)
Watermolen, naar verluidt van 1774 en verbouwd molenaarshuis. Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen en houten dwarsschuur gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseid erf.