Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

480 resultaten


ID: 201031 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Leirensweg 2 (Zottegem)
Vierzijdig gesloten aanleg, zoals die op de kadasterkaart van 1822 is voorgesteld. In de loop van de 19de eeuw werden de gebouwen echter, met uitzondering van het woonhuis op het zuidoosten, verbouwd en aangepast.


ID: 9710 | Bouwkundig element

Watermolen op de Molenbeek en molenaarshuis

Leopold III-straat 1 (Zottegem)
Watermolen op de Molenbeek met volledig verbouwd molenaarshuis, gelegen in een diepte aan de straat. Bovenslagmolen met ingebouwd metalen rad; het ontstaan gaat terug voor 1775. Hierbij aansluitend, recenter woonhuis van zes traveeën en anderhalve verdieping onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 9825 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve met watermolen

Molenhoek 14 (Zottegem)
Gesloten hoeve met nog werkende watermolen, gelegen aan de Traveinsbeek en beschaduwd door een linde. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken rondom een gekasseid rechthoekig erf. Rechthoekige inrijpoort opgenomen in stalvleugel. Oud molengebouw van twee traveeën en twee bouwlagen met gecementeerde erfgevel met overgenomen datering 1623. In de loop van de tweede helft van de 19de eeuw kende de molen tal van uitbreidingen.


ID: 200273 | Bouwkundig element

Kasteel van Dormaal en watermolen

Grote Steenweg 68-72 (Zoutleeuw)
In 1765-1768 werd een nieuw classicistisch kasteel gebouwd, het huidige U-vormige complex, met kasteel en watermolen grenst aan de Molenbeek.


ID: 57979 | Bouwkundig element

Site van de Grote Molen van de Meetkerkse Moeren

Biezenstraat 3 (Zuienkerke)
De Grote Molen van de Meetkerkse Moeren dateert in zijn huidige vorm van 1811. De poldermolen maalt met een houten scheprad water op in een deels overwelfde watergang die in verbinding staat met de hoger gelegen Blankenbergse Vaart. Het is de enige bewaarde molen van dit type in Vlaanderen. Een gewelfde bakstenen boogbrug over het Moerzwin biedt toegang tot de site met poldermolen en molenaarshoeve, molenaarshuis met aansluitende vroegere stallen en vrijstaand nutsgebouw.


ID: 57980 | Bouwkundig element

Site van de verdwenen Kleine Molen met pompgemaal en molenaarswoning

Biezenstraat 5 (Zuienkerke)
De site van de verdwenen Kleine Molen van de Meetkerkse Moeren ligt 200 meter ten zuiden van de bewaarde Grote Molen. Het pompgemaal en het vroegere molenaarshuis zijn gelegen langs het Moerzwin dat beide sites verbindt. In 1868 werd de Kleine Molen, een poldermolen met buitenscheprad, afgebroken en vervangen door een pompinstallatie, aangedreven door een stoommachine met schoorsteen. Vanaf 1928 werd het gemaal aangedreven met een dieselmotor, vanaf 1942 door een elektrische motor.


ID: 38405 | Bouwkundig element

Site Hostensmolen

Hoevestraat 10 (Zulte)
De site van de Hostensmolen situeert zich op de hoek van de Zandweg en de Hoevestraat. Op het erf staat behalve een molenromp ook een voormalige olieslagerij en molenaarswoning. De molenromp gaat terug op een stellingmolen met de dubbele functie van olie- en korenwindmolen.


ID: 38413 | Bouwkundig element

Boerenhuis

Meulebergstraat 11 (Zulte)
Naar verluidt voormalig molenaarshuis van een stenen molen die hier stond tot eind 19de eeuw.


ID: 200350 | Bouwkundig element

Suetendaelmolen

Watermolenweg 5 (Zutendaal)
De Suetendaelmolen, ook wel Broekmolen of Daalmolen genoemd is een bovenslag watermolen met metalen rad en werd rond 1860-1870 gebouwd. De landelijke omgeving van de Suetendaelmolen bevat een opvallend grote en hoger gelegen spaarvijver en gaat terug tot een watermolensite die al in de 16de eeuw vermeld wordt.


ID: 45210 | Bouwkundig element

Molenaarswoning

Biestmolenstraat 8 (Zwalm)
Woning van vijf traveeën onder zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw, uitbreiding in 1960.