492 resultaten


ID: 201031 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Leirensweg 2 (Zottegem)
Vierzijdig gesloten aanleg, zoals die op de kadasterkaart van 1822 is voorgesteld. In de loop van de 19de eeuw werden de gebouwen echter, met uitzondering van het woonhuis op het zuidoosten, verbouwd en aangepast.


ID: 9710 | Bouwkundig element

Watermolen op de Molenbeek en molenaarshuis

Leopold III-straat 1 (Zottegem)
Watermolen op de Molenbeek met volledig verbouwd molenaarshuis, gelegen in een diepte aan de straat. Bovenslagmolen met ingebouwd metalen rad; het ontstaan gaat terug voor 1775. Hierbij aansluitend, recenter woonhuis van zes traveeën en anderhalve verdieping onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 9825 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve met watermolen

Molenhoek 14 (Zottegem)
Gesloten hoeve met nog werkende watermolen, gelegen aan de Traveinsbeek en beschaduwd door een linde. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken rondom een gekasseid rechthoekig erf. Rechthoekige inrijpoort opgenomen in stalvleugel. Oud molengebouw van twee traveeën en twee bouwlagen met gecementeerde erfgevel met overgenomen datering 1623. In de loop van de tweede helft van de 19de eeuw kende de molen tal van uitbreidingen.


ID: 200273 | Bouwkundig element

Kasteel van Dormaal en watermolen

Grote Steenweg 68-72 (Zoutleeuw)
In 1765-1768 werd een nieuw classicistisch kasteel gebouwd, het huidige U-vormige complex, met kasteel en watermolen grenst aan de Molenbeek.


ID: 57979 | Bouwkundig element

Windmolen van de Moere met molenhuis

Biezenstraat 3 (Zuienkerke)
* Biezenstraat nr. 3. Poldermolen van de Moere (beschermd als monument bij B.S.G. van 23.12.1942), met bijhorend sterk gerenoveerd molenhuis van het langgeveltype. De molen is één van de twee overgebleven waterwindmolens in Vlaanderen (Ontwerp van Lijst sinds 12/05/2003). De Moere van Meetkerke is een waterrijk gebied dat ongeveer een halve meter onder de zeespiegel ligt. Het is tijdens de midd


ID: 57980 | Bouwkundig element

Pompgemaal en molenaarshuis

Biezenstraat 5, zonder nummer (Zuienkerke)
Biezenstraat nr. +3 en nr. 5. Pompgemaal en molenaarshuis. De Moere van Meetkerke is een waterrijk gebied dat ongeveer een halve meter onder de zeespiegel ligt. Het is tijdens de middeleeuwen ontstaan door ontvening. Vanaf 1622 wordt de Moere bij Meetkerke drooggelegd door de aanleg van de Moerdijk. Om het water uit de Moere weg te pompen naar de hoger gelegen Blankenbergse Vaart worden twee hou


ID: 57947 | Bouwkundig element

Resterende teerlingen van Westmolen

Oostendse Steenweg zonder nummer (Zuienkerke)
Resterende bakstenen teerlingen van de zogenaamde "Westmolen", ook gekend als "Maerlandmolen" of "Schietchampettermolen". Gelegen ten noorden van de Noordede ter hoogte van het Nieuwzwin met aan de oostzijde het thans verbouwd molenhuis (nummer 83). Beschermd als monument bij B.S.G. van 14/04/1944.


ID: 38405 | Bouwkundig element

Windmolensite Hostensmolen

Hoevestraat 10 (Zulte)
Op ommuurd erf gelegen, deels ingebouwde hoge bakstenen molenromp opgericht in 1838, aanpalende bakstenen bedrijfsgebouwen en aan de straat het voormalig molenaarshuis uit het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 38413 | Bouwkundig element

Boerenhuis

Meulebergstraat 11 (Zulte)
Naar verluidt voormalig molenaarshuis van een stenen molen die hier stond tot eind 19de eeuw.


ID: 200350 | Bouwkundig element

Suetendaelmolen

Watermolenweg 5 (Zutendaal)
De Suetendaelmolen, ook wel Broekmolen of Daalmolen genoemd is een bovenslag watermolen met metalen rad en werd rond 1860-1870 gebouwd. De landelijke omgeving van de Suetendaelmolen bevat een opvallend grote en hoger gelegen spaarvijver en gaat terug tot een watermolensite die al in de 16de eeuw vermeld wordt.