Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

850 resultaten


ID: 44122 | Bouwkundig element

Blauwe Molen met maalderij en burgerhuis

Pilkemstraat 28 (Langemark-Poelkapelle)
De Blauwe Molen, veelal ook de Beeuwsaert- of Bikschotemolen genoemd, is een standaardmolen met gesloten voet, die functioneert als korenmolen. De houten molen, gelegen op een molenbelt, maakt deel uit van een groter ensemble, bestaande uit een burgerhuis, een aanleunende maalderij en een dwarsschuur. Deze gebouwen dateren van de jaren 1920 en situeren zich binnen de wederopbouw van de frontstreek na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 47818 | Bouwkundig element

Burgerhuis, windmolen, maalderij en melkerij

Molenveldstraat 74 (Lebbeke)
In de periode tussen circa 1840 en 1854 is de houten windmolen zeker al vervangen door een stenen windmolen. Ingekorte ronde bakstenen molenromp, schuin afgeknot en met pannen afgedekt. Rechts aanpalende vroegere melkerij met magazijn. De constructie ervan gaat nog deels terug op het industriële gebouw van 1878.


ID: 47820 | Bouwkundig element

Hoeve Het Motteken

Mottekensstraat 12 (Lebbeke)
Omgracht semi-gesloten hoevecomplex met hoevegebouwen ingeplant op de voorste helft van het omgrachte erf. Het voormalige brouwershuis van 1905 is opgevat als een vrijstaand burgerhuis met voortuin en aan de achterkant aansluitende bedrijfsgebouwen: het oude vroegere boerenhuis, voormalige brouwerijgebouwen met rest van de aanvankelijke stokerij en brede dwarsschuur met aanpalende lagere L-vormige stalvleugel.


ID: 9151 | Bouwkundig element

Fauconniersmolen

Grote Steenweg (Lede)
De Fauconniersmolen is een 19de-eeuwse maalvaardige stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (stellingmolen). De molen werd gebouwd in 1845 als olie- en graanwindmolen en kreeg na een brand in 1976 een geheel nieuw binnenwerk naar ontwerp van architect Fernand Weyers.


ID: 9153 | Bouwkundig element

Watermolen

Grote Steenweg 2-4 (Lede)
Watermolen gelegen op de Molenbeek, vroeger uitgebaat door de familie De Deurwaerdere. De volledige uitrusting van de molen werd circa 1962 ontmanteld. Molenaarshuis, heden opgesplitst in twee woningen van het enkelhuistype met twee bouwlagen van twee traveeën onder zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 9102 | Bouwkundig element

Rabelmolen

Kloosterstraat 92 (Lede)
Vroegere bovenslagmolen, gelegen aan de Molenbeek, in een beboomde rustige omgeving, bereikbaar via een veldweg. Boerenhuis met haakse dwarsschuur en achteraan haaks tegen het woonhuis aangebouwd molenhuisje, uit de 19de eeuw.


ID: 9134 | Bouwkundig element

Watermolen op de Molenbeek

Molenstraat 69 (Lede)
Watermolen op de Molenbeek gelegen in een beschermd landschap. Molen en molenaarshuis van twee bouwlagen, respectievelijk van twee en vier traveeën onder zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 200679 | Bouwkundig element

Lindemolen

Tuileboomstraat (Ledegem)
De Lindemolen, een houten staakmolen op teerlingen, dateert als constructie uit de 18de eeuw. De molen werd in 1920 uit Emelgem overgebracht naar de huidige molensite. In 1971 waaide de molen om. De onderdelen ervan zijn gedemonteerd.


ID: 22543 | Bouwkundig element

Romp van Molen van 't Kamp

Molenstraat 1 (Leopoldsburg)
De molen van ’t Kamp is een bewaarde molenromp die teruggaat op een korenmolen, gebouwd in 1846, van het type stenen bovenkruier, bergmolen (beltmolen).


ID: 302530 | Landschappelijk element

Vijvers en omgeving van de Norbertijnenabdij van Park

Abdij van Park 1, 4-7, 9 (Leuven)
De abdij van 't Park is gelegen in de vallei van de Molenbeek ten zuiden van Leuven, in de vork van de spoorlijnen Leuven-Tienen en Leuven-Ottignies; merkwaardig architecturaal ensemble met delen vooral uit de 16de, 17de en 18de eeuw en met romaanse, gotische, renaissance, barokke en classicistische elementen; abdijgebouw, abdijkerk, abdijhoeve met koetshuis, stallingen, tiendenschuur, watermolen, smidse en gastenkwartier.