Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

850 resultaten


ID: 83791 | Bouwkundig element

Romp van Bosmolen

Bloemendael (Bever)
De Bosmolen (molen Denutte), gebouwd in het tweede kwart van de 19de eeuw, is een bewaarde doch sterk vervallen molenromp die teruggaat op een korenmolen, van het type bovenkruier, stenen grondzeiler.


ID: 38909 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Brouwerij-distilleerderij Rigaux met tuin

Plaats 9, 9A, 9C (Bever)
Voormalige brouwerij-distilleerderij Rigaux opgericht in 1789. In zijn huidige toestand omvat het complex aan de ene zijde van de straat vervallen industriegebouwen, een resterende romp van een windmolen, en een ruim landhuis met tuin; aan de overkant een U-vormige aanhorigheid. De tuin bij het landhuis is opgevat als een landschappelijk herenboerenparkje van circa 1 hectare, aangelegd vanaf het einde van de 19de eeuw en gekenmerkt door een open ruimte met vijvertje, omgeven door hoogstammige bomen en een rondpad.


ID: 17108 | Bouwkundig element

Maalderij De Wreede

Bijlstraat 190 (Beveren)
Van rooilijn verwijderd vierkant erf, waarop molenstenen, met woonhuis (19de eeuw) aan de noordzijde en bedrijfsgebouw (deels 19de en deels 20ste eeuw) aan westzijde.


ID: 17488 | Bouwkundig element

Maalderij Vael en kapelletje Onze-Lieve-Vrouw van zeven weeën

Mosselbank 32, 53, 32X (Beveren)
Maalderij Vael, bestaande uit twee complexen tegenover elkaar gelegen aan weerszijden van de gekasseide straat. Bakstenen gebouwtje op zeshoekige plattegrond van voormalige rosmolen, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen kapelletje van Onze-Lieve-Vrouw van zeven weeën, uit het tweede kwart van de 20ste eeuw naar ontwerp van bouwmeester Lippens.


ID: 17242 | Bouwkundig element

Scheldemolen

Scheldemolenstraat 6 (Beveren)
De Scheldemolen of Molen van Doel is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (grondzeiler) met kettingkruiwerk uit 1834.


ID: 17184 | Bouwkundig element

Molen Van Hove

Vesten 68 (Beveren)
De Molen Van Hove of de Nieuwe Molen is een uit 1822 daterende stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (stellingmolen), ingeplant op een achterin gelegen landbouwerf. Eind 18de eeuw werd op deze locatie al een Hollandse graanwindmolen opgetrokken, een achtkantige bovenkruier met een houten bovenbouw op een stenen staketsel, die vervolgens in 1822 door molenaar A.M. Thys omgebouwd werd tot de huidige stenen stellingmolen in opdracht van de familie Verhaegen.


ID: 135100 | Landschappelijk geheel

Heverleebos - Zoet Water - Meerdaal- en Mollendaalbos

Bierbeek (Bierbeek), Heverlee (Leuven), Blanden, Haasrode, Oud-Heverlee, Sint-Joris-Weert, Vaalbeek (Oud-Heverlee)
Dit oude boscomplex, aansluitend op het Arenbergkasteel te Heverlee, was lang het domein van de familie de Croy en de hertogen van Arenberg. Archeologische vondsten en relicten, waaronder talrijke grafheuvels en oude wegen getuigen van bewoning van de steentijden tot de Romeinse tijd. Het dambordvormig wegenpatroon in dit voormalig jachtterrein verbindt al enkele eeuwen Heverleebos en Meerdaalwoud. Er is eveneens een sterpatroon, verschillende salons en een arboretum. Daarnaast bleven talrijke holle wegen en andere georelicten bewaard. Ter hoogte van ‘‘t Zoet Water’ wordt het plateau versneden door de Vaalbeek. Langs dit riviertje en 5 vijvers vind je relicten van een omwald opper- en neerhof uit de 16de eeuw (kasteel Harcourt), een langshuis (Het Spaans Dak) uit de 16de-17de eeuw, de 18de eeuwse Kapel van O.L.Vrouw-van-Steenbergen en het ‘Lunapark’ uit de jaren 1930.


ID: 200196 | Bouwkundig element

Watermolen Heystmolen

Bijzondereweg 8 (Bierbeek)
Al in 1354 is er sprake van de watermolen van Lovenjoel toen die met alle bijhorigheden en de vijver door het klooster van Hertogeneiland te Gempe verkocht werd aan Wouthier Corshout, ontvanger van de hertog van Leuven.


ID: 41547 | Bouwkundig element

Watermolen

Ruisbroekstraat 20 (Bierbeek)
Watermolen uit midden 18de eeuw. Voortzetting van de traditionele bak- en zandsteenstijl; zandstenen deur- en vensteromlijstingen en halve kruiskozijnen.


ID: 532 | Bouwkundig element

Watermolen Broekemmolen

Broekem 49 (Bilzen)
Watermolen op de Demer. Het molenhuis, dat dateert van 1750 en loodrecht op de Demer staat, is reeds afgebeeld op de Ferrariskaart (1771-1777) en in de Atlas der Buurtwegen (1846).