Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

850 resultaten


ID: 76775 | Bouwkundig element

Romp van Molen van Terheide met molenaarswoningen

Neerheide 19-21 (Asse)
De windmolen van Terheide, is een bewaarde molenromp die teruggaat op een laat-18de-eeuwse korenmolen, van het type bovenkruier, stenen bergmolen (beltmolen). Op de molensite bevinden zich twee molenaarswoningen: een vroeg-19de-eeuwse, heden gedeeltelijk ingebouwde, molenaarswoning en ten zuiden een latere, tweede molenaarswoning uit het midden van de 19de eeuw.


ID: 76737 | Bouwkundig element

Watermolen IJzenbeekmolen

Terlindenweg 142 (Asse)
Voormalige IJzenbeekmolen of Molen bij de Prinskensvijver, watermolen met bovenslagrad op de IJsbeek, met oudste vermelding in een akte van 1321 als molendinum de ijsenbeke.


ID: 78621 | Bouwkundig element

Windmolenromp

Zittert (Asse)
Bakstenen windmolenromp uit de 19de eeuw (bovenkruiertype) voorzien van steekboogvormige muuropeningen.


ID: 76221 | Bouwkundig element

Romp van Neyts stenen molen

Trieststraat (Assenede)
Romp van een stenen beltmolen met inrijpoort, die gebouwd werd in 1862. Rond de eeuwwisseling werd er een stoommachine geplaatst en fungeerde de molen als korenwind- en stoommolen.


ID: 79324 | Bouwkundig element

Tombeelmolen

Molenstraat 41A (Avelgem)
De Tombeelmolen is een bakstenen bergmolen die in 1923 gebouwd wordt na vernieling in de Eerste Wereldoorlog van een houten molen met dezelfde naam. De staakmolen die ervoor op dezelfde plaats stond ging minstens terug tot de 17de eeuw. De huidige molen is een zeldzame wederopbouwmolen en één van de laatste windmolens die gebouwd werden vooraleer hun rol werd overgenomen door mechanische maalderijen.


ID: 135066 | Landschappelijk geheel

Grote Netevallei te Balen met De Most

Balen, Olmen (Balen), Lommel (Lommel)
Dit gebied is gelegen in Balen in de Antwerpse Zuiderkempen. Het betreft een kleinschalig gesloten landbouwlandschap, gelegen in een uitgestrekte alluviale vlakte die wordt gevormd door de meanderende Grote Nete en verschillende van haar zijlopen. In het noordwesten is er een overgang naar duinen. De langgerekte percelering, de houtkanten, grachten en greppels, alsook het wegenpatroon zijn allen sporen van de eeuwenoude antropogene invloed in dit al bijna 100 jaar relatief gaaf bewaard bleven. De vijvers in de ‘Eendenkom’ refereren naar hun vroeger gebruik als eendenkweekvijvers. Aan de Grote Nete in Balen liggen nog verschillende watermolens.


ID: 51941 | Bouwkundig element

Hoolstmolen

Hoolstmolenstraat (Balen)
Watermolen van het onderslagtype gelegen op de Grote Nete. De oudste officiële vermelding dateert van circa 1289; mogelijk bestond de molen reeds in 1223.


ID: 52216 | Bouwkundig element

Watermolen Topmolen en molenaarswoning

Topmolenstraat 5 (Balen)
Kleine watermolen van 1850, gelegen op de Zweilingsloop, een kunstmatig aangelegde zijarm van de Grote Nete. Enige molen van het bovenslagtype in de provincie.


ID: 52244 | Bouwkundig element

Watermolen Straalmolen

Watermolenweg 2 (Balen)
Watermolen gelegen op de Grote Nete, nabij de samenvloeiing met de Heiloop en de grens met Balen; vermelding opklimmend tot 1374 als eigendom van de Heren van Olmen.


ID: 89356 | Bouwkundig element

Romp van Zeldonkmolen met molenaarswoning en schuur

Blind Ezelstraat 1 (Beernem)
Romp van de Zeldonkmolen, een stenen bergmolen, die in 1871-1872 werd opgetrokken als korenwindmolen ter vervanging van een houten staakmolen. Bij de molenromp staat een molenaarswoning, opgetrokken tussen 1810 en 1829, en een dwarsschuur uit 1862.