Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

850 resultaten


ID: 41481 | Bouwkundig element

Romp van Torenmolen

Molenweg (Begijnendijk)
De Torenmolen van Betekom, opklimmend tot de 16de eeuw, is een bewaarde molenromp (ruïne) van een korenmolen, van het type bovenkruier, stenen grondzeiler, die op zijn beurt teruggaat op een 14de-eeuwse torenmolen. 


ID: 200110 | Bouwkundig element

Puttenbergmolen en molenaarswoning

Pater Damiaanstraat 1-5, 3A (Begijnendijk)
De Puttenbergmolen, opgericht in 1847, is een bewaarde molenromp die teruggaat op een korenmolen, van het type bovenkruier, stenen bergmolen (beltmolen) met kettingkruiwerk. Voor de Eerste Wereldoorlog werd de molen verbouwd tot een mechanische maalderij. Ten oosten van de molen staat een vierkante bakstenen schoorsteen en ten zuidoosten de 19de-eeuwse molenaarswoning.


ID: 21407 | Bouwkundig element

Watermolen Heilige Geestmolen

Beekstraat 50 (Beringen)
Watermolen op de Zwarte Beek. Bakstenen molenhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 21410 | Bouwkundig element

Watermolen en molenhuis

Brulmolenstraat 2 (Beringen)
Watermolen op de Zwarte Beek. Het oorspronkelijk molenhuis is een bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 21472 | Bouwkundig element

Watermolen Gestelse molen

Maalbeekstraat 101 (Beringen)
Voormalige watermolen op de Zwarte Beek, buiten werking sedert circa 1970 en sterk verbouwd. Van deze molen werd circa 1928-1929 het binnen- en buitenwerk, evenals het sluisgestel volledig vernieuwd; later volgden nog enkele kleinere aanpassingen.


ID: 21438 | Bouwkundig element

Watermolen Vurtense molen

Molendijk 103 (Beringen)
Voormalige watermolen op de Zwarte Beek. Ordonnantie: stal-dwarsschuur-stal-woonhuis-molenhuis. Langgestrekt bakstenen gebouw onder zadeldak (mechanische pannen), uit de 19de eeuw.


ID: 21449 | Bouwkundig element

Stenen windmolen Dompas

Sportlaan (Beringen)
Windmolen van het bovenkruiertype, waarvan de bekroning verdwenen is. Ronde bakstenen romp met rondboogvensters en -poorten.


ID: 21457 | Bouwkundig element

Watermolen Stalse Molen

Stalse Molenstraat 20 (Beringen)
Voormalige watermolen op de Zwarte Beek. Mooie ligging op het einde van een eikendreef. Achter de molen liggen de twee grote molenvijvers. Bakstenen gebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw, gegroepeerd rondom een rechthoekig erf.


ID: 135097 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Leefdaal en omgeving

Leefdaal (Bertem)
De heerlijkheid Levedale stamt uit de 11de of 12de eeuw. Van de oorspronkelijke feodale burcht op de plaats van het huidige kasteel bleven twee ronde torens over en de oorspronkelijke donjon (15de eeuw). In de nabijheid van het kasteel dalen holle wegen af naar de vallei van de Voer. Daarlangs liggen een grote vijver en een verbouwd restant van een vroegere watermolen. In de tuinstructuur van Duchène zijn nog terrassen uit de barokke periode herkenbaar en aanplantingen uit de romantische periode. De beboste siertuin werd verlandschappelijkt met een ringpad. Het parkbos dat zich uitstrekt tot tegen de steenweg Leuven-Tervuren bevat nog een Romeinse grafheuvel. De band met het dorp is duidelijk merkbaar aan de kerkweg (beukendreef) die van het kasteel naar de van oorsprong Romaanse Sint-Lambertuskerk loopt.


ID: 41513 | Bouwkundig element

Kasteel van Leefdaal

Boskee 9-11, Slagberg (Bertem)
Heerlijkheid Leven dale, vermeld in de 12de eeuw; van 1410 af eigendom der de Merodes. Feodale burcht ter plaatse van het huidige gebouw.