Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

98 resultaten


ID: 56947 | Bouwkundig element

Stedelijk Feest- en Cultuurpaleis

Kapellestraat 2, Wapenplein 17-19, Wittenonnenstraat 13 (Oostende)
Gebouwd op de gronden van het vernielde stadhuis in 1956 naar ontwerp van architecten Luc Viérin (Brugge) en Bernard Christiaens (Oostende). Ingewijd in 1958 als onderdeel van de feestelijkheden naar aanleiding van de jumelage Oostende-Monaco (zie opschrift oostmuur ingang). Oorspronkelijk enkel bedoeld als Stadsbibliotheek en Museum voor Schone Kunsten. Evenwel onderbrenging van diverse andere functies. Gebouwencomplex dat heel de zuidkant van het Wapenplein beslaat, opgetrokken in historiserende bouwtrant en bestaande uit vier vleugels rond vierkante binnenkoer. Zijvleugels in Kapellestraat en Kerkstraat; haakse vleugel uitkomend in de Witte Nonnestraat. Noordgevel aan het Wapenplein (hoofdvleugel): horizontaal geritmeerde lijstgevel van elf traveeën en drie bouwlagen onder aflijnende kroonlijst op klossen en leien zadeldak (nok evenwijdig met plein).


ID: 56940 | Bouwkundig element

Woonhuis James Ensor

Vlaanderenstraat 27 (Oostende)
Neoclassicistisch winkelhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw; van 1917 tot 1949 woonhuis van James Ensor, thans ingericht als "Ensorhuis" (museum).


ID: 27530 | Archeologisch / Bouwkundig element

Archeologisch park van Ename

Sint-Salvatorsstraat (Oudenaarde)
Archeologisch park van Ename - Stichting De Boever Opgravingsterrein van circa 11 hectare begrensd ten westen door de rechter oever van de gekanaliseerde Schelde, ten noorden door de Lotharingenstraat, ten oosten door landbouwgronden palend aan de muur van de vroegere abdijtuin die tevens de achterzijde van de bebouwde percelen aan de westkant van de Abdijstraat begrenst, ten zuiden door de Sint-Salvatorsstraat en het tracé van een gedempte Schelde-meander.


ID: 80653 | Bouwkundig element

Decanale kerk Sint-Trudo

Kerkstraat (Peer)
De decanale Sint-Trudokerk kent een lange geschiedenis die nauw verbonden is met de geschiedenis van Peer. De kerk wordt gedomineerd door haar imposante gotische toren.


ID: 80670 | Bouwkundig element

Onderwijzerswoning en geboortehuis van toondichter A.   Preud'homme

Kloosterstraat 37 (Peer)
Pal aan de straat gelegen, alleenstaand van getoogde spaarvelden voorzien breedhuis met dubbelhuisopstand; drie traveeën en twee bouwlagen.


ID: 80309 | Bouwkundig element

Teutenwoning

Lille Dorp 30 (Pelt)
Alleenstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardadak, gebouwd in 1861 door het teutenechtpaar Th.L. Linders en H.M. Kerkhofs.


ID: 80241 | Bouwkundig element

Sint-Willibrorduskapel

Winterdijk 32 (Pelt)
Oudste bedehuis van Neerpelt en één van de oudste Limburgse kapellen, toegewijd aan Sint-Willibrordus, maar ook aan het Heilig Kruis en aan Sint-Antonius abt.


ID: 31047 | Bouwkundig element

Hopinstituut en Nationaal Hopmuseum De Stadsschaal

Gasthuisstraat 69-71 (Poperinge)
Het Hopinstituut en Nationaal Hopmuseum 'De Stadsschaal' omvat een gedeelte van het voormalige recollettenklooster of de straatvleugel met aanpalend poortgebouw links (nummer 69-71). Daarachter bevindt zich een gekasseide binnenkoer met het voormalig stedelijk hopmagazijn (nummer 73).


ID: 14135 | Bouwkundig element

Atelierwoning Albert Van Dyck

Oudebaan 130 (Schilde)
Woning in Nieuwe Zakelijkheid met rechthoekige volumes, opgetrokken naar ontwerp van Huib Hoste in 1930.


ID: 38727 | Bouwkundig element

Kunstenaarswoning E. Gevaert en hoeve

Kapitteldreef 45-47, 51, 45A (Sint-Martens-Latem)
Voormalig woonhuis en atelier van kunstschilder Edgard Gevaert, heden met museum Edgard Gevaert en Georges Minne. Uitgestrekt domein en bos door Gevaert aangekocht in 1922 met als enige bebouwing het nog bestaande hoevetje nummer 51 met mogelijk 18de-eeuws kern. Achterin gelegen gebouwencomplex van 1923 naar ontwerp van Gevaert zelf en opgetrokken in regionalistische stijl. Voormalig atelier van Gevaert in de de tuin met hoge vensters, van 1933.