Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

302 resultaten


ID: 140019 | Archeologisch geheel

Historische stadskern van Dendermonde

Dendermonde (Dendermonde)
Deze zone omvat de historische stadskern van Dendermonde.


ID: 300471 | Bouwkundig element

Dorpskom Oudegem

Hofstraat, Lambroeckstraat, Mevrouw Courtmansstraat, Nederstraat, Ouburg, Oudegemse baan, Varenbergstraat, Zijpestraat (Dendermonde)
Het centrum van de gemeente Oudegem wordt bepaald door voornamelijk 19de-eeuwse bebouwing met zowel herenhuizen als kleinschalige arbeiderswoningen. Voornaamste straten zijn de Hofstraat, Oudegemse baan, Ouburg en de Lambroeckstraat.


ID: 301716 | Bouwkundig element

Dorpskom Wakken

Kapellestraat, Kasteeldreef, Kraaistraat, Mandelstraat, Oostdreef, Wapenplaats (Dentergem)
De dorpskom van Wakken situeert zich rond de parochiekerk Sint-Petrus en Sint-Catharina met achterliggend kerkhof en 18de-eeuwse pastorie ter hoogte van het koor. Ten noordoosten van de kerk bevindt zich het kasteel van Wakken. . De bebouwing in het dorp concentreert zich langs de belangrijkste uitvalswegen vanaf de Wapenplaats en bestaat voornamelijk uit aaneengesloten bebouwing met herenhuizen en burgerwoningen met oude delen die teruggaan tot de 18de eeuw.


ID: 140037 | Archeologisch geheel

Historische stadskern van Diest

Diest (Diest)
Deze zone omvat de historische stadskern van Diest.


ID: 302501 | Bouwkundig element

Grote Markt en omgeving

Cabaretstraat, Cleynaertsstraat, Grote Markt, Hollestraat, Kaai, Keizerinnestraat, Koning Albertstraat, Oscar Nihoulstraat, Paanhuisstraat, Scholenstraat, Schotelstraat, Schuttershofstraat, Sint-Jan Berchmansstraat, Tafelrondstraat, Zoutstraat (Diest)
De Grote Markt en de ermee visueel en historisch-functioneel verbonden straten beslaan het historische centrum van Diest met zijn karakteristieke morfologie - het half maanvormige gebied ten zuiden van de Demer - en de concentratie van historische gebouwen.


ID: 140003 | Archeologisch geheel

Historische stadskern van Diksmuide

Diksmuide (Diksmuide)
Deze zone omvat de historische stadskern van Diksmuide.


ID: 302565 | Bouwkundig element

Kerkdorp Nieuw-Stuivekenskerke

Kasteelhoevestraat, Stuivekenskerkestraat, Viconiastraat (Diksmuide)
Stuivekenskerke is vandaag een landelijk dorp met zeer verspreide hoevebouw en drie kleine bewoningskernen.


ID: 135107 | Landschappelijk geheel

Sint-Martens-Bodegem

Sint-Martens-Bodegem (Dilbeek)
Sint-Martens-Bodegem is ontstaan uit twee afzonderlijke kernen, rond de kerk en de ‘borcht’ en wordt gekenmerkt door een vrij ongeschonden landelijke dorpskern. Vanaf de kerk is het vrije uitzicht bewaard gebleven. De Molenbeek en de Zibbeek of Plankenbeek vormen twee lineaire elementen die het gebied in noord-zuid richting doorlopen. Bomenrijen, alleenstaande bomen of boomgroepjes kenmerken de valleigronden. Op de hoger gelegen delen komen enkele taluds voor. Ten oosten van het kasteeldomein ligt een open agrarisch gebied. Het kasteeldomein heeft een landschappelijke vijver met bijhorend park.


ID: 306597 | Bouwkundig element

Dorpskom Sint-Ulriks-Kapelle

Brusselstraat, Sint-Ulriksstraat, Wallenweg (Dilbeek)
De dorpskom van Sint-Ulriks-Kapelle bestaat uit een groepering van een klein aantal huizen rond de kerk. De bebouwing in het dorpscentrum dateert voornamelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw. De percelen akker- en weideland ten noorden, oosten en vooral ten zuiden verwijzen naar de oorspronkelijke landelijke omgeving.


ID: 300128 | Landschappelijk geheel

Maasvallei tussen Maaseik en Maasmechelen

Dilsen, Elen, Rotem, Stokkem (Dilsen-Stokkem), Maaseik (Maaseik), Leut, Meeswijk, Vucht (Maasmechelen)
Dit gebied beslaat de uiterwaarden van de Maas tussen Maaseik en Maasmechelen. De meanderende rivier verlegde regelmatig haar loop, waardoor het landschap kenmerkt zich door de aanwezigheid van vele fossiele en verlaten Maasmeanders. Historische dijken zijn nog aanwezig, de dijken zijn pas eind 20ste eeuw aaneengesloten gemaakt om overstromingen te voorkomen. In de tot een kilometer brede uiterwaarden tussen de dijk en de Maas zelf, kan de rivier nog regelmatig overstromen. Een unieke situatie voor Vlaanderen. Het landgebruik in de alluviale vlakte is agrarisch, enkele grote hoeven komen hier voor. Verder zijn er de gehuchten en dorpen, veelal ontstaan aan de toenmalige Maas. Nabij Leut strekt het kasteelpark van Villain XIIII zich uit in de riviervallei.