Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

32 resultaten


ID: 87986 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Nieuwburg

Nieuwburgstraat 2, 6 (Oostkamp)
Historische kasteelsite getypeerd door de opperhof-neerhofstructuur, vanaf het einde van de 18de eeuw in handen van de familie Peers de Nieuwburgh. Naar verluidt wordt in 1428 op het domein een buitenverblijf gebouwd. De vierkante toren aan de noordoostkant van het huidige kasteel gaat vermoedelijk terug tot deze eerste bouwperiode. Het hoofdvolume aan de werd gebouwd rond 1850. Het kasteel is omgeven door een walgracht en ontsloten via een toegangsbrug. Cirkelvormige moestuinmuur uit circa 1865. Dichte en ruime omgeving van het kasteel met duidelijke parkaanleg in landschappelijke stijl met vijver met ijskelder en tuinbrug en doorsneden en begrensd door enkele dreven. Toegangsdreef met kettingpalen, toegangspoort met cottagekenmerken aan de Nieuwburgstraat. Tuinpaviljoen van 1883 in het park.


ID: 307857 | Archeologisch geheel

 Hof de Bruwaan

Boterstraat, Industriepark "De Bruwaan" (Oudenaarde)
De site is gelegen in Bevere, een deelgemeente van Oudenaarde. Het opperhof en een deel van de gracht is nog zeer goed bewaard en is duidelijk zichtbaar in het landschap.


ID: 300382 | Archeologisch geheel

Kasteelsite van Wezemaal

Aarschotsesteenweg, Rigessel (Rotselaar)
De kasteelsite van Wezemaal omvat de ondergrondse funderingen van het 12de-eeuwse kasteel van de heren van Wezemaal.


ID: 140152 | Archeologisch geheel

Lobos

Lobosstraat (Scherpenheuvel-Zichem)
Vermoedelijke motte die deels werd afgevlakt door erosie en landbouwactiviteiten. Het verloop en de ophoging zijn nog duidelijk in het landschap.


ID: 41373 | Bouwkundig element

Kasteel de Ribaucourt

Kasteelhoekstraat 1-2, 3, 1B (Steenokkerzeel)
Waterslot, reeds vermeld in 1192, met grotendeels 17de-eeuwse gebouwen met aanpassingen in de 18de en 19de eeuw.


ID: 134127 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Ribaucourt

Kasteelhoekstraat 1-2, 3-5, 6, 1B (Steenokkerzeel)
Waterslot met gebouwen grotendeels daterend uit de 17de eeuw, teruggaand op site van feodale motte vermoedelijk aangelegd in de 12de eeuw, aangepast en classicistisch verbouwd door Pierre-Antoine de Bounder de Melsbroeck aan het eind van de 18de eeuw. Vanaf 1833 werd het kasteel met aanhorigheden eigendom van de graven de Ribeaucourt, die instonden voor de aanleg van het landschappelijk park van circa 40 hectare, naar verluidt ontworpen door Edouard Keilig (1827-1895) in de jaren 1880 en aanpassingen doorvoerden aan het kasteel; de 17de-eeuwse structuur van het domein is doorheen het landschappelijk patroon nog duidelijk zichtbaar.


ID: 31591 | Bouwkundig element

Tempeliershoeve

Eikhoekstraat 59-61 (Vleteren)
Historische hoeve gelegen ten zuiden van de dorpskom, mogelijk eertijds kasteel van de heren van Zuydpene, daterend uit 16de eeuw, vermoedelijk in 19de eeuw omgebouwd tot hofstede. De site omvat de grosso modo omwalde boerenwoning, het voormalig kasteel, en het ten zuidwesten gelegen neerhof. Woonhuis gelegen ten noorden van het erf, op rechthoekig grondplan met overhoekse toren ten zuidoosten, van acht ankertraveeën en twee bouwlagen.


ID: 32840 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Couter

Klijtbosstraat 20 (Wervik)
Oorspronkelijk een schaaphofstede, met achtvormige omwalling tot in 1835, met enkele omwalling in 1843. Hoeve met terp voor woonhuis en bewaarde U-vormig opgestelde lage nutsgebouwen van donkere baksteen onder overstekende zadeldaken op houten modillons, rondom een begraasd erf (voormalig neerhof).


ID: 308865 | Archeologisch geheel

Motte Bergenmeersen

Nederkouter (Wichelen)
Het mottekasteel van de Bergenmeersen is vandaag volledig uit het landschap verdwenen. Ondanks de nivelleringswerken door de eeuwen heen kon tijdens de opgravingen nog een antropogeen ophogingspakket en de grachten worden herkend. De motte moet gesitueerd worden in de economische en juridische context van de 12de-eeuwse Heerlijkheid.


ID: 209968 | Bouwkundig element

Hoeve Hof van Steelant

Rijselsestraat 17 (Zedelgem)
Historische hoeve, oorspronkelijke woonplaats van de oudst gekende heren van Loppem, de familie van Steelant, en zo teruggaand op een site met omwalde opperhof-neerhofstructuur minstens uit de 13de eeuw. De huidige bebouwing gaat terug op het neerhof dat zich eertijds binnen de buitenste omwalling bevindt; hoeve met losse bestanddelen toegankelijk via een metalen hekken gevat in bakstenen pijlers. Breed bakstenen woonhuis, vermoedelijk uit eind 18de of vroeg 19de eeuw, met stal ten noorden aangebouwd circa 1900. De monumentale dwarsschuur en de stal gaan vermoedelijk terug tot het eind van de 18de eeuw.