Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4320 resultaten


ID: 422 | Bouwkundig element

Melkerij de Klaver

Zijpstraat 86A (Aalst)
Opgericht circa 1930 doch reeds stilgevallen in 1937. De melkerij bevindt zich links van de toegang tot een gesloten hoeve.


ID: 300481 | Landschappelijk geheel

Kouterlandschap Kanegem met Neringbeek-Reigerbeekvallei

Poeke (Aalter), Vinkt (Deinze), Aarsele, Kanegem (Tielt)
Dit gebied wordt gekenmerkt door een afwisseling van open zandleemruggen en smalle beekvalleien gelegen op de flank van de cuesta van Tielt. In het gebied zijn een vijftal kouters terug te vinden, akkercomplexen uit de 7de-12de eeuw. De bebouwing was verspreid in grote hofsteden die elk hun eigen kouter bewerkten. De Sint-Baafskouter hoorde bij het Groot Goed ten Broucken, de tweede kouter bij het Kasteelhof van Hames, de Lindekouter bij Goed te Vlinderghem, de Eeckhoutmolenkouter bij de Eeckhoutmolen die in de 19de eeuw verloren ging en de Artemeerskouter bij de Artemeersmolen. De lagergelegen gronden langs de Neringbeek-Reigerbeek waren kleinschaliger en vooral ingenomen door graslanden. In het open kouterlandschap waren verschillende windmolens ingeplant.


ID: 34990 | Bouwkundig element

Artemeersmolen

Artemeersstraat 14A-B (Aalter)
Ronde bakstenen bovenkruier, type bergmolen, opgetrokken in 1810 ter vervanging van de nabijgelegen houten Eekhoutmolen te Kanegem.


ID: 135186 | Landschappelijk geheel

Kraenepoel en Markettebossen

Bellemstation, Kraenepoelpad, Langestraat, Lotenhullestraat, Mariahovelaan, Meerkensdreef, Oude Gentweg, Waggebrug, Weitingstraat (Aalter)
Het gebied omvat de vijver Kraenepoel, met cottagevilla Cranenpoel. Aansluitend bevinden zich de Markettebossen met drevenlandschap en achtster. In het noorden ligt het kasteeldomein van Mariahove, via een dubbele dreef met de kleinschalige dorpskern van Bellem verbonden.


ID: 34557 | Bouwkundig element

Brouwerij

Bellemstraat 44 (Aalter)
Brouwerij van Jules De Vliegher, in gebruik tot de Eerste Wereldoorlog. Herenhuis aan de straatkant van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, daterend uit de 19de eeuw. Dienstgebouwen en ronde schoorsteen van de voormalige brouwerij op achterliggend omhaagd erf.


ID: 34585 | Bouwkundig element

Smidse en herberg, woonhuis

Brouwerijstraat 24 (Aalter)
Smidse en voormalige herberg. Achteruitliggend woonhuis van één bouwlaag onder zadeldak (pannen), uit de 19de eeuw.


ID: 34899 | Bouwkundig element

Melkerij Sint-Antonius

Heirstraat 13 (Aalter)
Volgens oude prentbriefkaart, oorspronkelijk slechts één bakstenen vleugel, vermoedelijk in het eerste kwart van de 20ste eeuw uitgebreid met een tweede vleugel links. Twee gekoppelde parallelle vleugels met puntgevels. Erachter vierkante schouw. Geveltoppen verfraaid met getrapt baksteenfries, rondboogvensters en houten windveren. In bredere rechter geveltop nis met Heilige Antoniusbeeld.


ID: 34743 | Bouwkundig element

Brouwerij

Hoefijzer 62-64 (Aalter)
Rijhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, daterend van 1904. Bakstenen gevel voorzien van grote sierankers in geel en zwart op beide bouwlagen. Linker travee poort naar brouwerijgebouwen.


ID: 33347 | Bouwkundig element

Herberg

Hoekestraat 77 (Aalter)
Bepleisterd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak tussen aandaken, opklimmend tot de 18de eeuw; Rechts aangebouwde voormalige smidse.


ID: 33399 | Bouwkundig element

Molenaarswoning en molenromp Baelkes molen

Ijzeren Hand 23 (Aalter)
Voormalige molensite met molenaarswoning en romp van een bovenkruier, type bergmolen, gekend als Steyaertmolen of Baelkes molen. De molen werd in 1858 opgetrokken als koren- en oliemolen. In 1893 werd er een stoommachine geplaatst.