Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4320 resultaten


ID: 81024 | Bouwkundig element

Elektriciteitscentrale

Transfostraat 3-25, 28-40, 3A, 5A (Zwevegem)
De gemeente Zwevegem was één van de eerste gemeenten in België die de openbare verlichting met behulp van elektriciteit verzekerde en tevens deze nieuwe energievorm voor haar inwoners voorzag. De bouw van een elektriciteitscentrale vanaf 1912 gaf een enorme impuls aan de lokale economie. De site is een herkenbaar voorbeeld van de bedrijfsarchitectuur van een elektriciteitscentrale op technologisch en architecturaal vlak. De site bewaart administratieve en functionele gebouwen, zoals een machinehal en ketelhuis, opgericht circa 1912-1913, schoorstenen opgetrokken in 1925 en 1938, een betonnen watertoren van 1939, en diverse gebouwen uit het interbellum, namelijk de voormalige barenzaal, een overslaggebouw, ateliergebouw en administratief gebouw.


ID: 81175 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouw

Trekweg (Zwevegem)
Bedrijfsgebouw uit het tweede kwart van de 20ste eeuw van rode baksteen onder plat dak, betonnen casement met opschrift Les mecaniques du Courtrai/ Valère de Meestere; vermoedelijk deel uitmakend van de voormalige steenbakkerij met vestigingsplaats aan de Trekweg.


ID: 81112 | Bouwkundig element

Dorpswoning met kapel

Truweelstraat 3 (Zwevegem)
In oorsprong dubbelhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Lage woning in gewitte baksteen met bewaard houtwerk, de luiken zijn verwijderd. Naastgelegen eenvoudige wegkapel uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw met cementtegelvloer en beelden van Heilige Rochus, Heilig Hart en Maria met kind. Dieper in gelegen bakhuisje.


ID: 81041 | Bouwkundig element

Mortiersmolen

Twee Molensstraat 23-25 (Zwevegem)
De Houten Molen of Mortiersmolen is een staakmolen uit het einde van de 18de eeuw of het begin van de 19de eeuw. De driezoldermolen met gesloten molenvoet is ingeplant op een molenberg. De verdekkerde wieken wijzen op de poging in het interbellum om windmolens efficiënter te maken. De naam Mortiersmolen verwijst naar de familie Dumortier die van 1888 tot 1958 de molen bemaalde. De Houten Molen vormt samen met de Stenen Molen nog de enige getuige van het tiental molens dat Zwevegem ooit telde. Het gietijzeren hek tussen dito hekpijlers, waarlangs het oorspronkelijke molenerf kon betreden worden, is bewaard.


ID: 81114 | Bouwkundig element

Hoeve

Vierkeerstraat 3 (Zwevegem)
Site is al aangeduid in 1770-1778. Nu hoeve met laat 19de-eeuws uitzicht bestaande uit al dan niet beschilderde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Vierkante opstelling gegroepeerd rond een deels verhard erf met erfoprit. Woonhuis met stalvleugel en bakhuisje.


ID: 81244 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Zwevegemstraat 26 (Zwevegem)
Arbeiderswoning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Dubbelhuis van rode baksteen met aflijnende fries. Achtergelegen voormalig textielatelier.


ID: 81247 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Zwevegemstraat 35 (Zwevegem)
Burgerhuis aan de straat afgezet door laag, bakstenen muurtje met ijzeren hekwerk. Dubbelhuis van rode baksteen met gele baksteen en arduin en muuropeningen onder ijzeren I-balken.  Links aansluitend bedrijfsgebouwen van rode baksteen onder pannen sheddaken en beglaasde nis boven deuropening met beeld van Onze-Lieve-Vrouw.


ID: 81248 | Bouwkundig element

Herenhuis

Zwevegemstraat 83 (Zwevegem)
Herenhuis, aan de straat afgezet door haag met toegang via bakstenen erfpijlers en bewaard hek. Lager volume onder plat dak en achtergelegen fabriek. Dubbelhuis van rode baksteen met aflijnende getrapte fries en met arduin voor sluitstenen en deuromlijsting.


ID: 14684 | Bouwkundig element

Blauwe Hoeve

Blauwe Hoevestraat 8 (Zwijndrecht)
Meerledige hoeve rondom rechthoekig erf, omgeven door een haag en een - gedeeltelijk gedempte - omwalling.


ID: 14715 | Bouwkundig element

Molenhuis en molenromp

Molenstraat 2, Polderstraat 56 (Zwijndrecht)
Molenhuis in neoclassicistische stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw. Ten noordwesten aan de Molenstraat bakstenen molenromp van een bovenkruier.