Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2471 resultaten


ID: 89525 | Bouwkundig element

Vlasschuur

Stationstraat (Wielsbeke)
Vlasschuur in 1928 gebouwd door Gerard Salembier – Coussens, vlashandelaar uit Wielsbeke. Donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in eternietleien.


ID: 89527 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuizen met vlasschuren

Vaartstraat 12-16 (Wielsbeke)
Woonhuizen met vlasschuren. Vlasbewerker Alberic Debels laat in 1935 een woning bouwen aan westzijde van de straat (nummer 8). In 1954 wordt op zijn initiatief ook een magazijn gebouwd. Woning nummer 6 dateert uit 1936 en werd gebouwd in opdracht van Elza Ghekiere uit Sint-Eloois-Winkel. In 1941 wordt door F.A. Verstraete – Vermote het aanpalend vlasmagazijn ten noorden opgetrokken.


ID: 89591 | Bouwkundig element

Vlasfabriek Amerlinck

Verlorenhoek 12 (Wielsbeke)
Vlasfabriek Amerlinck, bestaand uit in onbruik geraakte fabrieksgebouwen. In 1951 laat A.A. Amerlinck – Maes een vlashangar bouwen. Twee jaar later wordt volgens kadaster door zijn kinderen iets meer naar het zuiden een vlasfabriek opgericht.


ID: 89595 | Bouwkundig element

Roterij met vlasschuur

Wielsbeeksestraat 32 (Wielsbeke)
Roterij opgetrokken in 1949 door aannemer Despriet Maurice uit Hulste (Harelbeke) in opdracht van de gebroeders Walcarius, naar ontwerp van architect Louis Kindt uit Kortrijk. Aanpalende vlasschuur ten oosten onder stomp zadeldak, met gevelkapel in de voorgevel.


ID: 1731 | Bouwkundig element

Hoeve met losstaande bestanddelen

Breendonkstraat 287 (Willebroek)
Hoeve door middel van gevelsteen 1916 gedateerd, bakstenen lijstgevel met rechts lager aanbouwsel met erker en oeil-de-boeuf.


ID: 1832 | Bouwkundig element

Pastorie van de Sint-Jan-Baptist en Sint-Amandusparochie

Dorpsplein 2 (Willebroek)
Pastorie in neotraditionele stijl, na de verwoesting in de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd in 1918 naar ontwerp van E. Careels.


ID: 205827 | Bouwkundig element

Pijlerkapel

Aspergemstraat (Wingene)
Pijlerkapel opgetrokken na de Tweede Wereldoorlog., gelegen in grasveldje met bloemenperk. Roodbakstenen volume op brede, getrapte sokkel. Zadeldak met betonnen dekplaten, smeedijzeren kruis. Beglaasde, spitsboognis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind.


ID: 205496 | Bouwkundig element

Herberg

Balgerhoekstraat 110 (Wingene)
Vermoedelijk voormalige herberg, gelegen op de hoek van een doodlopend straatgedeelte. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) is op deze hoek bebouwing weergegeven. Op het primitief kadasterplan (circa 1829) weergave van twee aanpalende woonhuizen en twee aanpalende landgebouwtjes. In 1899 worden de bestaande gebouwen volledig gereconstrueerd: de twee aanpalende woonhuizen worden herbouwd, de twee aanpalende landgebouwtjes worden afgebroken en het tussengelegen landgebouw wordt verbouwd of herbouwd. Eenlaagswoning van donkerrode baksteen onder een pannen zadeldak met een ingewerkte betraliede kapel in noordgevel.


ID: 205497 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Balgerhoekstraat 124 (Wingene)
Eenlaagswoning van vier traveeën onder een pannen zadeldak gelegen in een doodlopende straat. Weergave op het primitief kadasterplan (circa 1829) als twee aanpalende woonhuizen. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) weergegeven langsheen een privéweg. De huidige bebouwing dateert volgens het kadaster van 1858. Eenlaagswoning van vier traveeën onder een pannen zadeldak. Ingewerkt betralied kapelletje voorzien van heiligenbeeld.


ID: 205491 | Bouwkundig element

Pijlerkapel Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart

Balgerhoekstraat 35 (Wingene)
Pijlerkapel van circa 1890 toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart, gelegen aan de vroegere erfoprit van een hoeve.