Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2471 resultaten


ID: 81095 | Bouwkundig element

Schuur

Pontstraat (Zwevegem)
Schuur uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Lijstgevel van rode baksteen met aflijnende fries getypeerd door muurkapel, blinde vensters en vernieuwde schuifpoort.


ID: 81098 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Pontstraat 100 (Zwevegem)
Dwars op de straat ingeplante arbeiderswoning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Dubbelhuis van rode baksteen met muurkapel en Christusbeeld.


ID: 81099 | Bouwkundig element

Heerlijkheid van 't Zonneveld

Pontstraat 108 (Zwevegem)
Dieper in gelegen, 19de-eeuwse hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen, woonhuis met gecementeerde erfgevel, stalvleugel met troggewelven en voorgelegen mestvaalt, en recentere stalvleugel met muurkapel rond een verhard erf. Vlakbij is er ook een bakhuisje


ID: 81090 | Bouwkundig element

Hoeve

Pontstraat 27 (Zwevegem)
Hoeve met 19de-eeuws uitzicht deels opgetekend circa 1846. Hoeve met vierkante opstelling, bestanddelen van rode baksteen onder pannen zadeldaken met heiligennisje, verhard erf. Ten noorden het woonhuis met aflijnende fries, ten zuiden de deels vernieuwde schuur, stalvleugel ten westen getypeerd door afgeronde hoek en ten zuiden met heiligennisje in westelijke zijpuntgevel.


ID: 81094 | Bouwkundig element

Hoeve De Jolle

Pontstraat 75 (Zwevegem)
Historische hoeve De Jolle met datering 1782 op schuur. Hoeve met gesloten opstelling, gebouwen van rode baksteen onder pannen zadeldaken, gekasseid erf weergegeven op de Atlas der Buurtwegen circa 1846. Nu hoeve met woonhuis en stalvleugels en met poortgebouw en aangrenzende schuur van witgeschilderde baksteen met beeld van de Heilige Familie in heiligennisje. Vernieuwd woonhuis ten westen, stalvleugels ten zuiden en ten oosten.


ID: 81220 | Bouwkundig element

Hoeve en boerenarbeiderswoning

Scheldestraat 34 (Zwevegem)
Site bestaande uit hoeve en boerenarbeiderswoning. Hoeve met vermoedelijk 18de-eeuwse kern opgetekend sinds 1770-1778. Kleine hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen van rode baksteen onder golfplaten zadeldaken. Erfoprit met twee lindebomen, stalvleugel, schuur, bewaarde huisweide. Geheel van de straat afgezet door hagen. Boerenarbeiderswoning met datum 1780 in straatgevel. Dubbelhuis van rode, verankerde baksteen onder pannen mansardedak en heiligennis. Lourdesgrot in tuin.


ID: 81027 | Bouwkundig element

Historische hoeve Te Monte

Sint-Arnoutstraat 4 (Zwevegem)
Historische hoeve afgebeeld circa 1790 en bestaande uit twee volumes met L-vormige opstelling sterk verbouwd in 1909 en 1984. Hoeve bestaande uit losse bakstenen bestanddelen, boerenwoning, stalvleugels en schuur en enkele recente loodsen, gegroepeerd rondom erf. Kleine bakstenen kapel van 1930, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Smarten.


ID: 81345 | Bouwkundig element

Hoeve Slavaets

Slavaetstraat 5 (Zwevegem)
Historische hoeve Slavaets, oudste geschreven bronnen uit 1223. Nu een voormalige hoeve met semigesloten opstelling in verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom erf. Poortgebouw tussen dwarsschuur en vernieuwde vleugel met Onze-Lieve-Vrouwkapelletje van circa 1945. Imposante dubbele dwarsschuur met steunberen, twee korfbogige poorten en stalvleugel onder zadeldak.


ID: 81109 | Bouwkundig element

Hoeve

Stijn Streuvelsstraat 9 (Zwevegem)
Aan de straat gelegen hoeve met laat 19de-eeuws uitzicht opgetekend circa 1846. Hoeve bestaande uit bestanddelen van rode baksteen met pannen zadeldaken in semigesloten opstelling rond een gekasseid erf en met meidoornhaag. Erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek en hekpijler met klein witgeschilderd kapelletje met beeld van Maria met Kind. Woonhuis met aangrenzende stalvleugel, verder stalvleugel met aangrenzend lager nutsgebouwtje en schuur met wegwijzer Avelgem-Oudenaerde.


ID: 81347 | Bouwkundig element

Hoeve De Rode Poort

Streyestraat 24 (Zwevegem)
Aan de straat gelegen gesloten historische hoeve met bakstenen bestanddelen en pannen zadeldaken. Oudste vermelding als ter Streyen in 1476. Op de Ferrariskaart 1770-1778 vermeld als Cense Roode Poort. Verbouwde boerenwoning met bepleisterde, beschilderde lijstgevel en dakruiter. Monumentale dubbele dwarsschuur gedateerd 1734 en 1862 met langgestrekte lijstgevel afgelijnd door geprofileerde bakstenen fries. Twee korfbogige poortdoorgangen met arduinen negblokken. In schuur geïntegreerde voormalige ast en beglaasd muurnisje met heiligenbeeld.