Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2471 resultaten


ID: 81504 | Bouwkundig element

Hoeve met watermolen Hof ter Walskerke

Walskerkestraat 2 (Anzegem)
Hoeve met watermolen "hof ter Walskerke". Watermolen met roerend werk, waterrad en sluiswerk beschermd als monument en onmiddellijke omgeving beschermd als dorpsgezicht bij B.V.E. van 28/07/1983. Historische hoeve, tijdens het ancien régime gelegen op het grondgebied van de heerlijkheid "Wulfskerke, gheseit ter Moten".


ID: 81639 | Bouwkundig element

Wegkapel van 1896

Zelestraat (Anzegem)
Baksteenbouw op rechthoekige plattegrond onder kunstleien zadeldak bekroond door arduinen kruis.


ID: 81640 | Bouwkundig element

Wegkapel uit het begin van de 20ste eeuw

Zelestraat (Anzegem)
Bedehuisje op rechthoekige plattegrond. Bakstenen puntgevel met strekken en met spitsbogige beglaasde nis met ijzeren roedeverdeling. Ontlastingsboog van streks geplaatste blauw en wit geglazuurde baksteen.


ID: 81512 | Bouwkundig element

Pijlerkapel

Zijptestraat (Anzegem)
Wegkapelletje gedateerd 1643 (verwijst vermoedelijk naar oprichtingsdatum). Eenvoudig 20ste-eeuws bakstenen kapelletje met een met schijnvoegen gecementeerd parement.


ID: 207467 | Bouwkundig element

Dorpswoning uit het interbellum

Blekerijstraat 3 (Ardooie)
Traditionele interbellumwoning, opgetrokken in 1932 voor tuinbouwer Modest Popelier-Vandewynckel. Op dat moment loopt de straat slechts vanaf de Brugstraat tot ter hoogte van nummer 1, en loopt voor de woning nog de Roobeek. Breedhuis van vier/drie traveeën en twee bouwlagen in rode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen (nok parallel met straat).


ID: 207469 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Blekerijstraat 7 (Ardooie)
Woning met art-decogetinte siercementering, opgetrokken in de jaren 1930 voor A. Strynck-Vankeirsbilck, pas geregistreerd bij kadaster in 1939. In 1958 laat Roger Strynck-Vandeghinste, leermeester van de vakschool, de woning vergroten (mogelijk een verdieping toegevoegd).


ID: 207472 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

Boncquetstraat (Ardooie)
Pijlerkapel op L-vormig grondplan in rode baksteen, onder vlakke afdekking (natuurstenen plaat), met dito voorliggend bloembakje met ijzeren hekwerk. Geflankeerd door cipres en Japanse kerselaar.


ID: 207503 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

Burgerleenstraat (Ardooie)
Oorspronkelijk Fatimakapel. Opgetrokken in 1988, ter vervanging van de kapel die gebouwd werd in 1944 door Staf Vermandere, uit dankbaarheid voor bescherming tijdens de Tweede Wereldoorlog. Pijlerkapel in rode baksteen onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen.


ID: 208184 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Fatima

Capucijnestraat (Ardooie)
Ook "Forches kapel" genoemd. Opgetrokken rond de jaren 1950 door echtpaar Deforche-Bouckaert aan de oostelijke toegang van hun hoeve, om genezing te bekomen. Roodbakstenen pijlerkapel onder zadeldakje met bekronend kruis. Beglaasde mijtervormige opening. Beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima.


ID: 207506 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Hallekapel

Cardijnlaan (Ardooie)
Pijlerkapel in rode baksteenbouw onder zadeldakje in zwartgeglazuurde mechanische pannen. Getraliede spitsboognis waarin beeld Onze-Lieve-Vrouw van Halle.