Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

20 resultaten


ID: 213388 | Bouwkundig element

Britse observatiepost Hussar Farm

Kruiskalsijdestraat 7 (Ieper)
Britse betonnen observatiepost uit de Eerste Wereldoorlog, in juli 1916 opgetrokken in een bestaand bakstenen hoevegebouw, op minder dan één kilometer van de frontlijn, ten behoeve van de Britse artilleriewaarnemers.


ID: 213389 | Bouwkundig element

Britse observatiepost

Meenseweg (Ieper)
In de gebouwen achter Meenseweg nummer 142 is een bakstenen bouwwerk tijdens de Eerste Wereldoorlog binnenin met beton versterkt tot een Britse observatiepost.


ID: 213517 | Bouwkundig element

Australische observatiepost

Palingbeekstraat (Ieper)
Observatiepost van Australische makelij, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken op de ruïnes van het "White Chateau", nadat dit kasteel in juni 1917 op de Duitsers veroverd was.


ID: 201174 | Bouwkundig element

Gedenksite Hill 60

Zwarteleenstraat (Ieper)
Hill 60 is één van de felst bevochten plaatsen in de ‘Ypres Salient’, een plaats die tijdens de Eerste Wereldoorlog maar liefst zeven keer van bezetter wisselde. De talloze gevechten, gasaanvallen en het dodelijke kat en muisspel in de ondergrond kostte het leven aan honderden Duitsers, Fransen en Britten, waarvan enkele tientallen hier wellicht nog steeds ergens begraven liggen. De site groeide uit tot een belangrijke gedenksite en heeft een hoge landschappelijke waarde, daar het gaat om een authentiek stuk oorlogslandschap, met talrijke obusputten, mijnkraters, (restanten van) bunkers en schuilplaatsen, loopgravenstructuren, enzovoort waarop ook enkele gedenktekens werden geplaatst.


ID: 16560 | Bouwkundig element

Gerard Botshoeve

Wulpendammestraat 6 (Koksijde)
Vermoedelijk oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, U-vormige opstelling van verankerde, witgekalkte bakstenen gebouwen rondom een begraasd erf, aan straatzijden afgezet door middel van een bakstenen muurtje met toegang. Boerenhuis uit de tweede helft 18de eeuw.


ID: 216760 | Bouwkundig element

Duitse observatiepost ’t Blauwhof

Schorestraat 16 (Middelkerke)
Duitse observatiepost uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken in bakstenen gebouw van een hoeve, die op Belgische stafkaarten werd aangeduid met 'Ferme du Kabyle'. Deze hoeve was gelegen tussen de eerste Duitse lijn langs de IJzer en de 'Artillerie-Schutz-Stellung' die tussen de Duitse frontlijn en de 'II. Stellung' liep en ter hoogte van Schore passeerde.


ID: 200833 | Bouwkundig element

Versterkte stationsruïne Frontzate

Hemmestraat (Nieuwpoort)
Tijdens de late 19de eeuw werd in Ramskapelle, langs de uit 1868 daterende spoorlijn Nieuwpoort-Diksmuide, een eenvoudig stationnetje opgetrokken. Het behoorde tot een typegebouw dat de Belgische spoorwegen omstreeks 1890 invoerden.


ID: 200834 | Bouwkundig element

Fabrieksschoorsteen van steenbakkerij

Koolhofstraat (Nieuwpoort)
De fabrieksschoorsteen getuigt van het industriële verleden van deze site, namelijk als restant van de firma Briqueteries, Tuileries en Céramiques uit 1904-1905. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de schoorsteen versterkt en omgevormd tot observatiepost.


ID: 77902 | Bouwkundig element

Duitse observatiepost van de Tweede Wereldoorlog

Polderdijk (Oostende)
Duitse observatiepost van de Tweede Wereldoorlog, gelegen aan een scherpe bocht van de Polderdijk, ter hoogte van het geodetisch punt. Maakt deel uit van de zuidelijke flank van het 'Landfront' flankerend in de richting van Stene, een onderdeel van de Atlantikwall (1942-1944).


ID: 56849 | Bouwkundig element

Batterijen Halvemaan en Hundius

Vuurtorenweg (Oostende)
Twee voormalige militaire domeinen ten oosten van de havengeul: duingebieden met bunkers, bakstenen bouwwerken en loopgraven, onderdeel van de Atlantikwall, opgetrokken door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog.