Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2934 resultaten


ID: 6262 | Bouwkundig element

Tuinmuur van de Berg van Barmhartigheid

Venusstraat 9 (Antwerpen)
Neoclassicistische tuinmuur van de vroegere Berg van Barmhartigheid, gebouwd naar een ontwerp door de architect Frans J.H. Bex uit 1857.


ID: 11057 | Bouwkundig element

Rust- en Verzorgingstehuis Sint-Maria

Vredestraat 93 (Antwerpen)
Ommuurd bak- en zandstenen gebouwencomplex in eclectische neorenaissancestijl naar ontwerp van Richard Vaes, van 1903-07 en ontworpen als regionaal ziekenhuis.


ID: 81391 | Bouwkundig element

Burgerwoning

Bevrijdingslaan 26 (Anzegem)
Burgerwoning uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Enkelhuis beïnvloed door de art deco.


ID: 81516 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Blaarhoekstraat 10 (Anzegem)
Dieper in gelegen dorpswoning, aan de straat afgezet door laag bakstenen muurtje.


ID: 81741 | Bouwkundig element

Vichte Military Cemetery

Elf Novemberlaan (Anzegem)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, naar ontwerp van W.H. Cowlishaw. Het betreft een begraafplaats met rechthoekige plattegrond, een bakstenen omheiningsmuur, een smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice', een schuilgebouw en vijf perken met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met opgaande bomen.


ID: 81524 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Mattheus met kerkhof

Gijzelbrechtegemstraat (Anzegem)
Niet georiënteerd landelijk kerkje gelegen op een heuvelrug ten noorden van de Scheldevallei. Omringend kerkhof op rechthoekige plattegrond afgezet door bakstenen muur. Neogotisch bedehuis opgetrokken tussen 1854 en 1859, naar ontwerp van Pierre Nicolas Croquison.


ID: 81540 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Helleweg 6-8 (Anzegem)
Westelijke erftoegang met ijzeren hek, ten noordwesten het woonhuis, aan de straat afgezet door laag bakstenen muurtje met ijzeren buisleuningen. Vernieuwd deel van woonhuis ten noorden, schuur ten noordoosten en aangepaste stalvleugel ten zuidwesten. Gedateerd 1876.


ID: 81411 | Bouwkundig element

Kasteel Hemsrode

Hemsrode 3, Ouden Heirweg 4 (Anzegem)
Volledig omwalde en deels ommuurde site, bestaande uit kasteel (voormalig koetshuis), en bijgebouwen (voormalig personeelsverblijf) en buiten de omwalling gelegen hoeve. Brede grachten met vaste bruggen. Barokke parkaanleg met geometrische drevenstructuur. Sluis- of schuifconstructies, waaronder een ruïneuze tempel. Eerst gekende eigenaar is Joos van Hemsrode, vermeld in 1283 of 1284. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het kasteel bezet door Duitse soldaten.


ID: 81549 | Bouwkundig element

Sterfhuis van Hugo Verriest

Ingooigemplaats 52 (Anzegem)
Vrijstaand, 19de-eeuws herenhuis. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op gepikte plint. Pannen schilddak en omlopende houten kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen in een geriemde (benedenvensters) of geprofileerde (bovenvensters) omlijsting voorzien van sluitsteen. Behouden T-ramen.


ID: 81602 | Bouwkundig element

Sint-Pieterskerk met kerkhof

Juliaan Claerhoutstraat (Anzegem)
Georiënteerde dorpskerk gelegen binnen een rechthoekig ommuurd kerkhof tegrond met in het zuidoosten 17 graven van slachtoffers van het Gemenebest. In 1818 wordt de huidige laat-classicistische kerk gebouwd, ter vervanging van de in verval geraakte vroeg-gotische kerk, naar de plannen van Lodewijk Vuylsteke.