Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

663 resultaten


ID: 308549 | Bouwkundig element

Hoeve

Trimpont 5 (Brakel)
Hoeve waarvan de site minimaal teruggaat tot de 18de eeuw. De hoevesite werd in de 19de en 20ste eeuw uitgebreid tot een U-vormig baksteenbouw van één tot anderhalve bouwlaag. Het sobere metselwerk, de getoogde muuropeningen en muurankers van ‘double Fleurs de lis’ wijzen op een agrarische of ambachtelijke functie.


ID: 135128 | Landschappelijk geheel

Polders nabij Dudzele

Dudzele, Koolkerke (Brugge), Damme (Damme)
Dit gebied ligt quasi volledig in het zogenaamd oudland-poldergebied en toont nog het typische grondgebruik gerelateerd aan de fysische structuur van kreekruggronden en komgronden. In het uiterste noordoosten van het gebied ligt een stuk in het zogenaamd middelland-poldergebied. Op de drogere kreekruggronden treft men nog (vooral) akkerland aan. hierop komen ook de verspreide bebouwing en de wegen voor. Hier en daar liggen enkele hoogstamboomgaarden bij de hoeves. De komgronden zijn van oudsher grasland en vertonen microreliëf. Tussen de onregelmatige weilandpercelen zijn talrijke grachtjes aanwezig. Het grasland heeft een belangrijke floristische en faunistische waarde. De dorpskern van Dudzele is opgenomen in de afbakening.


ID: 300500 | Landschappelijk geheel

Damse Vaart en tweelingkanalen Schipdonk- en Leopoldkanaal met omgevende polders nabij Dudzele, Oostkerke en Hoeke, Fort van Beieren en kreken van Lapscheure

Dudzele, Koolkerke, Sint-Kruis (Brugge), Damme, Hoeke, Lapscheure, Oostkerke (Damme), Westkapelle (Knokke-Heist), Maldegem (Maldegem)
Dit gebied, 4.844 ha groot, bevindt zich in de kustpolders ten noordoosten van Brugge, aan weerszijden van de Damse Vaart. Het omvat het typische landschap van de Oostkustpolders langsheen de voormalige Zwingeul en nabij Dudzele, gekenmerkt door vlakke, open tot halfopen agrarische landschappen doorsneden door dijken, zoals de Romboutswervedijk, de Krinkeldijk, de Mostaertdijk (voorheen Greveningedijk), de Oude Sluissedijk, de Zuiddijk, de Branddijk en de Sint-Pietersdijk en kanalen, zoals de Lieve, de Damse Vaart en het Schipdonk- en Leopoldkanaal, die in vele gevallen geaccentueerd worden door opgaande bomenrijen, soms aangevuld met knotbomen en struwelen.


ID: 79655 | Bouwkundig element

Hoeve Schottenhof

Damse Steenweg 32 (Brugge)
Historische hoeve bestaande uit losse bestanddelen. Staat weergegeven op de kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). Fasegewijs tot stand gekomen. Boerenhuis gelegen op een omwalde terp of mote, bereikbaar via een bakstenen toegangsbrug.


ID: 301449 | Bouwkundig element

Muurschilderingen Onze-Lieve-Vrouwekerk

Mariastraat (Brugge)
Muurschildering in een spaarnis van de zuidelijke kooromgang met voorstelling van de Heilige Lodewijk (188 x 100), gekroond, met leliescepter en boek, tweede kwart 14de eeuw.


ID: 301450 | Bouwkundig element

Muurschilderingen Sint-Jacobskerk

Moerstraat 1 (Brugge)
Muurschilderingen uit de eerste helft van de 14de eeuw in de spaarnissen van het noordelijk transept. Links een voorstelling van Christus en de ongelovige Thomas, die zijn rechterhand in de zijdewonde van Christus legt; rechts de Heilige Johannes de Doper.


ID: 77470 | Bouwkundig element

Burgerhuis met fresco's van Luc Peire

Polderhoeklaan 31 (Brugge)
Huis van 1950, de bouwheer is de broer van kunstschilder Luc Peire (Brugge), en geeft hem in 1951 de opdracht om in de woonkamer en een slaapkamer fresco's te schilderen. Stilistisch is dit werk van Luc Peire te situeren in de overgangsfase van gestileerd figuratief naar het verticale constructivisme.


ID: 82783 | Bouwkundig element

Godshuis Onze-Lieve-Vrouw Bijstand

Rozendal 20-22 (Brugge)
Godshuis gesticht in 1690 door Pieter De Clerck en zijn derde echtgenote Constance van de Walle en bestaande uit zes woningen voor vrouwen en een kapel.


ID: 301451 | Bouwkundig element

Muurschilderingen Sint-Salvatorskathedraal

Sint-Salvatorskerkhof (Brugge)
Sint-Jacobskapel zuidwestelijke hoek: in 1993-1994 gebeurde hier een onderzoek naar de afwerkingslagen, gevolgd door gedeeltelijk blootleggen en restauratie.


ID: 82295 | Bouwkundig element

Brouwerij In de Wulf

Walplein 23 (Brugge)
Samenstel van twee 17de-eeuwse diephuizen van telkens twee traveeën en respectievelijk twee en één bouwlaag onder zadeldaken; links, verankerde tudorboogpoort leidend naar het gekasseide achterplein. Eertijds brouwerij "In De Wulf", zie wolf op gevelsteen van 1850 boven de doorgang; in 1877 doorverkocht omgedoopt tot brouwerij "Brugge- Zeehaven" en vanaf 1936 versmolten met brouwerij "De Halve Maan".