Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

663 resultaten


ID: 4046 | Bouwkundig element

Blijdenborch

Grote Markt 29 (Antwerpen)
Spiegelboogpoort met een hardstenen omlijsting in Lodewijk XIV-stijl uit de eerste helft van de 18de eeuw, geïntegreerd in een nieuwbouwpand.


ID: 306839 | Landschappelijk element

Fragmenten van de Grote Omwalling van de vesting Antwerpen: Wolvenberg en Brilschans

Henri Prostlaan, Marcel Auburtinlaan, Posthofbrug, Uitbreidingstraat (Antwerpen)
Twee fragmenten van de Grote Omwalling van de 19de-eeuwse vesting Antwerpen zijn bewaard gebleven. Samen vormen zij de laatste restanten van de omwalling bij de Berchemsepoort. De twee gebieden staan heden bekend onder de naam Wolvenberg en Brilschans (gemeentepark).


ID: 214946 | Bouwkundig element

Brouwerij De Ridder

Hertstraat 5, 7A (Antwerpen)
Indrukwekkend U-vormig complex met ten zuiden een bottelarij, gebouwd op het einde van de 19de eeuw door de gebroeders De Ridder.


ID: 4141 | Bouwkundig element

Wolsack, Gulden Osch en Schilt van Mechelen

Hoogstraat 17, 15A, 17A (Antwerpen)
Aaneenschakeling van drie traditionele diephuizen met trapgevels, samen zeven traveeën van drie bouwlagen onder zadeldaken, uit de tweede helft van de 16de eeuw.


ID: 4142 | Bouwkundig element

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Hoogstraat 21 (Antwerpen)
Voornaam burgerhuis in neoclassicistische stijl naar een ontwerp door de architect Edmond Leclef uit 1880. Opdrachtgever was Jean-Charles Nihoul-Meugens, handelaar in wijnen en likeurstoker. Barokpoort uit de tweede helft van de 17de eeuw.


ID: 4166 | Bouwkundig element

Sevensterre en Gulden Blaesbalck

Hoogstraat 40, Vlasmarkt 37 (Antwerpen)
Diephuis, teruggaand tot een samenstel van twee panden met 15de-, 16de-eeuwse kern, genaamd Sevensterre en Gulden Blaesbalck, verbouwd in de 19de eeuw en rond 1980 samengevoegd en verbouwd. Bewaarde tweebeukige kelder, opklimmend tot de late 13de of 14de eeuw, met een voor Antwerpen typische toepassing van witstenen segmentbogen en een bijzonder hergebruik van 12de- of 13de-eeuwse romaanse trommelzuilen, mogelijk afkomstig van de site van het in 1254 opgeheven Norbertinessenklooster.


ID: 112999 | Bouwkundig element

Stadswaag en omliggende straten

Hoornstraat, Lange Brilstraat, Raapstraat, Stadswaag (Antwerpen)
De Stadswaag werd als plein samen met de omliggende straten aangelegd in 1548 door Gilbert van Schoonbeke. In het midden stond de 'Nieuwe Waag' waar goederen werden gewogen en belast.


ID: 4227 | Bouwkundig element

Neoclassicistische koetspoort

Keistraat 50 (Antwerpen)
Poorttravee met dichtgemetselde vensters van een verder gesloopte woning. Neoclassicistische poortomlijsting van beschilderde blauwe hardsteen, omstreeks 1830 te dateren. Het perceel wordt vandaag ingenomen door een sociaal wooncomplex.


ID: 7004 | Bouwkundig element

Poortje Soep Jan van Boom

Kerkstraat 168 (Antwerpen)
Oorspronkelijk maakte het poortje deel uit van het pand in de Kerkstraat 172-174, opgetrokken naar een ontwerp door de architect P. Jos Peeters uit 1955. Vandaag is het poortje geïncorporeerd in de gevel van een sociaal wooncomplex.


ID: 5164 | Bouwkundig element

Koetspoort van verbouwd neoclassicistisch herenhuis

Kipdorp 41 (Antwerpen)
Koetspoort die oorspronkelijk deel uitmaakte van het neoclassicistische hotel Gevers-Coveliers uit 1856, dat tijdens de de jaren 1960 volledig werd heropgebouwd tot kantoorgebouw.