Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

171 resultaten


ID: 304634 | Landschappelijk element

Peendreef

Peendreef (Beernem)
Tegenover een grote boerderij aan de Beverhoutstraat vlakbij de Beverhoutsveldkapel leidt een loodrechte dreef naar het Beverhoutsveld. De Peendreef is een onverharde dreef die langs weerszijden beplant is met een rij opgaande eiken. De dreef kruist drie overige dreven en na de kruising met de Bootsdreef verandert de dreefbeplanting in rijen opgaande populieren met jonge inboeten van eik. De dreef is hier half verhard met grind en eindigt bij de Groenstraatbeek die afgeleid werd in functie van de watertoevoer voor de grachten bij de Praathoeve. Deze dreef werd aangelegd na de in cultuur name van het Beverhoutsveld, de uitgestrekte heide die nog te zien is op de Ferrariskaart. Tijdens deze ontginningsperiode in de 19de eeuw werd een netwerk van loodrechte dreven aangelegd om de nieuw ingerichte akkers en weilanden te ontsluiten.


ID: 304601 | Landschappelijk element

Rokersdreef

Rokersdreef (Beernem)
Recht tegenover een voormalige boerenarbeiderswoning leidt een loodrechte dreef naar het noorden. De Rokersdreef is half verhard met grind en is langs weerszijden beplant met een rij opgaande populieren. Na een kruispunt met een tweede rechte dreef, bestaat de wegbeplanting uit jonge aanplanten van zomereik en populier. De dreef eindigt bij de weg naar Oedelem en vlakbij de Veldmolen of Oranjemolen. Deze dreef werd aangelegd na de in cultuur name van het Beverhoutsveld, de uitgestrekte heide die nog te zien is op de Ferrariskaart. Tijdens deze ontginningsperiode in de 19de eeuw werd een netwerk van loodrechte dreven aangelegd om de nieuw ingerichte akkers en weilanden te ontsluiten.


ID: 304613 | Landschappelijk element

Torredreef

Torredreef (Beernem)
Van op de Kasteelhoek nabij het gehucht Veldhoek leidt een kaarsrechte smalle dreef naar het noordoosten. De Torredreef is een half verharde dreef die over het Bulshoutveld loopt en uitkomt in het gehucht Hoekske. Het laatste kwart van de dreef is gekasseid. De dreef is langs weerszijden dicht beplant met een rij opgaande populieren en biedt open zichten op de omliggende percelen akker- en weiland. De Torredreef loopt parallel met de Boerenweg, een slingerende asfaltweg die de gehuchten Veldhoek en Lijsterhoek met elkaar verbindt. Het rechtlijnig karakter van de dreef in vergelijking met het organisch karakter van de Boerenweg toont aan dat de dreef een meer geplande oorsprong heeft. Deze dreef werd aangelegd na de in cultuur name van het Beverhoutsveld, de uitgestrekte heide die nog te zien is op de Ferrariskaart.


ID: 304617 | Landschappelijk element

Wegwijzerdreef

Wegwijzerdreef (Beernem)
Een wegkruis markeert het kruispunt van twee dreven ter hoogte van de Beekstraat. De Wegwijzerdreef is een kaarsrechte dreef die tot in het gehucht Lijsterhoek leidt en parallel loopt met de hoofdweg naar Beernem. De half verharde dreef is langs weerszijden beplant met een rij opgaande populieren met veel jonge inboeten. De dreef kruist de Zaagmorteldreef en de Torredreef en biedt open zichten op de omringende percelen akker- en weiland. Voorbij het kruispunt met de Torredreef gaat de grindweg over in een grasweg die minder intensief wordt gebruikt. Deze dreef werd aangelegd na de in cultuur name van het Beverhoutsveld, de uitgestrekte heide die nog te zien is op de Ferrariskaart. Tijdens deze ontginningsperiode in de 19de eeuw werd een netwerk van loodrechte dreven aangelegd om de nieuw ingerichte akkers en weilanden te ontsluiten.


ID: 308078 | Landschappelijk element

Kasseiweg Nieuwstraat

Nieuwstraat (Bertem)
De Nieuwstraat is een laat gekasseide weg op een historisch tracé tussen Bertem en de Augustijnerhoeve in Bertembos.


ID: 308077 | Landschappelijk element

Kasseiweg Weygenstraat

Weygenstraat (Bertem)
De Weygenstraat is een historisch wegtracé waarvan historische kaarten het bestaan minstens tot het midden van de 17de eeuw terugvoeren. Het dankt zijn bestaan wellicht aan de lokale bewoners die zich een weg naar Bertembos en Koeheide baanden.


ID: 308552 | Landschappelijk element

Hof ten Bosscheweg

Opbrakel (Brakel)
De Hof Ten Bosscheweg loopt van bij de gelijknamige hoeve Hof ten Bossche naar het noordoosten over de akkers richting Pullem. De voetweg vormde een alternatieve route voor de steenweg Ronse-Brakel en liep dwars over de kouter.


ID: 304638 | Landschappelijk element

Haesebrouckdam

Assebroek (Brugge)
In de Assebroekse Meersen loopt parallel met de Hoofdsloot een onverharde weg. De weg ligt op de dijk naast de sloot en wordt aangeduid als Haesebrouckdam. De weg op de dam is langs weerszijden beplant met een rij jonge opgaande eiken tot aan de kruising met een zijtak van de Van Praetbeek. Het vervolg van de weg loopt tussen twee sloten en wordt gemarkeerd door een rij populieren langs de ene kant en een rij knotwilgen langs de andere kant. De weg biedt open zichten op de uitgestrekte meersen en komt uiteindelijk samen met de asfaltweg Zwarte Paard die naar het gehucht Vliegend Paard leidt. Het slotennetwerk werd aangelegd in functie van de meersen en de dammen deden dienst als wegen ter ontsluiting van dit graslandcomplex.


ID: 304659 | Landschappelijk element

Toegangsdreef Gemene Weiden

Assebroek (Brugge)
Van op de Michel Van Hammestraat leidt een kaarsrechte dreef tot in de Gemene Weiden. Het betreft een half verharde dreef met grindlaag die langs weerszijden beplant is met een rij opgaande populieren. De private dreef biedt toegang aan de aangelanden van de Gemene- en Loweiden en doorkruist dit weilandenblok tot aan de oude spoorlijn Brugge-Maldegem-Eeklo. De Gemene Weiden vormden sinds de middeleeuwen een gemeen en onverdeelde eigendom van de afstammelingen van oude families wat betekende dat deze percelen voorbehouden waren voor eigen gebruik. In 1863 besliste de Bestendige Deputatie van West-Vlaanderen de meersen als gemeentelijke secties te beschouwen. In de tweede helft van de 19de eeuw werd zo een horizontale ontsluitingsweg aangelegd in de Gemene Weiden.


ID: 304664 | Landschappelijk element

Olmendreef

Assebroek (Brugge)
Op de Daverlostraat, net voorbij de toegangspoort tot het Landhuis Les Buttes, leidt de Olmendreef langs het villadomein. De dreef loopt tussen opgaande eiken en robinia. Deze dreef is half verhard met een grindlaag en loopt kaarsrecht naar de toegangspoort tot het Domein De Bergskens. Op historische kaarten is de dreef al aanwezig als toegangsweg tot enkele landbouwpercelen die omgeven worden door bos. De dreef is vermoedelijk aangelegd als ontginningsweg voor dit bosgebied en kreeg pas later, na de oprichting van het landhuis in de tweede helft van de 19de eeuw, de functie van toegangsweg tot het domein.