Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

72 resultaten


ID: 301117 | Bouwkundig element

Grote Plaats en omgeving

Brusselsesteenweg, Dendermondsesteenweg, Grote Plaats, Kerkplein, Kerkstraat, Onze-Lieve-Vrouwstraat (Lebbeke)
Rondom de Grote Plaats zijn de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en het gemeentehuis gelegen. Ten noorden van de parochiekerk bevindt zich de dekenij met de ommegangkapelletjes van het Hofje van Zeven Weeën.


ID: 302519 | Bouwkundig element

Sint-Jacobsplein met aanpalende straten

Biezenstraat, Hertstraat, Kapucijnenvoer, Pelgrimstraat, Sint-Hubertusstraat, Sint-Jacobsplein, Wagenweg (Leuven)
De aanleg van het Sint-Jacobsplein, genoemd naar de vlakbij gelegen Sint-Jacobskerk, werd in 1824-1827 gerealiseerd door aannemer Ferdinandus Duchesne, die bij openbare aanbesteding was aangewezen.


ID: 306514 | Bouwkundig element

Grote Markt en omgeving

Boekhandelstraat, Brusselsestraat, Eikstraat, Grote Markt, Margarethaplein, Rector De Somerplein (Leuven)
Het stadsgezicht omvat de Grote Markt als centraal gelegen plein in de stad met nabije omgeving.


ID: 114526 | Bouwkundig element

Hogeschoolplein

Hogeschoolplein (Leuven)
Het Hogeschoolplein werd tussen 1807 en 1812, aangelegd in het midden van de ’s-Meiersstraat, die de Muntstraat verbond met de Naamsestraat. Rechthoekig plein met 19de-eeuwse, typisch neoclassicistische aanleg, gedomineerd door het monumentale Paus Adrianus VI-college en getypeerd door het centrale, met kastanjebomen omzoomde grasveld waarin het standbeeld van André Dumont te midden een plantsoen prijkt. De omliggende bebouwing wordt gekenmerkt door 18de-eeuwse panden die dateren van voor de aanleg van het plein in 1807 en burgerhuizen in neoclassicistische stijl uit de 19de en 20ste eeuw.


ID: 301374 | Bouwkundig element

Station Waarschoot en omgeving

Nijverheidsstraat, Stationsplein (Lievegem)
Het Stationsplein is een rechthoekig plein gelegen vóór het station op de spoorlijn Gent-Eeklo, aangelegd in 1859-61, afgeschaft in 1984 en sinds 1988 opnieuw als stopplaats ingevoerd.


ID: 301847 | Bouwkundig element

Stadskern Lo

Breydelstraat, Gravestraat, Hogebrugstraat, Markt, Noordstraat, Ooststraat, Oude-eiermarkt, Rozestraat, Weststraat, Willem Van Loolaan, Zuidstraat (Lo-Reninge)
De historische stadskern van Lo te Lo-Reninge, is beschermd als stadsgezicht.


ID: 301858 | Bouwkundig element

Dorpskom Reninge

Dorpplaats, Ieperstraat, Lostraat, Peperstraat, Sint-Maarten, Zwartestraat (Lo-Reninge)
De dorpskom van Reninge wordt sterk bepaald door de oorlogsschade van de Eerste Wereldoorlog en de daaropvolgende wederopbouw. Na de Eerste Wereldoorlog worden zowel de kerk, de pastorie als het gemeentehuis heropgebouwd naar ontwerp van de Oostendse architecten Charles Pil en Henri Carbon.


ID: 301323 | Bouwkundig element

Stadskern Lokeren

Bosmanstraat, Durmelaan, Gasstraat, Groentemarkt, Grote Kaai, Kapellestraat, Kazernestraat, Kerkplein, Kerkstraat, Knokkestraat, Koophandelstraat, Lindestraat, Luikstraat, Markt, Molenstraat, Nijverheidstraat, Oude Vismijn, Patershof, Poststraat, Prosper Thuysbaertlaan, Roomstraat, Schoolstraat, Sint-Laurentiusplein, Stationsplein, Stationsstraat, Torenstraat, Vieremmersstraat, Voermanstraat, Vrijheidsplein, Zand (Lokeren)
De stadskern van Lokeren bestaat uit het zuidelijk gedeelte met de historische stadskern en het noordelijk deel rond de 19de-eeuwse wijk in de buurt van het station.


ID: 301320 | Bouwkundig element

Grote Markt en omgeving

Befferstraat, Bruul, Frederik de Merodestraat, Grote Markt, Nieuwwerk, Onder-den-Toren, Reuzenstraat, Scheerstraat, Schoenmarkt, Sint-Romboutskerkhof, Standonckstraat, Steenweg, Vleeshouwersstraat (Mechelen)
Het centrum van Mechelen wordt gevormd door de Grote Markt en de omliggende straten. Het betreft een plein met nagenoeg vierkante plattegrond. Ten westen bevindt zich de Sint-Romboutskerk.


ID: 55933 | Bouwkundig element

Kazernegebouw met oefenplein

Leopoldplein 12 (Menen)
Het hospitaal behoort tot de militaire infrastructuur van de Hollandse bezetting - 1817-1830 - en werd opgetrokken binnen bastion 2 van de versterking. Imposant en beeldbepalend complex met aansluitend ten noorden driehoekig oefenplein. Gebouw op rechthoekige plattegrond, van twee bouwlagen en vijfentwintig traveeën.