1670 resultaten


ID: 213161 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Bijstand

Hoevedreef zonder nummer (Aarschot)
Aan wandelpad middenin drassige velden gelegen Onze-Lieve-Vrouwkapel.


ID: 214109 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Hallekapel

Leuvensesteenweg zonder nummer (Aarschot)
Kleine 19de-eeuwse kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Halle, gelegen onderaan de Eikelberg op de hoek met de Wipstraat.


ID: 132056 | Landschappelijk element

Bomenrij met opgaande lindes

Oude Mechelse baan 611 (Aarschot)
Op historische kaarten uit de 19de eeuw zoals de Poppkaart en de Atlas der Buurtwegen merken we de typische percelering van een kamp, dit is een met houtkanten afgepaald veld. Mogelijks is de lijnaanplanting met opgaande lindes nog een restant uit zo’n houtkant, of minstens een aanplanting die traditioneel is verder gezet op deze gronden.


ID: 130808 | Landschappelijk element

Dopjesboom

Processieweg (Aarschot)
Het gaat om een circa 26 meter hoge Amerikaanse eik (Quercus rubra) met een stamomtrek van 5,02 meter (op 1,50 meter boven het maaiveld) en een kroondiameter van 24 meter.


ID: 130360 | Landschappelijk element

Opgaande haagbeuk als hoekboom

Brusselbaan zonder nummer, Grobbestraat zonder nummer (Affligem)
Een opgaande haagbeuk staat als hoekboom op de hoek van de Grobbestraat met de Brusselbaan. Een mooi voorbeeld van hoe een boom ook de rol vervult als bewaker van een administratieve perceelsgrens.


ID: 304166 | Landschappelijk element

Opgaande Canadapopulier als hoekboom

Veldekenslos zonder nummer (Affligem)
In de hoek van een bosperceel dat via een smal wandelpad, vanaf de Veldekenslos, bereikbaar is staat een mooi ontwikkelde Canadapopulier met een stamomtrek van 460 cm (2016). Deze hoekboom is mede door zijn groeivorm zeer beeldbepalend. De boom heeft een brede kruin met een doormeter van circa 30 meter en heeft de typische doorhangende takken van een Marilandicapopulier (dit is een populierenkloon behorende tot de eerste 18de-eeuwse kruisingen tussen de Europese en de Amerikaanse zwarte populier). Deze zeldzaam wordende oude populierenklonen hebben een elegante groeivorm en hebben eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld in de aankleding van ons landschap. Ze kunnen oud worden, er zijn populieren gekend van 150 en 200 jaar, en hebben stamomtrekken van meer dan 5 meter.


ID: 31653 | Bouwkundig element

Sint-Joriskapel

Hemelsveldstraat zonder nummer (Alken)
De quarta-capella van het Heilig Kruis en Sint-Joris was een filiaal van de Sint-Aldegondiskerk, reeds vermeld in de 17de eeuw. Het begevingsrecht was in handen van het kapittel van Huy.


ID: 16042 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Gemeneweg 6-7 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag rondom deels verhard erf met moestuin voor het boerenhuis. Ten zuidoosten, met wilgen en populieren afgezoomde rest van omwalling. Sinds de 19de eeuw opgesplitst in twee hoeven, zie een tweede onverhard erf ten noordoosten; boomgaard ten oosten.


ID: 16371 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Groenedreef 5 (Alveringem)
Midden weilanden gelegen hoeve met losse bestanddelen, omgeven door ringwal, afgezoomd met populieren. Boerenhuis met voorliggende moestuin op terp. Verhard neerhof waarrond stalgebouwen en schuur U-vormig opgesteld.


ID: 16437 | Bouwkundig element

Hoeve 't Hof van Izenberge

Izenbergestraat 167 (Alveringem)
Hoeve met losse bestanddelen, midden ringwal afgezet met abelen; boerenhuis en bakhuis op omhaagde terp; overige nutsgebouwen gegroepeerd rondom grotendeels met bakstenen verhard neerhof met vaalt.