Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1977 resultaten


ID: 16042 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Gemeneweg 6-7 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag rondom deels verhard erf met moestuin voor het boerenhuis. Ten zuidoosten, met wilgen en populieren afgezoomde rest van omwalling. Sinds de 19de eeuw opgesplitst in twee hoeven, zie een tweede onverhard erf ten noordoosten; boomgaard ten oosten. Ten noordwesten van het oudste erf, boerenhuis met een links opkamertraveeën + vijf traveeën onder zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen), gedateerd 1768. Ten zuidoosten, dwarsschuur onder zadeldak; Ten noordoosten van tweede erf, 19de-eeuwse dwarsschuur met stalgedeelte.


ID: 16371 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Groenedreef 5 (Alveringem)
Midden weilanden gelegen hoeve met losse bestanddelen, omgeven door ringwal, afgezoomd met populieren. Boerenhuis met voorliggende moestuin op terp. Verhard neerhof waarrond stalgebouwen en schuur U-vormig opgesteld. Boerenhuis van drie traveeën + twee traveeën rechts opkamer en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), hoger opgetrokken boven opkamer en deels mank, uit de 18de eeuw , doch met 20ste-eeuwse erfgevel.


ID: 16008 | Bouwkundig element

Bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid

Izenbergestraat (Alveringem)
Georiënteerd bedehuis midden kleine tuin, aan de straatzijde afgezet met bakstenen muurtje. Herstellingswerken in 1948-1970. Eenbeukig kerkje met schip van drie traveeën en driezijdige koorsluiting, onder licht gebogen zadeldak (leien), gemarkeerd door centrale, octogonale dakruiter met ingesnoerde naaldspits (leien), gebouwd circa 1653 en voltooid in 1663.


ID: 16437 | Bouwkundig element

Hoeve 't Hof van Izenberge

Izenbergestraat 167 (Alveringem)
Hoeve met losse bestanddelen, midden ringwal afgezet met abelen; boerenhuis en bakhuis op omhaagde terp; overige nutsgebouwen gegroepeerd rondom grotendeels met bakstenen verhard neerhof met vaalt. Ten noorden van neerhof, boerenhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen, hanggoot) met overstekende rand (aan achtergevel op modillons), in kern vermoedelijk opklimmend tot het eerste kwart van de 18de eeuw. Zuidelijke begrenzing van erf gevormd door dwarsschuur en stallingen. Boomgaard achter woning.


ID: 16064 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Veldkapel Onze-Lieve-Vrouw-troost-in-nood met linde

Kerselaarstraat (Alveringem)
Kleine 19de-eeuwse veldkapel beschaduwd door linde; gelegen aan oprit van hoeve. Het kapelletje is een witgekalkt, rechthoekig, bakstenen gebouwtje onder zadeldak.


ID: 15832 | Bouwkundig element

Hoeve met  losse bestanddelen

Klarewal 3 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde, in een diepte gelegen hoeve met losse bestanddelen, geheel omringd door hoge bomen. Boerenhuis op terp, met voorliggende moestuin en begrint erf, waarrond enkele recentere hoevegebouwen. Resten van voormalig bakhuis ten zuiden van woning. Ten noorden van erf, vrij gaaf bewaard boerenhuis van vier traveeën + twee traveeën rechts met opkamer en één bouwlaag onder doorlopend zadeldak met overstekende rand (Vlaamse pannen) en klimmende dakkapel, in kern opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 16369 | Bouwkundig element

Bamburgerhoeve

Noord-Ossenaarstraat 1 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde (rest van wal ten westen van boerenhuis) meerledige hoeve met U-vormige opstelling van de gebouwen rondom onverhard erf; geasfalteerde, met doornhaag en populieren omzoomde oprit, links vertrekkend van 19de-eeuwse veldkapel: geel bakstenen, verankerd gebouwtje onder zadeldak.


ID: 132032 | Landschappelijk element

Opgaande beukenrijen bij kerkhof Gijverinkhove

Pater Walter Oyaertplein (Alveringem)
Het kerkhof is aan de buitenzijde afgeboord met een dubbele bomenrij van beuk. Het is als dreef tevens de toegangsweg naar de achtergelegen beschermde pastoriesite. De boomsoortenkeuze is voor de streek atypisch, doorgaans worden de kerkhoven in de Westhoek beplant met bomenrijen van geleide of gekandelaarde linden.


ID: 16152 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Roggestraat 11 (Alveringem)
Boerenarbeidershuisje met achterliggende weilanden, grotendeels afgezoomd met abelen; rest van wal ten zuidoosten; moestuin aan straatzijde.


ID: 200552 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Nachtegalenpark

Beukenlaan, Middelheimlaan (Antwerpen)
De drie domeinen Vogelzang, Middelheim en Den Brandt, die in oorsprong respectievelijk teruggaan tot de 13de en 14de eeuw, vormen samen het Nachtegalenpark. Dit park van circa 90 hectare is een goed bewaard voorbeeld van een parkaanleg uit de 19de eeuw en vormt een groen geheel binnen een verder sterk verstedelijkte omgeving.