1671 resultaten


ID: 16008 | Bouwkundig element

Bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid

Izenbergestraat zonder nummer (Alveringem)
Georiƫnteerd bedehuis (nok parallel aan de straat) midden kleine tuin, aan de straatzijde afgezet met bakstenen muurtje. Herstellingswerken (onder meer portaal) in 1948-1970 volgens advies van M. English (Brugge) en architect Arthur Degeyter (Sint Andries). Binnen restauratie op iniatief van Zeer Eerwaarde Heer L. Vanheule, in 1970.


ID: 16064 | Bouwkundig element

Veldkapel Onze Lieve Vrouw troost in nood

Kerselaarstraat zonder nummer (Alveringem)
Kleine 19de-eeuwse veldkapel beschaduwd door linde; gelegen aan oprit van hoeve.


ID: 15832 | Bouwkundig element

Hoeve met  losse bestanddelen

Klarewal 3 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde, in een diepte gelegen hoeve met losse bestanddelen, geheel omringd door hoge bomen. Boerenhuis op terp, met voorliggende moestuin en begrint erf, waarrond enkele recentere hoevegebouwen. Resten van voormalig bakhuis ten zuiden van woning.


ID: 16369 | Bouwkundig element

Bamburgerhoeve

Noord-Ossenaarstraat 1 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde (rest van wal ten westen van boerenhuis) meerledige hoeve met U-vormige opstelling van de gebouwen rondom onverhard erf; geasfalteerde, met doornhaag en populieren omzoomde oprit, links vertrekkend van 19de-eeuwse veldkapel: geel bakstenen, verankerd gebouwtje onder zadeldak.


ID: 132032 | Landschappelijk element

Opgaande beukenrijen bij kerkhof Gijverinkhove

Pater Walter Oyaertplein zonder nummer (Alveringem)
Het kerkhof is aan de buitenzijde afgeboord met een dubbele bomenrij van beuk. Het is als dreef tevens de toegangsweg naar de achtergelegen beschermde pastoriesite. De boomsoortenkeuze is voor de streek atypisch, doorgaans worden de kerkhoven in de Westhoek beplant met bomenrijen van geleide of gekandelaarde linden.


ID: 16152 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Roggestraat 11 (Alveringem)
Boerenarbeidershuisje met achterliggende weilanden, grotendeels afgezoomd met abelen; rest van wal ten zuidoosten; moestuin aan straatzijde.


ID: 300746 | Landschappelijk element

Nachtegalenpark

Beukenlaan, Floraliƫnlaan, Middelheimlaan (Antwerpen)
Parkgebied bestaande uit de parken van drie domeinen: Middelheim, het goed Den Brandt en het vroegere Kasteel Vogelenzang.


ID: 11557 | Bouwkundig element

Hof Ter Beke

Boomsesteenweg_WI 906, Terbekehofdreef 13 (Antwerpen)
Omgracht en te midden van een park gelegen, L-vormig complex met hoofdvleugel in kern van circa 1680 en haakse bijgebouwen van 1859-1864.


ID: 11485 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Bouckenborgh

Bredabaan 561, 561A-C (Antwerpen)
Het kasteel Bouckenborgh werd gebouwd als buitenverblijf voor de rijkere Antwerpse klasse. Het domein wordt al vanaf 1532 in oude geschriften vernoemd. Het huidige kasteel werd in 1810 gebouwd.


ID: 302881 | Landschappelijk element

Hertoghepark

Desguinlei, Karel Oomsstraat, Markgravelei (Antwerpen)
Het domein Hertoghe vormt samen met het Hof van Leysen een overblijfsel van het Leikwartier, aangelegd tijdens de tweede helft van de 16de eeuw. In dit stadspark staan enkele kampioenbomen, waaronder een zwarte moerbei en een robinia.