Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1985 resultaten


ID: 307978 | Landschappelijk element

Opgaande beuk met inkervingen

Overrepen (Tongeren)
Ten noordoosten van de ruïne van Kolmont staat op de wal van de droge gracht een monumentale opgaande beuk. In de stam van de boom zijn talrijke inkervingen aangebracht. Opmerkelijk is de inscriptie AVV-VVC in kruisvorm, afkorting voor 'Alles voor Vlaanderen, Vlaanderen voor Christus', een bekende leuze uit de Vlaamse Beweging.


ID: 308033 | Landschappelijk element

Vier opgaande beuken met inkervingen

Overrepen (Tongeren)
Langs een holle weg in Kolmontbos staat in het westen langs het tracé een groepje van vier monumentale beuken. De dikste stam meet 381 cm en in de stam van de bomen zijn allerlei inkervingen aangebracht waaronder verschillende data en de inscriptie AVV-VVC.


ID: 308034 | Landschappelijk element

Fijnspar bij splitsing wegen

Overrepen (Tongeren)
In Kolmontbos markeert een solitaire fijnspar die op een heuveltje werd geplant, de splitsing van de holle weg met een wegtracé dat naar de burchtruïne leidt. De aanplant van de fijnspar kadert vermoedelijk in de landschappelijke parkaanleg rondom het Kasteel van Kolmont in de 19de eeuw waarbij Kolmontbos en de ruïne werden geïntegreerd. De fijnspar werd als solitaire boom bij de splitsing van twee wegen geplant om dit punt te markeren. 


ID: 308035 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk

Overrepen (Tongeren)
Vlakbij de toegang tot de burcht van Kolmont staat een monumentale opgaande bruine beuk. Deze boom werd vermoedelijk aangeplant bij de landschappelijke parkaanleg rondom het Kasteel van Kolmont in de 19de eeuw waarbij de ruïne werd geïntegreerd.


ID: 305692 | Landschappelijk element

Kruispuntlinde

Elderenstraat (Tongeren)
Een monumentale lindeboom markeerde het kruispunt van de Lindebornstraat met de Elderenstraat. Recent werd op deze locatie een jonge opgaande linde aangeplant.


ID: 133118 | Landschappelijk element

Welkomstbomen van Gewone es bij het kasteel van Hamal

Hamalstraat (Tongeren)
Aan beide zijden van het begin van de toegangsdreef staan twee welkomstbomen. Het zijn opgaande essen. Het gebruik van deze soort wijkt af van de traditionele toepassing waarbij meestal lindebomen werden gebruikt als welkomstboom.


ID: 133119 | Landschappelijk element

Kasteeldreef Hamal

Hamalstraat (Tongeren)
De kasteeldreef bestaat uit opgaande bomenrijen van zomereik. De bomen zijn geplant met ruime plantafstanden aan beide zijden van de toegangsweg. De dreef is niet recht maar in een gebogen lijn aangelegd.


ID: 133115 | Landschappelijk element

Twee opgaande kapellinden bij Heilig Huisje

Maasgatstraat (Tongeren)
De kapelhof is via een holle weg bereikbaar vanaf de Luykerweg, een veldweg die voorbij de kapel verdwenen is. Bij de veldkapel, het zogenoemde Heilighuisje, staan twee opgaande kapelbomen. Het zijn twee mooie beeldbepalende Hollandse lindes die hier een eenheid vormen met het bouwkundig erfgoed. Het ensemble met de lindebomen heeft een beeldbepalende ligging en vervult hier tevens de functie van baken, een oriëntatiepunt voor de trage weggebruikers van vroeger.


ID: 11965 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Garenblekerij Boones Blijk met omgeving

Elzenstraat 2 (Turnhout)
Voormalige garenblekerij uit de 18de eeuw centraal ingeplant op een volledig omgracht, driezijdig domein met dreven, waarop zich ook een schuur, kapel en vijver bevinden. In de loop van de 19de eeuw in gebruik genomen als woning.


ID: 16990 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Eikenbrand

Houtemstraat 24 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag rondom onverhard erf; bakstenen stoep voor de stalvleugel; recent met schorren' verharde stoep voor het boerenhuis. Schuur als blikvanger vanaf straat wegens monumentale bedaking. Mooie inplanting midden weiland met een rij eiken, zie benaming, ten noordwesten; met wilgen afgezoomde rest van omwalling ten zuidoosten; ten zuidwesten en ten noordwesten, bewaarde wilgenrij nog verwijzend naar het beloop van de gedempte omwalling.