1670 resultaten


ID: 130045 | Landschappelijk element

Twee kapellindes bij de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van zeven weeën

Gaverbosdreef zonder nummer, Steenstraat zonder nummer (Zwalm)
Op traditionele wijze zijn twee kapelbomen aangeplant bij de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van VII Weeën op de hoek van de Steenstraat met de Gaverbosdreef. In de hof achter de kapel zijn er ook vijf taxussen geïnventariseerd.


ID: 130095 | Landschappelijk element

Markeringsboom bij de toegangsdreef tot het Hof 't Hembeke

Hembeke 5 (Zwalm)
Het begin van de toegangsdreef tot het Hof ’t Hembeke wordt gemarkeerd door een opgaande es. De lange met bruine beuken beplante dreef loopt over verschillende kadastrale percelen en is op oude kadasterkaarten aangeduid met streepjeslijnen. Om de ligging van de toegangsdreef op het terrein te fixeren werd een markeringsboom geplant.


ID: 130096 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik als hoekboom

Hembeke zonder nummer (Zwalm)
Op een taludje langs een ruilverkavelingsweg staat een nog jonge, mooi ontwikkelde opgaande zomereik. Hij staat in de hoek van een kadastraal perceel dat als akker in gebruik is en werd er op traditionele wijze als hoekboom aangeplant.


ID: 130090 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik als hoekboom

Hemelrijk 1 (Zwalm)
Achteraan op het erf van het voormalige boerenhuis staat een hoog opgesleunde eik die er als hoekboom is geplant. De boom is er geplant om de kadastrale hoek te fixeren tussen het erf het aanpalende weiland en het achtergelegen bosperceel.


ID: 130075 | Landschappelijk element

Opgaande eik als hoekboom

Hemelrijk zonder nummer (Zwalm)
Een hoog opgesleunde eik is als hoekboom geplant in de hoek van een kadastraal perceel dat als weiland in gebruik is.


ID: 130264 | Landschappelijk element

Opgaande es

Herpelstraat 27 (Zwalm)
Achteraan op het erf van het voormalig boerenhuis staat bij de perceelgrens een opgaande es. Gezien de boom bij de perceelsrand staat is het mogelijks een opgeschoten restant uit een verdwenen kaphaag.


ID: 130332 | Landschappelijk element

Twee welkomstlindes

Heuvelgem 23 (Zwalm)
De toegang tot het erf wordt aan beide zijden geflankeerd door een welkomstboom, een opgaande en een gekandelaarde linde. Dit is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de lindebomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. De toegang tot het erf is op het zuidwesten gelegen zodat de bomen als schermbeplanting functioneerden. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, in het bijzonder de woning en de stallingen, beschermd. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen.


ID: 305194 | Landschappelijk element

Opgaande Canadapopulier als hoekboom

Hundelgemsebaan zonder nummer (Zwalm)
Bereikbaar vanaf de Hundelgemsebaan staat langs een losweg een mooi ontwikkelde opgaande Canadapopulier. Hij staat als hoekboom langs de rechtgetrokken Zwedebeek. Het is een oude populierenkloon van het vrouwelijk geslacht en is daarom vermoedelijk een Marilandicapopulier. De boom heeft een indrukwekkende stamomtrek van 423 cm, een totale hoogte van 36 m en een kruindoormeter van 28 m. De boom is mooi gevormd en beeldbepalend.


ID: 130297 | Landschappelijk element

Canadapopulier als hoekboom

Kamperstraat zonder nummer, Sint-Annastraat 44-46 (Zwalm)
In Rozebeke en zichtbaar vanaf de Kamperstraat staat in de hoek van een boomgaard een enorme opgaande canadapopulier als hoekboom. Bij de inventarisatie had de boom een respectabele stamomtrek van circa 4 meter wat er hier op wijst dat men het belang van deze boom als waker bij de perceelsgrens hoger inschat dan de economische waarde ervan. Het betreft hier tevens een oude Marilandica, dit is een populierenkloon behorende tot de eerste 18de eeuwse kruisingen tussen de Europese en de Amerikaanse zwarte populier.


ID: 300292 | Landschappelijk element

Libanonceder Kasteel van Beerlegem

Kasteeldreef 8 (Zwalm)
Voor het kasteel staat een oude Libanonceder. Met zijn stamomtrek van ruim 520 cm behoort hij tot de dikste van Vlaanderen (4de voor Vlaanderen op de lijst van BELTREES). De boom wordt verankerd met touwen en zou beschadigd zijn tijdens een bominslag in het kasteel tijdens de Tweede Wereldoorlog.